E 355 - Adipinsav

Egyéb elnevezések

Hexandisav, butándikarbonsav

 

Leírás


Az adipinsavat a természetben a répacukorlé és a melasz tartalmazza. Zsír avasodásakor is keletkezik. Lágy savanyú-sós íze hosszan érezhető, ezért szívesen alkalmazzák bevonatokban, például gyümölcsös rágógumik esetében. Az adipinsav nem köti meg a levegő páráját, ezért különösen alakalmas hosszú eltarthatóságú porélelmiszerekbe. Segíti a zselésítő anyagok hatását is.

Előállítás

Az adipinsavat kémiai szintézissel állítják elő.

Használat

Az adipinsav kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Desszertporok (max. 1g/kg)
• Süteménytöltelék (max. 2 g/kg)
• 
• Zselés desszertek (max. 1 ill. 6 g/kg)
• Italporok (max. 10 g/l)

Az adipinsavat a konyhasó helyettesítésére is használják; emellett (a nejlon építőelemeként) a műanyagiparban, valamint kozmetikumok és gyógyszerek előállításánál is alkalmazzák.

Biztonság

Az adipinsav veszélytelennek számít.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

5 mg/kg csoport ADI: az adipinsavra, kálium-, nátrium- és kalciumsóira

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében