E 338 - Foszforsav

Egyéb elnevezések

foszfát

 

Leírás

A foszforsav és sói (a foszfátok) a természetben igen elterjedtek. Ezek az élethez elengedhetetlen foszfor forrásai. Az emberi szervezetben a foszfátok mennyisége több kilogramm; fontos szerepet játszanak a csontok, a fogak és az örökítőanyag felépítésében, valamint az energiatermelő anyagcserében.

A foszforsav tisztán savanyú ízű és erős komplexképző hatású. A foszfátokkal ellentétben, amelyek az élelmiszeriparban számos különböző funkciót látnak el, a foszforsavat többnyire savanyítószerként alkalmazzák.

Előállítás

A foszforsavat foszfáttartalmú ásványokból (apatitból) nyerik. Ez erős savas feltárás, majd extrakció és desztilláció útján lehetséges. Elektrokémiai eljárással is nyerhető foszfát az apatitből. Ezt végül tisztítják, égetéssel oxidálják, és vízzel foszforsavvá alkítják.

Használat

A foszforsav meghatározott maximális adagolási szint mellett bizonyos élelmiszerekben engedélyezett. Az engedélyezés főként a sokkal gyakrabban használt foszfátokra vonatkozik.

A foszforsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok, főként a kóla-italok (max. 700 mg/kg)
• Sportitalok (max. 0,5 g/Ll)
• Tejszín és tejszínkészítmények (max. 5 g/kg)
• Tejitalok (zsírtartalomtól függően max. 1 - 1,5 g/kg)
• Tejpor és kávékrémpor (max. 2,5 g/kg ill. 30 g/kg)

A foszforsav a kiindulási anyaga a különféle foszfátok és keményítő foszfátok előállításának is (E 339, E 340, E 341, E 442, E 450, E 451, E 452, E 541, E 1410). Technológiai segédanyagként a fehérjék és a nyerskakaó feltárása során használják.

Biztonság

A foszforsav veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát-egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.

Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

70 mg/kg

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében