E 336 - Kálium-tartarát

Leírás

A kálium-tartarátok a borkősav (E 334) káliumsói. Élelmiszeradalékként a monokálium-tartarát (E 336 i, borkő) és a dikálium-tartarát (E 336 ii) alkalmazható. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége.

Előállítás

A tartarátokat borkősavból állítják elő.

Használat

A kálium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a borkősavra (E 334).

A kálium-tartarát különösen a sütőpor savhordozójaként elterjedt. Emellett konyasó-helyettesítőként is használják. A borkészítés során is kálium-tartarátot alkalmaznak, segítségével az újborból gyorsan eltávolítható a borkő.

Biztonság

A tatarátok veszélytelennek számítanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

30 mg/kg csoport ADI az L(+) borkősavra, nátrium-, kálium- és kálium-nátrium sóira

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében