E 334 - Borkősav

A borkősav számos gyümölcs természetes alkotóeleme. Először a 18. században, szőlőből izolálták. A természetben az elméletileg elképzelhető két molekulaformából csak az egyik fordul elő, amelyek szerkezetükben csak a molekulát alkotó atomok térállásában különböznek. Csak az L(+) borkősav használható fel élelmiszeradalékként.

A borkősav íze erősen savanyú, a citromsavéhoz (E 330) hasonló. A citromsavhoz hasonlóan a borkősavat is savanyítószerként és savanyúságot szabályozó anyagként használják számos különböző élelmiszer esetében. Komplexképző tulajdonsága révén a borkősav segíti az antioxidánsok működését. Mivel nem köti meg a levegőben levő nedvességet, italporokhoz és pezsgőtablettákhoz jól használható.

Előállítás

Borkészítés során a törkölyben, a törköly lepárlása után visszamaradó anyagokban, illetve a hordó alján káliumhidrogén- és kálciumtartarát-tartalmú anyagok maradnak vissza. Ezekből kénsav segítségével vonják ki a borkősavat.

Használat

A borkősav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

A borkősav mennyiségi korlátozás nélkül többek között az alábbi élelmiszerek esetében engedélyezett:
• Gyümölcs- és zöldséglevek
• Frissítő italok
• Ital- és pezsgőporok
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Édesség, desszert, fagylalt
• Zselésítő cukor
• Kocsonya, aszpik

  • Tea ízesítő tabletta

A borkősavat a fentieken kívül sütőipari emulgátorok (E 472 a-f) előállítására is használják.

Biztonság

A borkősav veszélytelennek számít.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

30 mg/kg csoport ADI az L(+) borkősavra, nátrium-, kálium- és kálium-nátrium sóira

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még