E 326 - Kálium-laktát

Leírás

A káliumlaktát a tejsav (E 270)  nátriumsója, amely az emberi anyagcserefolyamatok köztes anyagaként is megtalálható.

Előállítás

A kálium-laktátot kémiai reakcióval tejsavból (E 270) állítják elő.

Használat

A kálium-laktátra ugyanazok az alkalmazási és engedélyezési szabályok vonatkoznak, mint a nátrium-laktátra (E 325).

A kálium dúsításra is használható. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálium forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 300 mg káliumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „káliumban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Ezen  mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.  Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálium-laktátként kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

A kálium-laktát veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében