E 325 - Nátrium-laktát

Leírás

A nátrium-laktát a tejsav (E 270) nátriumsója, amely az emberi anyagcserefolymatok köztes anyagaként is megtalálható. A tejsavval ellentétben kevésbé hatásos a mikroorganizmusok ellen. Savanyúságszabályzóként használják pl. ömlesztősókban, valamint hústermékek eltarthatóságának növelésére.

Előállítás

A nátrium-laktátot a tejsav (E 270) kémiai módosításával állítják elő.

Használat

A nátrium-laktát az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Dzsem, lekvár, zselé
• Hústermékek, pl. felvágottak, sonkafélék
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek

Biztonság

A nátriumlaktát veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • BABA: Az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételekben engedélyezett adalékanyagok. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: A feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához felhasználható adalékanyag. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében