E 315 - Izo-aszkorbinsav

Egyéb elnevezések

D-aszkorbinsav, eritroaszkorbinsav

 

Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik.

Az aszkobinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást gátló hatással. Elősegíti a nitrites pác-só hatását a húskészítmények átpirosításakor, és meggátolja a rákkeltő nitróz-aminok képződését. Keverékekben az izo-aszkorbinsav erősíti az egyéb antioxidánsok hatékonyságát.

Előállítás

Az izo-aszkorbinsavat többlépcsős kémiai szintézissel állítják elő.

Használat

Az izo-aszkorbinsav kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Pácolt és tartós húskészítmények (max. 500 mg/kg)
• Tartós halkészítmények (max. 1.500 mg/kg)
• Szárított vagy gyorsfagyasztott vörös bőrű halak (max. 1.500 mg/kg)

Biztonság

Az izo-aszkorbinsav veszélytelennek számít.

Az izo-aszkorbinsav felszívódása versenyez a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI, így annak felszívódását akadályozhatja.

Az állatkísérletekben a magas adagolású izo-aszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még