E 304 - Aszkorbinsav-észter

Egyéb elnevezések

aszkorbil-palmitát E 304 (i), aszkorbil-sztearát E 304 (ii)

 

Leírás

Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsav palmitin- (E 304 i) vagy sztearinsav (E 304 ii) észterei. Az élelmiszeriparban az aszkorbil-palmitátnak van jelentősége, az aszkorbil-sztearátot szinte sosem használják.

Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsavval ellentétben nem víz-, hanem zsíroldhatóak. Vitaminhatásuk csekély.
Az aszkorbinsav-észter zsírtartalmú élelmiszerekben antioxidánsként hat, valamint erősíti a többi antioxidáns hatását. Gyakran alfa-tokoferollal (E 307) kombinálva használják. Ezen kívül emulgátor hatása is van.

Előállítás

Az aszkorbinsav-észtert aszkorbinsav (E 300), valamint palmitin- és sztearinsavban gazdag zsírsavak kémiai reakciójával állítják elő. Bár az előállítás állati zsírokból is lehetséges, főként növényi olajokat használnak.

Használat

Az aszkorbinsav-észter az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható.

Aszkorbinsav-észter főként a következő termékekben fordul elő:
• Étkezési olaj
• Sütőzsírok
• Húsáruk, felvágottak
• Fehér kenyér
• Tejpor-készítmények
• Csecsemőételek (max. 10 mg/kg)

 

Az aszkorbilpalmitát elsősorban zsíros élelmiszerekben alkalmazzák, hogy növeljék ezek C-vitamin tartalmát. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert C-vitamin forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a menniségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá . Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.

Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor Kálcium-L-aszkorbátként kell jelölni az összetevők.

 

Az aszkorbilsztearát nem alkalmazható C-vitamin forrásként

 

Ha más tulajdonsága miatt használják, aszkorbil-palmitátként (E304 i) vagy aszkorbil-sztearátként (E 304 ii) kell jelölni.

 

A fentieken kívül gyógyszerek, kozmetikumok és takarmányok előállításakor is alkalmazzák.

Biztonság

Az aszkorbinsav-észterek veszélytelennek számítanak. A vékonybélben aszkorbinsavra és zsírsavra bomolva felszívódnak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

1.25 mg/kg

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében