fbpx

E 302 – Kálcium-L-aszkorbát

Leírás

A kálcium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) kálciumsója. Antioxidánsként, lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják.

Előállítás

A kálcium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható.

Aszkorbinsav főként a következő termékekben fordul elő:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Fagyasztott vagy szárított burgonyatermékek
• Gyümölcslevek és -nektárok
• Lekvárok, dzsemek
• Hústermékek, felvágottak
• Kenyér, sütőipari adalékok
• Bor, sör

Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak aszkorbinsavval illetve aszkorbátokkal, hogy vitamintartalmukat növeljék.

Csak abban az esetben lehet az élelmiszert C-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz.

Ha a termékben ennek a mennységnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá .

Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.  

Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor Kálcium-L-aszkorbátként kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

Az aszkorbát veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik.

Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor a szervezetben képződik.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás