E 301 - Nátrium-L-aszkorbát

Leírás

A nátrium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) nátriumsója. Antioxidánsként lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják.

Előállítás

A nátrium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható.

Aszkorbátok főként a következő termékekben fordulnak elő:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Fagyasztott vagy szárított burgonyatermékek
• Gyümölcslevek és –nektárok
• Lekvárok, dzsemek
• Hústermékek, felvágottak
• Kenyér, sütőipari adalékok
• Bor, sör

 

Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak aszkorbinsavval illetve aszkorbátokkal, hogy vitamintartalmukat növeljék.

Nátrium-aszkorbát is alkalmazható C-vitamin bevitelre. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert C-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz.

Ha a termékben ennek a mennységnek legalább a kétszerese van, akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá.

Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.

Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor aszkorbinsavként kell jelölni az összetevők között. 

 

Biztonság

Az aszkorbát veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik.

Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor a szervezetben képződik.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében