E 234 - Nizin

Egyéb elnevezések

nizol

 

Leírás

A nizin az antibiotikus hatású fehérjék egy csoportját jelöli.

A nizin gátolja bizonyos baktériumok szaporodását, emellett hőérzékennyé is teszi ezeket. Ennek a tartósítószernek nincs terápiás jelentősége a gyógyszergyártásban. Hatásspektruma szűk; hőtűrő anyagként hat a veszélyes klosztridiumok és számos baktérium ellen, amelyek a tej- és sajtgyártás során nemkívánatos aromákat hozhatnak létre. A nizin ezért főképp a hőre érzékeny tejtermékekben való felhasználásra alkalmas.

Előállítás

A nizint baktériumkultúrákkal (Streptococcus lactis) biotechnológiai úton állítják elő. Genetikailag módosított baktériumok alkalmazása lehetséges.

Használat

A nizin kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Ömlesztett sajt és érlelt sajt (max. 12,5 mg/kg)
• Búzadara- és tápiókapuding (max. 3 mg/kg)
• Clotted cream (max. 3 mg/kg)
• Mascarpone (max. 3 mg/kg)

Biztonság

A nizin veszélytelennek számít.

A fehérjét az emberi szervezet gyorsan és teljes mértékben lebontja. Semmiféle utalás nincs arra, hogy a nizin élelmiszer-adalékként való alkalmazása a terápiás jelleggel használt antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok kialakulását segítené  (EFSA-Q-2005-031).

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.13 mg/kg

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében