fbpx

E 203 – Kálcium-szorbát

Egyéb elnevezések

szorbát


Leírás

A kálcium-szorbát a szorbinsav (E 200) kálciumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb.

Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét, ezért sokoldalúan használható.

Előállítás

A kálcium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.

Használat

A kálcium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).

Az aromák és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumok és rágódohány tartósítására, valamint élelmiszercsomagolások kezelésére is engedélyezett.

Biztonság

A kálcium-szorbát veszélytelennek számít.

Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás