E 203 - Kálcium-szorbát

Egyéb elnevezések

szorbát

 

Leírás

A kálcium-szorbát a szorbinsav (E 200) kálciumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb.

Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét, ezért sokoldalúan használható.

Előállítás

A kálcium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.

Használat

A kálcium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).

Az aromák és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumok és rágódohány tartósítására, valamint élelmiszercsomagolások kezelésére is engedélyezett.

Biztonság

A kálcium-szorbát veszélytelennek számít.

Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében