E 161g - Kantaxantin

Leírás

A kantaxantin a xantofill csoportba tarozik, amely színezékek a karotinoidokhoz tartoznak (lásd E 160a).

A természetben rókagombában, rákokban, lazacban valamint flamingótollakban fordul elő. Az élelmiszert sárgára-narancssárgára festi, zsírban oldódik, hővel és fénnyel szemben érzékeny. A kantaxantinból nem alakulhat ki A-vitamin.

Előállítás

A kantaxantint többlépcsős kémiai reakcióval mesterségesen állítják elő.

Használat

A kantaxantint kizárólag egy francia kolbászfajtához (Saucisses de Strasbourg, max. 15 mg/kg) használják.

A színezék kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Szárnyasok és halak takarmányában is alkalmazzák.

Biztonság

A kantaxantin hatása vitatott.

Mivel utalások vannak arra, hogy a magas kantaxantin-felvétel látászavarokat okoz, az anyag barnítótablettákban már nem engedélyezett. A takarmányoknál engedélyezett adagolási maximumot is jelentősen csökkentették.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.03 mg/kg

Figyelem!

  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében