fbpx

E 160c – Kapszantin

Egyéb elnevezések

kapszorubin


Leírás

A pirosas narancs színű kapszantin is karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik. A paprika egyik természetes színezéke. A kapszantin zsírban oldódik, és érzékeny a hőre és a fényre, A-vitaminná nem alakul át.

Előállítás

A kapszantint különféle, az élelmiszergyártáshoz engedélyezett oldószerekkel oldják ki a paprikából (Capsicum L.). Ebben a kivonatban a kémiailag nagyon hasonló szerkezetű kapszantin és kapszorubin is megtalálható.

Az izolált színezék helyett azonban gyakrabban alkalmaznak paprikakivonatot. Ez akkor használható fel színező élelmiszerként, ha a benne lévő kapszantin mennyiségét mesterségesen nem növelték. Bár a paprikakivonatnak nincs E-száma, az összetétellistán fel kell tüntetni.

Használat

A kapszantin minden olyan élelmiszerhez mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) használható, amelyekhez adalékanyag alkalmazása engedélyezett. Kivételt csupán azon élelmiszerek képeznek, amelyekben a színezékek használata a minőséget illetően megtévesztő lehet. Ilyenek a tészták, az olajok és a gyümölcslevek.

Az E 160c-t többek között az alábbi termékekben használják:
• Édesség
• Reggeli gabonapelyhek
• Levesek, szószok, dresszingek
• Sajt, majonéz
• Kolbász és hústermékek

A kapszantin kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.

Biztonság

A kapszantin veszélytelennek számít.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás