E 150c - Ammóniás karamell

Egyéb elnevezések

karamell

 

Leírás

Az ammóniás karamell a karamell E 150a egy módosulata.

Előállítás

Ha a kristálycukrot, glükózt, fruktózt vagy invertcukrot reakciót segítő anyagokkal ellenőrzött körülmények mellett 120 - 150°C-ra hevítik, karamell keletkezik. A különböző segédanyagok határozzák meg a különféle karamellek közti különbséget.

Az ammóniás karamell ammóniakötésű vegyültek alkalmazásával jön létre. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

Az ammóniás karamell használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a karamellre (E 150a).

Biztonság

A karamell veszélytelennek számít.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

200 mg/kg

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében