E 1105 - Lizozim

Egyéb elnevezések

lysozyme

 

Leírás

A lizozim nevű enzim bizonyos mikroorganizmusok ellen hat, mivel szétroncsolja a sejtfalukban található fehérjét, a mureint. A lizozim többek között a könnyben és az emberi nyálban, valamint a tyúktojás fehérjében található meg.

Előállítás

A lizozimot rendszerint a tyúktojás fehérjéből vonják ki. Emellett genetikailag módosított mikroorganizmusok használata is lehetséges.

Használat

A lizozim kizárólag érett sajtokhoz (quantum satis) engedélyezett.

Biztonság

A lizozim veszélytelennek számít.

Korábban megfigyeltek néhány esetet, amikor tojásallergiában szenvedők a sajtban lévő lizozimra is allergiás reakciókat mutattak. Az enzim allergén-potenciáljával kapcsolatos megfelelő klinikai tanulmányok azonban még nem készültek el.

Figyelem!

  • ALLERGIA: Az élelmiszer-adalékanyag fogyasztás ar arra érzékenyeknél allergiás, vagy allergia szerű tüneteket okozhat.
  • GMO: Az élelmiszer-adalékanyag előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében