E 104 - Kinolinsárga

Egyéb elnevezések

Quinoline Yellow

 

Leírás

A kinolinsárga különféle sárga árnyalatokat hoz létre.  A kék színű színezékekkel együtt alkalmazva zöld szín hozható létre az élelmiszerekben. A kinolinsárga vízoldható, zsírban azonban nem oldódik. Savakban és magas hőmérsékleten is stabil marad.

Előállítás

A kinolinsárgát kémiai kondenzációval két kiindulási anyagból, kinolinból és ftálsavanhidritből nyerik.

Használat

A kinolinsárgát  csak meghatározott élelmiszerekben és rendszerint szoros mennyiségi határok betartásával lehet használni.

Többek között a következő élelmiszereknél alkalmazzák:
• Pezsgőtabletta, italpor, szörp (max. 100 mg/kg)
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Fagylalt, puding és desszertek (max. 150 mg/kg)
• Sütemény, keksz, levelestészta (max. 200 mg/kg)
• Burgonya és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcsborok (max. 200 mg/kg)
• Édességek (max. 300 mg/kg)
• Mustár és fűszerszószok (max. 300 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Lekvár, dzsem (quantum satis)

Az USA-ban ez a színezék élelmiszereknél nem engedélyezett.

Biztonság

A kinolinsárga az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Főként allergiás és asztmás embereknél fordulhat elő.

A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget  a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

5 mg/kg

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében