E 100 - Kurkumin

Egyéb elnevezések

curcumin

 

Leírás

A kurkumin sárga-narancs színű színezék, amit  a természetben a fűszernövényként ismert kurkuma termel. A kurkumint a sokkal drágább sáfrány helyettesítésére is használják. A sáfrányhoz képest azonban a kurkumin kevéssé színtartó.  

Előállítás

A kurkumint kurkumagyökérből extrakcióval lehet kinyerni, de elfogadott a szintetikus előállítás, valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

Használat

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett. Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:

• Margarinok és hasonló zsírok  (quantum satis)
• Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
• Burgonyapehely (qs)
• Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/kg)
• Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)

A kurkumint használják a currypor színezésére is.

Biztonság

A kurkumin veszélytelennek számít.  

Különösen érzékeny embereknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

3 mg/kg

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében