alap kinézet

Cikkek

System Messages

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Teszt: gyroshús

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.

A felmérés során tíz különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg. Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét. Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk az EFSA szerint még elfogadható napi 3.000mg-os felső egészségügyi értéket.

A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Hogy kerül a foszfát a gyrosba?

Az emberi szervezetben lévő átlagosan 700 g foszfor 80-85%-a csontunkban, fogunkban található. Emellett a foszfát nélkülözhetetlen többek között az örökítőanyag (DNS) felépítéséhez.

Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak. Ezekben 100 grammonként jellemzően 100-200 mg foszfor található.

Egy felnőtt napi foszforszükséglete 600–800 mg. Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.

A húsiparban, így a gyroshúsok kezelésére is elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, amivel lehetővé teszik a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, és segítik a víztartalom megőrzését.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az üdítőitalok 700 mg/l, a húskészítmények 5.000 mg/kg, míg az ömlesztett sajtok akár 20.000 mg/kg foszfátot is tartalmazhatnak. A számokból látható, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén üdítőital vagy ömlesztett sajtok fogyasztásával hasonlóan könnyű elérni a foszfát túlzott bevitelét, mint a húskészítményekkel.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018 végére újraértékeli a foszfátadalékok egészségügyi kockázatait.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ilyen legyen egy villanyszámla

A fogyasztóval ugyanis az történt, hogy az áramszolgáltató tévedésből összesen 44.036 Ft-ot utalt át neki túlfizetés címén, majd a téves kifizetésre hivatkozással, jogosan ezen összeg visszafizetését kérte. A fogyasztó ennek a visszafizetésére részletfizetéseket kért, majd kapott is. Azonban már ez utóbbit is tévesen állapította meg a szolgáltató, hiszen a kéthavi részletfizetés összesen az eredeti, 44.036 Ft-os követelés helyett már csupán 37.126 Ft-ról szólt. Ez után a fogyasztó kapott két újabb csekket, de az összeg ismét sehogy sem jött ki, hiszen ezek további: egyszeri 7.060 Ft-os összegről, és ezen kívül is, még egy 6.910 Ft-os befizetendő tételről szóltak. Ezekkel együtt viszont már a fogyasztóval szemben támasztott teljes követelés meghaladta a negyvennégyezer forintos eredeti felszólítást.

A történet azonban ezzel sem ért véget, mert hiába rendezte a fogyasztó a kéthavi részletfizetést, ezt követően arról tájékoztatták, hogy van még egy további, 307 Ft-os hátraléka is, és a sort végül egy újabb, 3.948 forintos fizetési felszólítás követte. Sőt a fizetés elmaradása esetére kilátásba helyezték a szolgáltatás kikapcsolását is. A fogyasztó ezt már végképp nem értette, az összegek sehogy sem jöttek ki, álláspontja szerint már nem volt semmilyen tartozása, és kétségbe esett az esetleges kikapcsolástól. Ezért fordult a Budapesti Békéltető Testülethez, amely az ajánlásában megállapította, hogy a fogyasztónak van igaza. Így pedig a nem megfelelő számlázás miatt amellett döntött a Testület, hogy az áramszolgáltató 5.000 Ft kötbért köteles megfizetni a fogyasztónak, valamint egy a tényleges fogyasztásokról szóló elszámoló számlát is készítenie kell.

A szolgáltató a döntéssel nem értett egyet, ezért bírósághoz fordult. Érdekesség, hogy az elsőfokú bíróság véleménye az volt, hogy annyira csekély összegű a vita tárgya (307 Ft), ami komolytalan és hogy emiatt nincs is szükség eljárás lefolytatására.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Azonban a Kúria kiemelte, hogy a békéltető testület feladata a fogyasztóvédelmi vitás ügy rendezése céljából először egyezség létrehozásának megkísérlése a felek között, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A békéltető testületi eljárás tehát éppen, hogy különösen alkalmas a kisebb jelentőségű viták rendezésére is, elkerülve, de nem kizárva a bírósági eljárás lefolytatását. Jelen esetben pedig az egymásnak ellentmondó számlák, a fizetési felszólításban közölt kikapcsolás lehetősége a fogyasztó élethelyzetében komoly fenyegetésként hatott, így fel sem merülhetett az, hogy a vita egyáltalán komolytalan lenne.

Megerősítést nyert az, hogy az áramszolgáltatóknak nem csupán az a kötelezettsége áll fenn, hogy kibocsássák a számlát, hanem azoknak a fogyasztók számára követhetőnek és egyszersmind érhetőnek is kell lenniük. Ha pedig a szolgáltató megsérti ezt, úgy a fogyasztónak adott esetben kötbér is járhat.

 

Forrás: bekeltetes.hu

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


             

      Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Egyre népszerűbbek az olcsóbb, gyorsabb vitarendezést nyújtó békéltető testületek

Az ADR Assembly 2018. az első olyan nagyszabású, európai uniós szakmai konferencia volt Brüsszelben, amelyen egyidejűleg vettek részt az egyes tagállamok békéltető testületei, online vitarendezési kapcsolattartó pontjai, az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának tagjai, a kijelölt tagállami hatóságok (amelyek számára a békéltető testületek jelentést tesznek hazájukban) képviselői, uniós és nemzeti fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek tagjai, valamint vállalkozások érdekvédelmi szervei is.

A több száz fős résztvevőt számláló rendezvényen az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának képviselője a nyitóbeszédében kiemelte, hogy Európa-szerte felértékelődött a békéltető testületek, és az egyéb, alternatív vitarendezéssel foglalkozó szervezetek (ADR-entity) szerepe. Különösen igaz ez a digitális forradalom előretörését és az e-kereskedelem térnyerését tekintve, amelynek köszönhetően – ha a fogyasztók kellő bizalommal viseltetnek a határon átnyúló vásárlások, és az eltérő tagállamban megtalálható kereskedők iránt – európai uniós szinten akár több milliárd eurót spórolható meg, a szélesebb termékkínálat és a kedvezőbb árak folytán.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Ezzel kapcsolatosan szó esett többek között az Európai Bizottság által kidolgozott „New Deal for Consumers” c. javaslatcsomagról, amelynek értelmében a jövőben, az irányelv-javaslatok elfogadása esetén például a fogyasztók nagyobb védelemben, jobb kereskedői tájékoztatásban részesülnek többek között az internetes vásárlásoknál, ha online piactérről rendelnek.

Az is kiderült, hogy az Európai Unióban immár valamennyi tagállamban sor került a fogyasztói alternatív vitarendezési irányelv átültetésére, és az már az Európai Gazdasági Térségben (Izland, Liechtenstein, Norvégia) is érvényes 2017. július elsejétől. A fogyasztók számára tehát minden eddiginél szélesebb körű, hatékony alternatív vitarendezési mechanizmusok és eljárások állnak rendelkezésre, hisz immár huszonhét különböző uniós tagállamból, emellett Norvégiából és Liechtensteinből összesen 416 különböző békéltető testületet jelentettek be hivatalos, működő szervezetként az Európai Bizottság számára. Egyedül Spanyolország az, ahol még folyamatban van az illetékes békéltető testület bejelentése.

A szakmai konferencián egyúttal bemutatták az uniós békéltető honlap (online vitarendezési platform) legújabb, figyelemre méltó adatait is, amelyet az uniós online vásárlásból fakadó fogyasztóvédelmi vitás ügyek még könnyebb rendezése érdekében hozott létre az Európai Bizottság. E szerint a honlapon már közel 70.000 kérelmet adtak be, és közel hétmillióan látogatták meg azt a fogyasztók és vállalkozások, azaz a két éve működő honlap ismertsége egyre inkább nő.

A rendezvényen egyúttal mód nyílt arra, hogy a tagállamok jelenlévő, fogyasztóvédelmi és alternatív vitarendezési szakértői szűkebb csoportokon belül, külön workshopok keretében sajátítsák el egymás legjobb gyakorlatait, és megosszák tapasztalataikat.

Ennek során többek között a Spanyolországban, Csehországban, Portugáliában, Szlovákiában, Lengyelországban, Olaszországban működő békéltető testületek működési modelljeibe nyert betekintést a Budapesti Békéltető Testület az adott csoportban. Kiderült szintén ezek alapján, hogy Magyarország élenjár az alternatív vitarendezési eljárások terén az Unióban, hiszen az eljárások hatékonyak, és a területi és szektoriális lefedettség hazánkban teljes mértékben érvényesül. Azaz nincs olyan település vagy kereskedelmi vagy szolgáltatási ágazat, amelyben a fogyasztó ne kereshetne megoldást hazánkban a vállalkozással fennálló vitás ügyének rendezésére, mindezt ingyenes, gyors eljárás keretében. Más országokban ugyanis, így például Lengyelországban eltérő szervezetekhez kell fordulniuk a fogyasztóknak akkor, ha meg szeretnék oldani a légiutazással, a vasúti közlekedéssel, a pénzügyi szolgáltatásokkal, és az elektronikus hírközlési szolgáltatással összefüggő vitás ügyeket. Ez pedig, mint az elhangzott, nem könnyíti meg a fogyasztók dolgát, mert sokszor nem tudják, hogy ügyükben melyik szervezet az illetékes.

Ezzel szemben hazánkban összesen kétféle típus létezik: egyrészt a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek általános hatáskörrel rendelkeznek a viták eldöntésére és mindenféle üggyel (garanciális viták, internetes vásárlások, építőipari ügyek, utazási szerződések, közüzemi szolgáltatások, stb.) foglalkoznak, kivéve a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó pénzügyi szolgáltatókat (például: bankok, biztosítók), amelyekkel összefüggő kérelmek eldöntésére már a Pénzügyi Békéltető Testület rendelkezik kizárólagos hatáskörrel.

Emellett is, további több különböző workshopon került sor egymás jó gyakorlatainak megismerésére, amelyek a békéltető testületek hatékonyságának fokozását, a békéltető testületi eljárás ismertségének további növelését szolgálták.

A konferencia tehát rendkívül hasznos szakmai tapasztalatokkal zárult, és összességében is jól látható volt, hogy a fogyasztóvédelmi békéltetés szerepe felértékelődött az Európai Unióban, az egyre inkább fontos a fogyasztók és vállalkozások számára. Egyúttal az is kiderült, hogy Magyarország igen előkelő helyet foglal el az uniós tagállamok között, ami a békéltető testületi rendszer felépítését, és működési szabályait illeti, és az innovatív, az ismertség javítására irányuló különböző tájékoztató kampányok, sajtóközlemények, fogyasztóvédelmi előadások, kihelyezett tanácsadások, egyéb programok kiváló eszközök az ismertség további erősítésére a fogyasztók és a vállalkozások körében.

Forrás: bekeltet.hu


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


             

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mikor cseréld le a tévédet?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának keretében zajlott az a vizsgálat, amelynek eredményeképpen 7 intenzív használatban lévő háztartási termékcsoport, köztük a mosógépek életciklus-elemzését vizsgálva megállapították az optimális lecserélési időpontot - mikor érkezik el a pillanat, amikor környezetileg már nagyobb teher a régi háztartási gépünk működtetése, mint ha újat vásárolunk. A vizsgálatokhoz európai és dél-amerikai és ázsiai háztarások szokásairól gyűjtöttek adatokat.

A tévék esetében a felhasználói szokások fontosabbak, mint valaha: a képernyő kontraszt-, fényerő- és színbeállításai, valamint a helyiség fényviszonyai jelentősen befolyásolják televíziónk fogyasztását.

Nézd meg a Tudatos Vásárló laboratóriumi TV tesztjét, amelyben 141 TV készüléket teszteltek kép- és hangminőség, energiahatékonyság, használhatóság alapján.

 

 

Cikksorozatunk folytatásában sorra vesszük, ami a különféle háztartási gépek várható hasznos élettartamáról és optimális lecserélési időpontjáról tudható.

Képek: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Hatásos stresszcsökkentés – csak egy dolog kell hozzá, és az mindig nálad van

Az életmódváltás egyik rendkívül fontos, de nem könnyű területe a stresszcsökkentés. Sokszor úgy gondoljuk, hogy a stresszre szükségünk van ahhoz, hogy hasznosnak érezzük magunkat, és sikeresek legyünk. Ezzel szemben a stressz azt mutatja, hogy nem tartjuk kezünkben az életünket, hanem a külső tényezők veszik át a hatalmat felettünk, elvesztjük a kontrollt.

A stressz (pontosabban a distressz, mely a negatív stressz, szemben az eustresszel, amely épít, energiát ad és csúcsteljesítményre késztet) nemcsak a lelkünket rombolja és szenvedést okoz, hanem az egészségünkre is negatív hatással van: gyulladást, savasodást okoz, gyorsítja az öregedét és az 5 leggyakoribb nem fertőző betegség (a szív- és érrendszeri, a krónikus légzőszervi betegségek, a cukorbetegség, a lelki problémák és a rák)  kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Univerzális stresszmentesítő gyakorlatok

A stressz hatékony kezelése érdekében érdemes egy kicsit befelé figyelni, és felismerni a stresszhelyzeteket, valamint megismerni és alkalmazni azokat a természetes módszereket, amelyek évezredek óta bizonyítottan segítenek. A gyakorlásukhoz szükséges eszköz pedig mindig nálunk van, függetlenül attól, hol vagyunk, és éppen mit csinálunk.

Az ellazulás univerzális kulcsa nem más, mint a légzés. A vegetatív idegrendszer irányítja szervezetünk működését, beleértve az összes stresszreakciót. Itt minden akaratunktól függetlenül történik. Szívünk, vesénk, májunk magától működik, ha akarnánk, sem tudnánk befolyásolni működésüket. A vegetatív idegrendszer által irányított egyetlen terület, amire tudatosan is hatással lehetünk, az a légzés. Dönthetünk úgy, hogy lassabban, mélyeket lélegzünk, ezzel lelassul a szívverésünk és csökken a vérnyomásunk. Ez a mechanizmus képezi azoknak a légzéstechnikáknak az alapját, amelyeket szinte valamennyi kultúra alkalmaz az ellazuláshoz, a stresszcsökkentéshez és a koncentrációhoz.

Meditáció

Az egyik ilyen egyszerű módszer a box meditáció. Egy rendkívül egyszerű, gyors és hatékony módszer a tudatunk feletti uralom visszaszerzésének. Erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az amerikai hadsereg pszichológusai fejlesztették ki a katonáik számára. Valószínűleg kevés stresszesebb munka létezik, mint a hadseregben szolgálni. Ha náluk jól működik egy ilyen kemény közegben, akkor valószínűleg nálunk sem marad el a hatás.

A box meditációt egy négyzettel tudjuk legjobban szemléltetni, amelynek oldalai a légzés egy-egy szakaszát jelképezik. Az első a mély belégzés, majd a levegő benntartása,  kilégzése és  végül légzésszünet. Mindegyiket 4 ütemen keresztül végezd (kb 4-5 másodperc mindegyik szakasz). A meditáció javasolt hossza 5 perc, de ha nincs ennyi időd, akkor már néhány légzés is sokat segíthet.

A teljes cikket és további egyszerű meditációs technikákat elolvashatod a fittesmost.hu oldalon

Lendítsd át magad a flowba, a tökéletes harmónia állapotába

A stresszkezelést érdemes mindig akkor alkalmazni, amikor észrevesszük, hogy felüti a fejét. Így azonnal kézbe tudjuk venni  a dolgok irányítását, még mielőtt elhatalmasodna felettünk.

Valamilyen légzésmódszert javasolt minden nap, néhány alkalommal gyakorolni. A reggelt kezdd mindig a kiválasztott légzés alkalmazásával néhány percen át, ezzel pozitívan indulhat a napod. A nap során pedig alkalmazhatod a módszert  koncentrációd javítására és a stresszhelyzetek kezelésére egyaránt.

Sőt a légzés segítségével átlendíthetjük magunkat a flowba, a tökéletes harmónia állapotába. A flow állapotban boldogok, elégedettek és produktívak vagyunk. Ilyenkor energiatakarékos üzemmódra kapcsolunk, és  tökéletesen ellazult állapotban csak az adott feladatra koncentrálunk, az itt és mostban vagyunk. A flow során légzésünk, vérnyomásunk és szívverésünk tökéletes szinkronban van. Arról, hogy milyen módszerekkel juthatunk el a flowba, következő cikkünkben írunk majd.

Forrás: fittesmost.hu

Kép: pixabay.com 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen! 

Termékteszt: TV - frissített

A tesztelt tévék ára 60 ezer forinttól indult, de volt 1 millió forint fölötti termék is. A 81 cm képátlótól a 161 cm képátlóig számos különböző méretű készülék szerepelt a tesztben. Az összesített szempontok alapján 6 termék végzett a lista élén, mivel jó hang- és képminőséget nyújtanak,

energiahatékonyak, könnyen személyre szabhatók, gyorsan, könnyen használható okos TV-ként. Áruk többnyire elég borsós, többnyire fél millió forint vagy afeletti áron futnak, de volt közöttük 270 ezer forintos készülék is.

Leginkább a kép- és hangminőség miatt veszített pontot több készülék. A képminőségnél laboratóriumban vizsgálták többek között a színkontrasztot, a színárnyalat- és kontrasztváltozást különböző látószögnél, a külső fény tükröződését a képernyőn, a mozgókép folytonosságát (gyors filmjelenetnél, kameramozgásnál). Pontvesztés elsősorban az elmosódó gyors mozgókép miatt történt, valamint azért, mert több készüléknél erősen csökken a színkontraszt, ha nem szemből nézzük - ez utóbbi leginkább akkor zavaró, ha nagyobb család vagy társaság együtt tévézik.

Hangminőségnél vizsgálták a készülékeknek azt a maximális hangerejét, amelynél még nem lép fel zavaró hatás. Ezen kívül szakértők további teszteket végeztek pop és komoly zenei számokkal, illetve egy drámai jelenet lejátszásával – amelyek lefedik a TV hangok széles skáláját.

A  teljes tesztet itt olvashatod >>>

Hang és képminőségre csak a tesztelt termékek közel fele kapott 3 vagy 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

A TV vásárlásnál az egyik fő szempont a képernyő mérete. Kis szobába nem érdemes túl nagy készüléket venni, mert zavaró lesz a képhatás. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelünknek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től, tehát ha nincs ekkora hely a szobában, nem érdemes fölösleges költségekbe verni magunkat, válasszunk kisebb készüléket.

A tesztben a 100 cm-nél kisebb kategóriában 17 különböző HD-ready és Full_HD készülék szerepelt, mindegyik 81 cm képátlóval. Egyik se ért el 61%-nál magasabb értéket az összesített szempontok alapján. Míg a képminőség, energiahatékonyság és használhatóság alapján közepesnek mondhatók, leginkább a gyengébb hangminőséggel veszítettek sok pontot. 280 ezerért és 90 ezerért is kaphatunk olyat, amelyik nagyjából ugyanazt a szintet hozza.

Az eggyel nagyobb, 100-120 cm képátlójú TV-k közül 31 termék szerepelt a tesztben, ezek mind Full-HD és Ultra-HD készülékek. Ezek között a lista élén 70% fölötti összesített eredménnyel közepesnél jobb hang- és képminőséggel 9 termék végzett, az árak között nagy a szórás. Hasonló teljesítményű készüléket kaphatunk 130 ezerért is és 330 ezerért is. 

Több mint 90 különböző, 120 cm-nél nagyobb (120 cm- 165 cm) TV készülék szerepel a tesztben. Ezek között volt Ultra-HD és Full-HD, LCD és OLED képernyős készülék is. Áruk 200 ezer forintnál kezdődik és egymillió forint fölé is mehet. Nyolc termék ért el 80% vagy e feletti összesített értéket, a jó hang- és képminőségért, valamint azért mert könnyen használhatók multimédia playerként, okos TV-ként és energiahatékonyak. Az azonos méretűek között jelentős árkülönbség van, közel ugyanazt a minőséget tudja például egy 270 ezer forintos  mint egy 770 ezer forintos 139 cm-es készülék.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Tudatos pénzügyeink 7. - Megtakarítások

Egy részletes, átfogó statisztikai információt jelentetett meg az MNB a háztartások vagyonáról és finanszírozási folyamatairól 2017 nyarán. Ebből többek között kiderült, hogy bár a megtakarítások összege növekedett, a háztartások a rendelkezésükre álló teljes jövedelem döntő részét elfogyasztják, egy kisebb részét beruházzák, a maradék pedig a pénzügyi megtakarításukat adja ki. Egyedülállóan magas a készpénz-tartás aránya és a vagyonunk körülbelül egy negyede van csak pénzeszközökben.

Pedig a minta már több ezer éves: a hét bő esztendő idején tegyél félre a hét szűk esztendőre. A bő esztendők azok, amikor dolgozunk, van bevételünk, a szűk esztendők, amikor esetleg betegek vagy munkanélküliek leszünk, vagy nyugdíjba megyünk, mert nem tudunk, nem akarunk vagy nincs lehetőségünk már dolgozni.

 

Mennyit tegyünk félre?

A bibliai példa a termés egy ötödéről szól, ha ezt a modern környezetünkbe átültetjük, az a nettó összjövedelmünk 20%-át jelenti. Megközelíthetjük az időtáv felől is, huszonéves korunkban elkezdve, akár néhány ezer forintos havi megtakarítással szép nyugdíjcélú megtakarítást érhetünk el.

A megtakarítás pszichológiája

Ha elhatároztuk, hogy takarékoskodni szeretnénk, akkor ismernünk kell önmagunkat. A „majd a hónap végén félreteszem, ami marad” hozzáállás nem célravezető, mert jellemzően nem marad, hajlamosak vagyunk a túlfogyasztásra.

Kezeljük a megtakarításokat rezsiköltségként, a hó elején beérkező jövedelemből a meghatározott összeget rögtön tegyük félre. Sőt, sokszor az a jó, ha magunk elől úgy tesszük félre a megtakarítandó összeget, hogy minél „fájdalmasabb” legyen hozzányúlni (nagy költségek vagy kamatveszteség árán).

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Hol tartsuk a pénzünket?

Erre nincsen általános recept, mindenkinek ismernie kell a saját céljait, teherbíró képességét és kockázatviselési hajlandóságát. Ráadásul ezek a célok életünk folyamán folyamatosan változnak, csakúgy, mint a bennünket körülvevő gazdasági környezet – az új célokhoz új pénzeszközöket érdemes keresnünk.

Fő szabályként elmondható, hogy érdemes 3 részre - rövid, közép és hosszú távú megtakarításra - bontani a tartalékunkat.

Jó ha van egy likvid, könnyen hozzáférhető biztonsági tartalékunk, például arra az esetre, ha elromlik a mosógép. Vagy például a 200 forintos pénzérmék félrerakásával pár hónap alatt összegyűjthetjük egy hétvégi wellness program vagy a karácsonyi ajándékok árát. A biztonsági tartalékot ne kössük le, hiszen ezzel nem a hozam termelése a célunk, hanem a könnyű hozzáférhetőség.

Fogalmazzuk meg középtávú (1-3-5 éves) céljainkat. Nagyobb autóra vágyunk? Új lakást szeretnénk? Több eszköz áll rendelkezésünkre: például állampapír, befektetési számla, befektetési alap, lakástakarék, önsegélyező pénztárak vagy akár befektetési egységekhez kötött biztosítás. Itt már a biztonság mellett a hozamok is számítanak, bár igazán csak hosszú távon kezd el dolgozni a pénzünk.

Gondoljuk át az 5-10 éves, sőt a 10 éven túli terveinket. Felsőoktatási költségekre gyűjtünk a gyermeknek? Saját vagy szüleink nyugdíjas éveire teszünk félre? Egy biztos, anyagi biztonságot szeretnénk hosszú távra, értékálló pénzzel megteremteni, szeretnénk megtakarításainkat biztonságban tudni, megfelelő hozam mellett. Különféle gyermekprogramok, nyugdíjprogramok, egyszeri és rendszeres díjas megtakarítások közül választhatunk. Ha egyszer belevágunk egy hosszú távú megtakarítási programba, akkor ne álljunk meg félúton, ha akkor szeretnénk „kiszállni”, azt minden valószínűség szerint csak veszteséggel tehetjük meg.

Hogyan válasszunk megtakarítást?

1.       Készítsünk megtakarítási, befektetési tervet. Számos szolgáltatást találunk a piacon különböző kockázatokkal. Ami fontos:

-          az összes pénzünket ne fektessük be egyetlen termékbe, osszuk meg több termék között, mert így a kockázatot is szétoszthatjuk

-          az adott termék múltbeli teljesítménye (azaz hozama) nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre

2.       Határozzuk meg a célokat (jövedelemszerzés, tőkenövekedés stb.), azok időtávját és a hozzájuk kapcsolódó kockázatokat

3.       Ismerjük meg saját kockázatviselési hajlandóságunkat és anyagi teherbíró képességünket

4.       Nézzük meg az egyes termékek költségvonzatát

5.       Készítsünk vésztervet – mi a teendő abban az esetben, ha nem tudjuk a szerződött megtakarításunkat fizetni, előre tájékozódjunk a mentőövekről (például díjcsökkentés, díjszüneteltetés, részleges visszavásárlás lehetősége)

6.       Ne fektessünk gyanúsan jó hozamot kínáló befektetésbe vagy ismeretlen hátterű szolgáltató által kínált termékbe!

Minden esetben alaposan olvassuk el a tájékoztató dokumentumokat. Amennyiben az azokban foglaltak nem teljesen érthetőek számunkra, ne szégyelljünk segítséget kérni! A pénzügyi szektor és ezen belül például a megtakarítási, befektetési ágazat alapos ismerete külön szakma.

 

Köszönjük a közreműködést Magyari Ildikónak! 

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ilyen az eper

Nézd meg a TVE laboratóriumi eper tesztjét, amelyben piacon és szupermarketben kapható eprek vegyszermaradvány tartalmát vizsgálták.

Képek: pixabay.com


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Vigyél magaddal, és mentsd meg a Földet!

Ő még csak gyerek, de ügyesen iszik szívószál nélkül

Az EU 2018 januárjában nyilvánosságra hozott, hivatalosan A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia (European Strategy for Plastics in a Circular Economy) nevet viselő intézkedéscsomaggal az EU harcot hirdetett a műanyaghulladék ellen. Célja, hogy 2030-ra teljesen eltűnjön a nem lebomló, egyszer használatos műanyaghulladék Európából. A stratégia megalkotása a nyilvánvalóan drámai léptékű környezetszennyezésen túl azért is vált sürgetővé, mert Kína idén januártól beszüntette a nyugati világból származó műanyag hulladék átvételét. Ezzel az Európai Unió elveszítette legnagyobb műanyaghulladék-felvásárlóját.

A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezért becslést végeztünk: mennyi műanyag hulladék keletkezik például akkor, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Budapesten 2017-ben a Budapesten a KSH adatait 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma. Ha közülük minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az éves szinten 13 524 816 dobozt jelent. Pedig jobb, ha tudjuk: a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal tájékoztatása szerint közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekből nem tilos az ételt általunk vitt ételhordóban elhozni.

Ugyanezt tettük a tejesflakonokkal is: megbecsültük, mennyivel kevesebb plasztik szemetet termelsz, ha saját tejespalackra váltasz, azaz néha olyan helyen veszed a tejet, ahol saját palackodba kérheted.

 

Ha így folytatjuk, belefulladunk a műanyagba

Science-ben tavaly publikált nemzetközi kutatás adatai szerint:

• A műanyagtermelés az elmúlt fél évszázadban robbanásszerűen nőtt:1964-ben még 15 millió tonnát 2014-ben már 311 millió tonnát állítottunk elő. A termelés a következő 20 évben várhatóan megduplázódik.

• Az emberiség 8,3 milliárd tonna műanyagot termelt idáig. Ebből 6,3 milliárd tonna mára hulladék.

• A műanyagok 95%-a egyszeri használat után már megy is a szemétbe.

• A első újrahasznosítási logó megjelenése óta több 40 év telt el, a csomagolásra használt műanyagnak csupán 14%-át gyűjtjük be újrahasznosításra.

• Az újrahasznosítási arány a műanyagok esetében általánosságban még a csomagolási műanyagénál is rosszabb, és mindkettő messze alulmúlja a papír (58%), illetve a vas és acél (70–90%) újrahasznosítási számait.

• Bolygónkon a műanyaghulladék mintegy 79%-a hulladéklerakókban halmozódott föl vagy a természetet szennyezi.

• Évente alsó hangon 8 millió tonna, percenként egy kukásautónyi műanyagszemét ömlik az óceánokba. Ha nem teszünk ellene, ez a mennyiség 2030-ra duplájára, 2050-re négyszeresére nő.

Az óceánokban lebegő PET-palack és egyéb műanyaghulladék mennyiségét a kutatók 150 millió tonnára becsülik. Ez kb. az ott élő halak tömegének ötöde. Ha minden így megy tovább, 2025-ben 3 tonnányi halra 1 tonna műanyag jut majd, 2050-re pedig több szemét lesz az óceánokban, mint hal.

 

Ha nem bírod kivárni, hogy átfogó megoldás szülessen, ezzel a 8+1 lépéssel sokat tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a műanyaghulladék:

 

Képek: Pexels/Pixabay

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Teszt: földieper

Mit vizsgáltunk?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző hazai szupermarketben és fővárosi piacon kapható földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A laboratóriumi vizsgálat során arra voltunk kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben.

A felmérésünkben a mintákat két különböző időszakban szereztük be, ugyanis arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között. Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt. A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtunk támaszkodni.

 

Eredmények

A tesztünk során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által laborban tesztelt epreket a Dívány.hu csapata íztesztnek vetette alá. A szezonális epreket kóstolták végig, hiszen ha most indulsz vásárolni, te is ezek közül válogathatsz. Módszerük szokás szerint a vakteszt volt. A tesztelők szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték az epreket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határozták meg. 

A teszt részletes eredménye ingyenesen megtekinthető itt >>>

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.    • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink