alap kinézet

Cikkek

System Messages

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Így vásárolj sportkamerát!

Memóriakártya

A memóriakártyát általában külön kell megvennünk, hacsak nem tartalmaz a készülék eleve belső memóriát. Érdemes olyen készüléket választani, amelyiknek van belső memóriája, így ha esetleg otthon felejtenénk a memóriakártyát, ne maradjunk le a videókészítés lehetőségéről.

Viszont mivel a memóriakártyák már egyre olcsóbbak, jobb, ha inkább nagyméretűt választunk: egy 16 gigabájtos kártyára például 1–2 óra filmet vehetünk fel maximális minőségben, modelltől függően.

 

Kattints a képre, nézd meg a Sportkamera labortesztünket,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 58 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

Zoom és gyújtótávolság

Hasznos, ha közel tudjuk hozni a filmezni kívánt tárgyat, ezért a gyártók szeretik a nagy zoommal reklámozni a terméket. Viszont nem árt tudni, hogy például egy 70-szeres nagyítás ugyan jól hangzik, de nem túl praktikus, mert bemozdul a kép. Átlag használathoz elegendő az 5-15-szörös zoom is.

A zoom erején kívül vegyük figyelembe a minimális gyújtótávolságot is. 40 mm körül kockáztatjuk, hogy nem tudjuk a táj összes részletét rögzíteni. Jobb döntés ilyenkor egy 33 mm-s vagy még kisebb gyújtótávolságú eszközt választani, így szélesebb panoráma képet kapunk.

Tipp bolti vásárláshoz: Készítsünk próbafelvételt, ha lehet maximális zoommal. Nézzük meg, hogy milyen képminőséget kapunk, ha bemozdítjuk, rázkódtatjuk a kamerát.

 

HD vagy Full HD?

Ma már szinte minden videokamera legalább HD minőségben rögzít, de nagyon sok Full HD készülék (1920 x 1080 pixeles képfelbontással) is van forgalomban. Azonban nem minden a felbontás.

 A végeredmény függ az optika és a képkezelés minőségétől, az autofókusz hatékonyságától, valamint a képstabilizátortól is. Nézd meg a TVE sportkamera labortesztjét, amelyből kiderül, hogy milyen minőségű képet nyújtanak az egyes készülékek.

Érintőképernyő

Egyre több kamerát szerelnek fel „multitouch” érintőképernyővel, ami megkönnyíti a menüben való navigálást. Két ujjal érintve tudjuk felnagyítani a képet vagy rábökéssel kijelölni a fókuszt, ugyanúgy, mint az okostelefonon.

Akár érintős, akár nem, a legtöbb képernyőt erős napfényben nehéz használni. A tükröződés csillapítása érdekében bizonyos modellek viszonylag hatékony színezett szűrővel rendelkeznek.

A drágább modelleken van kereső, ami által kiküszöbölhető a képernyő visszatükröződése. Ha gyengén látók vagyunk, érdemes olyan kamerát választani, amelynek dioptriás keresője van. A kereső másik előnye az érintőképernyővel szemben, hogy kíméli az akkumulátort.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Használhatóság

Vásárláskor vegyük számításba a kamera súlyát (akár tíz gramm különbség is számít) és ergonómiáját is. Illeszkednie kell a tenyérbe, és a leggyakrabban használt gomboknak (zoom, rögzítés, stb.) könnyen elérhetőnek kell lenniük. Ha előre tudjuk, hogy gyakran fogjuk használni, érdemes egy tartalék akkuba is befektetünk.

Tipp bolti vásárláshoz: Próbáljunk beállítani pár alapfunkciót a készüléken. Ha úgy érezzük, hogy túl hamar elvesztünk a menüpontok és almenük között, inkább válasszunk másik, egyszerűbben kezelhető kamerát.

Mikrofon, hang

Ezek a kamerák annyira kompaktak, hogy a belső mikrofon gyakran a készülék saját zajait (a zoom motorját, a gombok kattogását, elektronikus zajokat, stb.) is felveszik működés közben. Létezik megoldás ennek elkerülésére: a külső mikrofon alkalmazása. Ehhez a kamerán egy speciális bemenet szükséges.

A legtöbb csatlakozó szabvány méretű (szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható külső mikrofon csatlakoztatható), de némely gyártó saját csatlakozót alkalmaz. Ha új készüléket veszünk, nézzünk utána, hogy milyen külső mikrofont lehet hozzá csatlakoztatni, ne később érjen meglepetés.

Tipp bolti vásárláshoz: Próbaként készítsünk közeli és távoli felvételt a kamerával, hogy az autofókusz működjön. Visszajátszásnál figyeljük meg mennyire zajos a felvétel. Ha olyan célra vásárolunk sportkamerát, ahol a hangminőség is fontos, inkább válasszunk olyan készüléket, amelyiknél van lehetőség külső mikrofon csatlakoztatására. Ezt általában külön kell megvenni.

 

Akkumulátor

A gyengébb akkumulátorral bíró készülékek alig 1 órát működnek töltés nélkül, de egy jobb minőségű akku akár 3-4 órát is kibír. Vásárlás előtt nézzünk utána, hogy mennyi a működési ideje az akkunak. Nézd meg a TVE sportkamera labortesztjében, hogyan szerepeltek a készülékek akkumulátor működés szempontjából.

Ne feledjük, hogy az érintőképernyő és a nagy képfelbontás gyorsabban fogyasztja az akkumulátort.

Ha már előre tudjuk, hogy sokat fogjuk használni a készüléket, érdemes beruházni egy tartalék akkuba. Praktikus olyan készüléket vásárolni, amelyiknél külső akkufeltöltő (is) van, így filmezés közben tölthetjük a tartalék akkumulátort.

Hogyan rögzítsük a sportkamerát?

Minél mozgalmasabb tevékenységhez használjuk, annál fontosabb a készülék stabil, biztonságos rögzítése.

Leginkább síelők és bringások rögzítik előszeretettel a kamerát a sisak elejére. Ez esésnél csökkentheti a sisak védőhatását, rosszabb esetben magát a sisakot is eltöri. Ha a fejünkre, oldalra rögzítjük, az könnyen koponyasérülést okozhat egy nagyobb esésnél. Szakértők szerint, szerencsésebb, ha a sisak tetejére, középre rögzítjük, de még jobb, ha a karunkra tesszük a kamerát.

A legjobb választás a kicsi, könnyű kamera, amelyik esésbiztonsági funkcióval van ellátva. Ez utóbbi arra szolgál, hogy ütődéskor a kamera vagy a tartószíj leválik a sisakról, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt. Az úgynevezett „Safety Pad” egyes modelleknél ívelt formában is jelen van, ami lehetővé teszi, hogy stabilabban rögzítsük a kamerát a gömbölyű sisakhoz. Ezzel a biztonsági funkcióval egyelőre kevés készüléknél találkozunk. 

 

Teszt: kullancs elleni nyakörvek

A NÉBIH szakemberei a Szupermenta tavaly őszi terméktesztjén 17 nyakörvet és azok hatóanyag-tartalmát ellenőrizték. A hazánkban engedélyezett, törzskönyvszámmal rendelkező termékek akkor megfelelőnek bizonyultak, de a külföldi internetes oldalról rendelt készítmények közül – amelyek egyébként nem is rendelkeznek Magyarországon engedéllyel – kettő hatóanyag tartalmával komoly problémák adódtak.

A vizsgálat tovább folytatódott: 14 engedéllyel rendelkező mintán – 9 irtó és 5 riasztó hatású nyakörvön – ugyanis elvégezték azok tartóssági tesztjét is a szakemberek. A gyakorlati próba során figyelembe vették, hogy a gyártók terméktől függően más-más időtartamra vállalják a hatás hosszát, 38 naptól egészen 8 hónapig.

A termékeket négylábú kedvenceken tesztelték, valódi használati körülményeket teremtve ezzel a nyakörveknek. Az időtartam letelte után a hivatal laboratóriumában ismét megmérték a minták hatóanyagtartalmát. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék is, amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét, megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök, és szerencsére fertőző betegséget nem közvetítettek. Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal, hiszen a biológiában mindig van kivétel.

A kullancsok elleni védekezés rendkívül fontos, hiszen fertőző betegségeket terjesztenek, amelyek az állatokra, házi kedvencekre is komoly veszélyt jelentenek. Azonban a megelőzés érdekében használt állatgyógyászati készítményeknek is megvan a maga kockázata.

 

Mindenre érdemes figyelni vásárláskor?

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljon!

  • Tájékozódjon a készítmények hatásáról! Riasztó vagy irtó szert szeretne? Jó tudni, mi a cél, mivel a kettő nem ugyanazt a hatást váltja ki!

  • Figyeljen a csomagolásra! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat.

  • Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!

  • Legyen résen! A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!

  • Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A már megvásárolt készítményt tárolja elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal.

  • Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

 

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.

Kép: pixabay.com

 

Mintha hetente egy fél kilós kenyeret kidobnánk

A kérdőíves felmérés eredményei szerint a jelenség felismerése megtörtént, hiszen a válaszadók több mint 60%-a az élelmiszerpazarlást egy Magyarországot is komolyan érintő problémának tekinti. Azonban saját háztartásuk szintjén csak kevesen (37,84%) gondolták már végig, hogy ténylegesen mennyi élelmiszert is pazarolnak egy évben.

 

Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – nem ugyanaz!

A válaszadók közel 60%-a úgy gondolja, hogy az 1 hete lejárt minőségmegőrzési idejű – vagyis tartós – élelmiszer elfogyasztása már élelmiszerbiztonsági kockázattal jár.

Bár mindkét esetben tilos a lejárt termék forgalmazása, azonban ha a tartós élelmiszert a háztartásunkban „tároljuk túl”, és nem volt felbontva, mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, hiszen ezekre a termékekre nem jellemző a mikrobiológiai kockázat.

A fogyaszthatósági idővel rendelkező (vagyis romlékony) termékek esetében azonban kerülni kell a lejárt termékek fogyasztását.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


33 kg ehető ételt dobunk ki

A felmért 100 háztartás 1 hetes élelmiszerhulladék termelése megközelítőleg 386 kg volt, amely – az adatok 1 évre történő extrapolációja alapján létrejött számítás szerint – éves szinten 68,04 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként. Ez az összes élelmiszervásárlásunk kb. 10-11%-át teszi ki a KSH 2015. évi adatai alapján. Az EU-s átlag egyébként 92 kg/fő.

A teljes háztartási hulladékon belül a szilárd élelmiszerhulladékok aránya 51% volt.

Az élelmiszerhulladékok egy részét ugyanakkor nem a szemetesbe dobják ki az emberek, hanem komposztálják vagy állati takarmányként használják fel.

A ténylegesen élelmiszerpazarlás eredményeképpen keletkező, úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladékok aránya meglehetősen magas volt:  a teljes élelmiszerhulladék mennyiségnek 48,70%-a elkerülhető lett volna tudatos fogyasztói magatartás esetén. Ez éves szinten mintegy 33,14 kg egy főre vetítve.

 

Mit dobunk ki?

A felmérés alapján elmondható, hogy a legmeghatározóbb elkerülhető élelmiszerhulladék a kész ételekből megmaradt ételmaradék (40,08%). Itt fontos kihangsúlyozni, hogy ennek közel 43%-a folyadék halmazállapotú volt (pl. leves, öntetek).

A második legdominánsabb elkerülhető élelmiszerhulladék a sütőipari termékek kategóriája (19,63%) (elsősorban kenyér, kifli, zsemle, kalács).

Ezt követik a friss zöldségek (9,10%), tejtermékek (8,79%) és a friss gyümölcsök (7,81%).

Forrás: NÉBIH

Kép: pixabay.com

 

Külföldiek támogatják a TVE-t?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete eddig is átláthatóan működött:

·         minden évben elérhetővé tettük a honlapunkon a közhasznúsági jelentésünket,

·         minden programunknál és a tudatosvasarlo.hu oldalon megjelenő cikkünknél feltüntettük a támogatót, akár hazai akár külföldi forrásról volt szó,

·         a fenti törvényi kötelezettségtől függetlenül, a jövőben is átláthatóan szeretnénk működni.

 

 

2017-ben az alábbi a külföldi szervezetektől kapunk támogatást.

A támogatások egy részét konzorcium vezetőként továbbadjuk a partnerszervezeteknek:

·         Európai Bizottság – Oxfam Deutschland eV. (pályázati konzorcium vezető) – 6 952 ezer forint – pályázati támogatás

·         International Visegrad Fund – 13 998 EUR - pályázati támogatás - Ebből 9 892 EUR a partnereknek tovább-utalandó támogatás

·         Google Ireland Limited /AdGrants program – 50 075 USD értékben ingyenes hirdetési lehetőség a Google Adwords szolgáltatásban

 

Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt 15 évben hazai és nemzetközi támogatásoknak köszönhetően

·         több országban működő, sikeres nemzetközi programok részesei,

·         számos esetben nemzetközi programok konzorcium vezetői lehettünk.

Ezeknek köszönhetően jelentős szerepünk volt abban, hogy...

olyan témák is a köztudatba kerültek Magyarországon, amellyel korábban csak kevesen foglalkoztak:

·         méltányos kereskedelem

·         közösségi mezőgazdaság

·         ruhaipari munkások helyzete

·         elektronikai iparban dolgozók munkakörülményei és helyzete

·         szupermarketek vevői erő hatása

·         és nem utolsó sorban a tudatos vásárlás.

 

Az elmúlt 15 év alatt több mint…

·         3 000 cikket, riportot, kutatási jelentés publikáltunk a tudatosvasarlo.hu oldalon

·         30 képzést, előadást tartottunk a közösségi mezőgazdaságról

·         200 ÖkoKör csoportvezetőt képeztünk ki

·         120 termék- és szolgáltatástesztet készítettünk

Büszkén mondhatjuk, hogy többek között a mi munkánk hatására 

·         több mint 20 közösségi mezőgazdaság működik Magyarországon,

·         mintegy 900 háztartás zöldült ÖkoKörben,

·         több nagy szupermarket- és drogérialáncban kapható Fairtrade termék.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a jövőben is egy fenntarthatóbb, etikus társadalomért és gazdaságért dolgozik átlátható módon.

 

Ha neked is fontos ez, segítsd a munkánkat! Legyél a Szupertagunk, Támogató tagunk vagy adományozónk!

 

Akár 27%-kal is lehet csökkenteni az energiafogyasztást beruházás nélkül

A kampány keretében minden év őszén elindított versennyel a szervezők arra mutatnak rá, hogy mindennapi gyakorlatunk, rutinunk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani. További fontos üzenet, hogy a klímabarát, zöld életmód mindenki számára megvalósítható, és az energiatudatos életmódváltás közösségben könnyebb.

A program 2011-ben EU-s támogatással indult, majd 2013 óta az E.ON Csoporttal együttműködésben folyik. A kezdetek óta több mint 166 közösség, így közel 800 háztartás vett részt a programban az ország egész területéről, és a GreenDependent a közösségek összefogására, koordinálására több mint 150 önkéntes felnőtt klíma-koordinátort képzett és támogatott. A háztartások között többen már a kezdetek óta lelkes "energiaközösségezők", és több esetben is „egyszerű” közösségi tagból közösséget szervező koordinátorokká váltak.

Az EnergiaKözösségek program célja: energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján nő. A program segít abban, hogy a résztvevők információt és útmutatást kapjanak arra, hogyan takaríthatnak meg energiát otthonoukban befektetés nélkül, hogyan zöldíthetik életmódjukat szakértői támogatással és más háztartásokkal együttműködve, egymást erősítve.

A közösségi-háztartási versenybe az ország egész területéről, sőt, határunkon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is neveztek közösségek - barátokból, munkatársakból, osztálytársakból, vagy éppen szomszédokból álló csapatok. A verseny hat hónapja során figyelték és a kapott tippek, útmutatás segítségével csökkenteni igyekeztek energiafogyasztásukat, valamint energiaközösségükben több kreatív feladat megoldására is vállalkoztak. Felmérték például energiahasználati adottságaikat és szokásaikat ami alapján megtakarítási vállalásokat tettek, energia-böjtöt tartottak, vagy posztert készítettek a kihívásokról, a sikerekről, a jövőről.

 

Idei dobogósok: Bagázs, Efalu, Energiamentők  

A program történetében a versenybe először nevezett roma közösség a BAGázs Egyesület mentorálásával. A bagi Kerasz Khetane (Csináljuk együtt!) közösség részvétele olyan jól sikerült, hogy 27%-os megtakarítással és ötletes, kreatív feladat megoldásokkal megnyerték a versenyt. Második helyezett az egyházasfalui Efalu közösség lett 20,4%-os, harmadik pedig a Dél-békési Energiamentők 14,7%-os megtakarítással. 

 

A közösségek beszámolói után inspiráló előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, valamint az ünnepi EnergiaKözösségek torták elfogyasztása mellett kiscsoportokban beszélgettek arról, hogyan folytatják a munkát az EnergiaKözösségek után.

A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás és a kapcsolódó rendezvény klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták. Ezt idén is a résztvevő közösségek közt szétosztott 100 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálják, ezzel segítik a biodiverzitás megőrzését lehetőséget teremtenek a helyi élelmiszertermelésre. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló zala megyei Tündérkertből származnak.

További inforáció a programról: http://www.energiakozossegek.hu

 

 

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


 

Megszűnt a roaming díj az EU-ban

A belföldi díjszabás szerinti barangolást nem állandó barangolásra szánják (vagyis nem célja egy másik országból származó SIM-kártya állandó használata). A szolgáltató kétségbe vonhatja azon fogyasztók lakóhely/ szoros kapcsolatok vonatkozásában megadott adatait, akik bármely négy hónapos időszak során több időt töltenek külföldön, mint otthon, ugyanakkor pedig nem a szolgáltató országán belül indítják hívásaik többségét, nem onnan küldik legtöbb szöveges üzenetüket, és adatforgalmuk nagy része is a szolgáltató országán kívül zajlik.

 

Forrás: Europai Bizottság

Kép: pixabay.com

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


 

Termékteszt: sportkamera

A tesztelt sportkamerák közül 44 Magyarországon is kapható, a többit külföldi webáruházakban tudjuk beszerezni. Az itthon is megvásárolható készülékek ára 11 ezer és 215 ezer forint között mozog.

Jó hír, hogy tartósságra a tesztelt termékek közül 140 maximális pontot kapott. Vagyis azt a célt szolgálják, amiért valószínűleg megvesszük: búvárkodhatunk, raftingolhatunk velük, de ha véletlenül leejtjük a kamerát, mondjuk bringázás közben, akkor sem kell aggódnunk, mert bírják az ütést és a vizet. A tartósság tesztelése során a készülékeket 50 alkalommal ejtették le 50 cm magasról, és 30 percet voltak víz alatt, 91 cm mélyen.

A teljes tesztet itt olvashatod >>>

Szintén jó hír, hogy a készülékek elég felhasználóbarát módon működnek, ami nem utolsó szempont, hiszen leginkább olyan helyzetben használjuk ezeket, ahol nem érünk rá hosszú perceken keresztül keresgélni a menüben, és megfejteni a különböző ikonok jelentését. Kezelhetőségre 45 termék kapott 4-es vagy jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán, de több mint a termékek fele legalább közepes értéket ért el. 

Rossz hír viszont, hogy a sportkameráktól nem várhatunk természetfilm közeli moziélményt, még akkor sem, ha terméket gyönyörű búvárfotókkal reklámozzák. Mindössze 9 készülék kapott 3 pontot képminőségre (fotó és videó), ebből egy GoPro és a többi mind Sony kamera volt. A többi még ennyit sem ért el.

Hangminőség terén még gyengébben szerepeltek a készülékek: egy sportkamera sem ért el 3-as pontot, 83 készülék 1-es vagy annál gyengébb pontot kapott 0-tól 5-ig terjedő skálán.  Ezek között vannak ismert, nagy márkák is: például a Panasonic, Polaroid, Toshiba, Sony, Nikon, GoPro. Az ár itt sem irányadó, mert 35.000 forintos és 215.000 forintos készüléket is vehetünk gyenge hangminőséggel.

Nem utolsó szempont a kamerák kiválasztása során, hogy meddig bírja az akkumulátor cserélés, feltöltés nélkül, hiszen nem túl praktikus, ha snowboardozás vagy ejtőernyőzés közben akkumulátort kell cserélni. Mindössze 13 készülék kapott legalább 4 pontot a tartósságért, mert legalább 3 órán keresztül használhatóak akkucsere nélkül. 45 készülék csak 2 pontot vagy annál kevesebbet kapott, mert legfeljebb másfél órát bírta az akkumulátoruk a teszten. Itt is találunk 50.000 és 215.000 forintos terméket is.

A teljes tesztet itt olvashatod >>>

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Nekünk ezért fontos a Fairtrade

A méltányosság alap
 

Mert a fairtrade mozgalom a fejlődő országokból származó élelmiszert megtermelő gazdálkodók és munkások jólétét tűzte ki céljául. Ez pedig azért fontos, mert a globális kereskedelem résztvevőiként, fogyasztóként és tudatos vásárlóként döntési lehetőségünk és így felelősségünk is van abban, hogy mit választunk.
 

Nem mindegy, hogy magyar almát, üvegházas paradicsomot vagy fairtrade banánt választunk.

 

A fairtrade szellemiségét a legjobban egy Martin Luther King idézet foglalja össze, miszerint:
 

" mielőtt befejezed a reggelidet, már a világ több mint felétől függesz." Hiszen a kávé, amelyet reggel iszunk nagy valószínűséggel kenyai, a banán amit eszünk Kolumbiából vagy Ecuadorból származik, a teánk Sri lankai vagy indiai, a kakaó elefántcsontparti, a narancslé pedig Brazil narancsból készült. 

Az etikai megfontolásokon és a méltányosságon túl a Fairtrade termékek minőségben is felvehetik a versenyt a többi termékkel. Legutóbbi banán tesztünkből, ahol 15 különféle matricával ellátott (márkázott) banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgáltuk, legalábbis ez derült ki. A vizsgálat során a Fairtrade és bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban. Ha teheted, keresd a Fairtrade és bio banánokat!

A Fairtrade egyértelmű pozitívumai ellenére, Magyarországon még mindig elvétve találhatunk a boltok és szupermarketek polcain méltányos kereskedelmi termékeket. Ez teljesen szembe megy a nyugat-európai trenddel, ahol a nagy szupermarketláncok büszkén hirdetik fairtrade temékeiket. A német Lidl elsőként csatlakozott a Fairtrade kakaóprogramhoz és a 2016-os évet a fairtrade évének nyilvánította. A magyar boltokban alig találunk ilyen termékeket.

Ennek ellenére megindult a lassú változás. A nemrég megjelent Tudatos Vásárló Piaci jelentés is azt mutatja, hogy egyre növekszik a kereslet a méltányos kereskedelmi termékek iránt. A 2014-2016 közötti időszakban a magyar háztartások 612 millió forintért választottak fairtrade élelmiszert. A három év alatti hétszeres növekedés azt mutatja, hogy egyre többen szavaznak vásárlásaikkal egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra. 


Te is szeretnél több Fairtrade termékeket? Írd alá a petíciót, amelyet a piacvezető szupermarketeknek címzünk, és arra kérjük őket, hogy tegyék elérhetővé és könnyen megtalálhatóvá a méltányos kereskedelmi termékeket.

 

Helyek, ahol kedvezménnyel vásárolhatsz Fairtrade termékeket, hiszen Tudatos Vásárló Kedvezménykártya helyekZöldpolc

A Zöldpolcnál bio és Fairtrade minősített kakaóport, a kávékedvelők pedig bio fairtrade instant kávét is vásárolhatnak.

Nagy kedvenc: bio-fairtrade instant kávé


  

 

Prezent 


A Prezent-ben rengeteg Fairtrade terméket árulnak. Vannak Clipper teák, zöld és fekete tea. Kávéból instant és őrölt, pörkölt kávé is megtalálható Fairtrade minősítéssel és van kakaópor is. Az édesszájúakra gondolva csokit is kínálnak, RAWR nyers vegan bio csokikat, de ezek már csak limitált kiadásban érhetők el. Nem csak élelmiszerben utaznak, a Cocoon Manufaktúra natúrkozmetikai termékeiben a sheavaj és a kakaóvaj is Fairtrade minősített.

Nagy kedvenc: Citrusos illatú kubebás-kakaós testvaj és hipoallergén testvaj     


 

Sheavaj.hu

A Sheavaj-nál a fő szerep az organikus és Fairtrade növényi vajak és olajoké. Együttműködésben a Ghánai Akoma szervezettel sikerül megvalósítani olyan termékek magyarországi forgalmazását, amelyben megvalósulnak a fenntarthatósági és méltányos kereskedelmi szempontok.

Nagy kedvenc: shea vaj és az afrikai fekete szappan 


 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Milyen halat eszik a magyar?

A magyarok az elmúlt évtizedben évről-évre egy kicsivel több halat esznek, de a növekedés mértéke rohamtempónak semmiképpen sem nevezhető. A KSH adatai szerint elértük a fejenkénti éves 6,18 kilogrammos halfogyasztást. (Ebből friss/hűtött: 2,27 kg, fagyasztott: 2,27 kg, tartósított/konzerv: 1,8 kg.) Ezzel messze elmaradunk az európai uniós évi fejenkénti 20 kilogrammos átlagtól, annyira messze, hogy az egész Unióban még mindig mi fogyasztjuk a legkevesebb halat, illetve halászati terméket. A legnagyobb halevők persze a tengerparti országok: Portugália, Spanyolország, Litvánia, de a csehek és az osztrákok is előttünk járnak.

Ráadásul, az egész éves adag majdnem felét karácsonykor faljuk fel, és csak a másik 3 kilót osztjuk be az év fennmaradó részében. Míg a listavezető Portugáliában mindenki hetente nagyjából egy kilónyi halételt fogyaszt, itthon ugyanez a mennyiség egy negyedév alatt fogy el.

Pedig már a könyökünkön jön ki, hogy a hal mennyire egészséges. Kevés benne a koleszterin, viszont remek forrása az omega-3 zsírsavaknak, sok ásványi anyagot (kálium, kalcium, szelén, jód, fluor, foszfor) és vitamint (A-, D-, B2-, B6-, B12- és E-vitamint) tartalmaz. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát, ezért fogyasztása csökkenthetné egy vezető hazai halálok, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Bárcsak ne lennél szálkás és pocsolya-ízű!

A magyar lakosság tisztában is van vele, milyen szuper dolog a hal. Egy a halfogyasztási szokásainkat ismertető felmérés szerint a halat a legegészségesebb élelmiszerek között tartjuk számon, ha megkérdik, minden harmadik ember úgy nyilatkozik, hogy nagyon szereti a halat. Viszont a megkérdezetteknek csupán 3,5%-a tartja magát halfogyasztónak, a magyarok 65%-a inkább fehér húst, 29,7%-a vörös hús eszik.

Ha már hal, a hazai édesvízi halakat frissnek, megbízhatóbbnak és olcsóbbnak, viszont pocsolya ízűnek és halszagúak tartjuk. Akik, soha, vagy évente csak egyszer fogyasztják, bevallásuk szerint leginkább az ízét, a szagát, illetve a szálkákat nem szeretik benne. A tengeri halakról ezzel szemben úgy véljük, hogy kevesebb benne a szálka, változatosabb az íze, könnyebb hozzájutni, viszont drágább is. A hivatalos statisztikák szerint ennek megfelelően fele-fele arányban vásárolunk hazai, illetve külföldi halat, halkészítményt.

Tudjuk tehát, hogy egészséges lenne, mégsem szeretjük igazán, talán mert nem ismerjük. A kimutatás szerint a vásárlók leginkább a pontyot ismerik (89%), utána viszont rögtön két tengeri halféle, a hekk (80%) és a tonhal (72%) következik. A hekk valóban a legelterjedtebb és legnépszerűbb étel a tóparti büfék kínálatában, gyakran látjuk – fej nélkül, panírozva. De, hogy valóban ismernénk, az erősen kétséges: legtöbbünknek fogalma sincs róla, miféle és honnan, milyen állapotban kerül Magyarországra. A tonhalat gyakorlatilag kizárólag pépesített konzerv formájában látjuk, és aligha olvasgatjuk a konzervdoboz oldalán szereplő információkat.

A ponty

Hazánkban körülbelül 24 ezer hektáron termelünk halat, és a legtöbb halgazdaságban ponttyal foglalkoznak. A ponty viszonylag igénytelen és gyors növekedésű hal. Természetes élőhelyén, tavakban, lassú vízű folyókban vízinövények fiatal hajtásaival, árvaszúnyog-lárvával, apró rákokkal táplálkozik. A "vadon fogott" ponty húsának magasabb a már emlegetett többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma, a tógazdasági pontyok viszont kiegészítő takarmányt (kukorica, búza, árpa) is kapnak. Emiatt a tenyésztett pontyok húsában több az egyszeresen telítetlen zsírsav, de ez is egészséges. A halgazdasági pontyok emellett 2-3-szor zsírosabbak is, de zsírjuk fogyasztásával nem teszünk kárt az egészségünkben.

 

A hekk

A hekk 1-1,4 méteres tengeri ragadozó hal, 14 évet is élhet. Hozzánk az Atlanti-óceánból, elsősorban Argentinából, előkészítve (lefejezve, kibelezve) jut el. Szeretjük, mert nincs halszaga, nem szálkás, evéskor könnyű kivenni a gerincét.

Szépséghibája, hogy - feltéve, hogy Argentinából egyenesen Magyarországra szállítják – 11 900 kilométert utazik. Az ökológiai lábnyom környezetterhelése mellett a tengerek kizsákmányolása is aggasztó lehet. A hekk-félék, a többi tengeri halfajhoz hasonlóan az évszázad feléig teljesen kipusztulhatnak bolygónkról. Mivel a tengeri hal-állományoknak ma már szinte nyoma sincs, manapság a hekket - a hatalmas európai keresletet kielégítendő - ketrecekben, a part menti vizekben, tengeri halfarmokon tenyésztik. (A Világbank becslése szerint 2030-ra az emberek által elfogyasztott tengeri halak kétharmada tengeri farmokon fog felnőni.) A halfarmokon hormonokkal és a túlzsúfoltság miatt antibiotikumokkal kezelik őket, az ipari mennyiségben felhasznált tápanyag illetve ürülék jelentős nitrogén- és foszforterhelést ró a környező vizekre.

 

A tonhal

A hekkéhez hasonló a helyzet a tonhallal, amelynek egyes fajai, például a kékúszójú tonhal, amely valaha az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben volt honos, a túlhalászás miatt kipusztulóban vannak.

A tonhalat itthon konzervként ismerjük, és jó, ha tudjuk, hogy a konzerválással vitamintartalma ugyan megmarad, de az oly értékes omega-3-zsírsavak nagy része elvész belőle. (Ugyanez nem áll a szardíniára, szardellára.)

A tengeri halak szervezetében ráadásul mindaz a szennyeződés felgyülemlik, ami globálisan mérgezi a tengerek, óceánok élővilágát. A fagyasztott tengeri halak tartalmazhatnak nehézfémeket, például higanyt, és különösen igaz ez a tápláléklánc tetején elhelyezkedő, nagyobb testű, hosszabb életciklusú ragadozó halakra. Egyes kifejlett tonhal-példányok akár 200 kilót is nyomhatnak, ezek a leginkább higanyfertőzött tengeri halak. Épp ezért, ha el akarjuk kerülni ezeket a szennyező anyagokat, jobban tesszük, ha a tápláléklánc alsóbb fajait, a kisebb, növényevő halakat fogyasztjuk – magyarázza az alábbi videóban a Worldwatch Institute vezető kutatója, Brian Halweil.

 

Amihez hozzájutunk, nem tartjuk biztonságosnak

A pontyot, a hekket és a tonhalat ismerjük, miközben a válaszadók majd negyede a folyókból, patakokból kifogott halat véli a legjobb minőségűnek, legbiztonságosabbnak pedig a tanúsított bio-haltermelői halat tartja, ez utóbbit viszont drággáljuk is.

2015-ös adatok szerint a hazai tógazdaságokban, halastavakban 14 ezer tonna halat termeltek, 10 ezer tonnányit fogtak ki a természetes vizekből és további 3 ezret intenzív üzemekben (mesterséges környezetben, teljes gépesítés mellett) neveltek. A tógazdasági halak több mint 60%-a ponty, az intenzív üzemekben szinte kizárólag afrikai harcsa él.

A magyarországi halastavak jelentős része ráadásul védett vagy Natura 2000-es területen működik, ami a környezetvédelmi szempontokat figyelemben tartó tartási, gazdálkodási körülményeket vár el.

„A hazai haltenyésztési és feldolgozási technológiák eleve olyanok, hogy azok kidolgozásánál és alkalmazásánál alapvető szempont az élelmiszerbiztonság. A piacra kerülő halaknak és haltermékeknek szabványokban rögzített magas élelmiszer-biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. A megfelelőséget rendszeresen vizsgálják a hatóságok” – magyarázta kérdésünkre Békefi Emese, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetének munkatársa. A szakember elmondása szerint élelmiszerbiztonság és minőség tekintetében nincs különbség a hazai tógazdasági és intenzíven termelt halak között, illetve az egyes halfajok között.

Igaz viszont, hogy az egyes fajoknak vannak egyedi tulajdonságaik. Például, a hazai halfajaink közül az amurnak és a busának a legmagasabb az ún. omega3 zsírsav tartalma, amely rendkívül kedvező élettani hatásokkal bír. Húsuk ráadásul szárazabb a pontyénál, alig tartalmaz zsírt.

 

Bio vagy nem bio?

A legfontosabb halas kérdésre, arra, hogy minőség tekintetében van-e különbség a tógazdasági és az intenzíven termelt halak minősége között, illetve a hazai és a tengeri halak között, azon túl, hogy „elvileg nincs különbség”, nem kaptunk határozott választ, mint ahogy arra sem, van-e értelme a hazai halból bio-t venni.

Egyértleműbbnek látják a helyzetet a bio-hal tenyésztők, köztük Európa legnagyobb édesvízi halgazdasága, a Hortobágyi Halgazdaság, ahol 2002 óta foglalkoznak bio-halneveléssel. A gazdaság szerint a természetes és nyugodt tartási körülmények, illetve a tiszta takarmány kihatnak a halak egészségére, húsuk ízére, tápértékére.

A Hortobágyi Halgazdaság tavaiban amúgy az egész állományt tekintve is minimális külső beavatkozással, a természetes ökológiai egyensúlyt megtartva folyik a termelés. A halsűrűség is a természetes vizekéhez hasonló, nincsenek túlzsúfolt tavak. A bio-minőségűnek szánt halak kizárólag ökológiai forrásból származó takarmányt kapnak, és egyéb őket terhelő anyaggal (műtrágya, antibiotikum, egyéb gyógyszerek) sem mérgezi szervezetüket. Semmiféle hagyományos szert, antibiotikumot nem használnak, a teljes állományt homeopátiás kezeléssel tartják egészségesen. Harcsa, amur és busa nő náluk bio-minősítéssel. Pontyot is tenyésztenek (csak étkezésre évi 1500 tonnát), de több ezer tonnányi pontállomány ökológiai takarmánnyal táplálása jelenleg nem megoldható, ezért a pontyok nem bio-minősítettek. A hortobágyi hal a legnagyobb hazai áruházláncokban kapható. (A részletes listát lásd itt.)

 

Erre figyelj halvásárlásnál:

Lehetőleg hazai, bio-minősítésű halat vegyél!

• A hazi halakból a busa, amur, kecsege húsának a legmagasabb az egészségre jótékony, többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma.

• Tengeri halból lehetőleg olyat vásárolj, ami viszonylag közelről jön!

• Tengeri halból a kisebb fajokat - pl. szardíniát, heringet, szardellát - válaszd!

• Ezeket kerüld a higanyszennyezettség miatt: cápa, kardhal, tonhal, királymakréla, cserepeshal!

Keresd a fenntartható tengeri halászatot (MSC) és a fenntartható akvakultúrás halászatot (ASC) jelző címkéket!

 

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


 

Így válassz TV-t!

Mit tud a készülék?

Képernyőnagyság

A képernyő méretnél mindenképp vedd figyelembe, hogy mekkora szobában helyezed el. Ne vásárolj túl nagy televíziót, mert zavaró lesz a látvány. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelednek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től. A Blue Rayes filmeknél a képernyőtől való távolság kisebb is lehet, kb. a 2-szerese a képátlónak. Számold ki, hogy kb. milyen messze fogsz ülni a TV-től, és ez alapján számold vissza, hogy legfeljebb mekkora átmérőjű készüléket érdemes venned.

Látószög

Síkképernyős TV-nél gyakori negatívum, hogy csökken a kontraszt, ha oldalról nézzük, így a kép gyengébb minőségű lesz. Ez a probléma mindaddig nem merül fel, amíg egyedül vagy ketten nézitek a TV-t, hiszen ilyenkor többnyire a készülékkel szemben ültök. Viszont, ha egy nagy család ül le tévézni, vagy gyakran átjönnek a haverok meccset nézni, már vitát okozhat, hogy ki nézze oldalról a TV-t.

Áramfogyasztás

A TV-ért nem csak akkor kell fizetni, amikor megvesszük, hanem használat során az energiafogyasztás is jelentős összeget emészthet fel. Az energiafogyasztás függ a képernyő méretétől is. Hiába tartozik ugyanabba az energiaosztályba (pl. A+) két különböző méretű képernyő, a nagyobb méretű valószínűleg többet is fogyaszt. Az energiafogyasztás függ a HD felbontástól is. Egy Ultra-HD készülék többet fogyaszt, mint egy ugyanakkora méretű HD.

Kattints a képre, nézd meg a TV tesztünket,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 58 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

 

Képminőség

Ha gyakran nézel TV-t nappali fényviszonyok mellett, ajánlott LCD készüléket választanod, mivel ezeknél a képernyő kevésbé tükröződik. Újnak tekinthetők, és nem olcsók az úgynevezett OLED-TV-k, amelyek nagyon jó képminőséggel, erős színkontraszttal rendelkeznek még akkor is, ha oldalról nézzük. További előnyük, hogy a plazmatévékhez képest jóval kisebb az áramfogyasztásuk.

Full-HD

A Full-HD TV-k 1920 x 1080 pixeles képfelbontással rendelkeznek, ami jobb minőségű képet ad, mint a HD. Minél közelebb ülünk a készülékhez, annál nagyobb képfelbontás javasolt. Viszont kis átmérőjű TV-nél nem feltétlenül szükséges ekkora többletköltségbe verni magunkat: 66 cm-nél kisebb képátlójú TV-nél elég a HD-ready (1366 x 768pixel) felbontás is.

UHD (Ultra-HD) 

A Full-HD-nál négyszer nagyobb (3840 x 2160 pixel) képfelbontást jelent, ami részletgazdagabb, kontrasztosabb képet eredményez. Hátránya, hogy a TV adások egyelőre nem sugároznak UHD-t. UHD filmek jelenleg leginkább internetes videotárakban (pl. Netflix) vagy Blu-rayen érhetők el.

HDR (High Dynamic Range)

Ezzel a technikával az erősebb kontraszt és a finomabb színátmenet miatt részletesebb kép érhető el. A HDR-t egyelőre csak UHD TV-be építik be.

 

Mire figyeljünk az üzletben?

Filmek

A boltokban lévő televíziókban látható filmek kifejezetten a nagyfelbontású TV-re készülnek. A Serengeti részletgazdag képei könnyen vásárlásra csábítanak. Legyél kritikus!

Hírek

Kérd meg az eladót, hogy kapcsoljon egy hírműsorra. Figyeld meg, hogy természetesnek hat-e a bemondó arca? Elmosódik vagy ugrál-e a képernyő alján lévő hírfolyam vagy más szöveg?

Kép

Elég világos-e a kép, anélkül, hogy a fényerőt és a kontrasztot a maximumra állítanád? Oldalról is éles-e a kép?

Eladó

Ha az eladó nem elég segítőkész a fenti kérdésekben, válassz másik üzletet.

Mire figyelj otthon?

Távolság a TV-től

Ne ülj túl közel a TV-hez, mert nem lesz élvezhető a kép. A TV-től javasolt távolság a képátló háromszorosa. Ha egy 100 cm-es átmérőjű készüléked van, legalább 3 métere érdemes tenned a fotelt.

Hang

Sok televíziónál csak akkor kapunk megfelelő hangzást, ha az eszközt egy stereo,- vagy házimozi rendszerhez csatlakoztatjuk. Az elöl lévő hangszóróknak a televízió mellett bal és jobb oldalon kell állnia, különben nem illeszkedik egymáshoz a kép és a hang. Alternatívaként javasolt egy közvetlenül a televízió előtt elhelyezett hangszórórendszer (soundbar vagy sounddeck).

Fény

Ne legyen teljesen sötét a tévénézős szobában. Helyezz el egy indirekt fényforrást, de ne a televízióval szemben, mert akkor tükröződik a képernyőben. Az ívelt képernyős TV-nél a fényforrásnak a TV mögött kell lennie, mivel a hajlított képernyőfelület mindent zavaróan visszatükröz.

 

Köszönjük a köreműködést Cservenák Kittinek és Mayer Barbarának!

Forrás: Stiftung Warentest

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.    • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink