alap kinézet

Cikkek

System Messages

Válassz kategóriát!

Friss tartalom

Ne hagyd elúszni a mobilodat! Június 30-ig egyeztesd az adataidat a szolgáltatóval!

Kire vonatkozik az adategyeztetés?

Amennyiben 2017. január 1-je előtt kötött feltöltőkártyás szolgáltatásra szóló szerződésed van bármelyik mobilszolgáltatóval, akkor rád is vonatkozik a június 30-ai határidő. A szolgáltatókat ugyanis törvény kötelezi arra, hogy még ez év első felében egyeztessék ügyfeleik adatait.

 

Mikor kell lépnem?

Több millió előfizetői szerződést érint a jogszabályi változás, ezért érdemes az ellenőrzéshez szükséges adatokat – a szolgáltató értesítését követően – minél hamarabb a szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

 

Akkor is van teendőm, ha 2017-ben vettem feltöltő kártyát?

A 2017 január 1-ét követő vásárlásoknál a szolgáltató már a szerződés megkötése előtt elvégzi a személyazonosságot igazoló ellenőrzést az előfizető adatai alapján.

 

Nekem kell jelentkeznem a szolgáltatónál?

A szolgáltatók 2017. június 30-ig legalább kétszer SMS értesítést küldenek az előfizetőknek a személyazonosságot igazoló ellenőrzéshez szükséges adatokról, az adategyeztetés módjáról (az az személyesen, telefonon vagy online), és egyéb teendőkről.

 

Hol találok részletes információt az adategyeztetésről?

Az MNHH és a mobilszolgáltatók honlapján részletes információ található az adategyeztetésről.

Magyar Telekom: https://www.telekom.hu/adategyeztetes;
Telenor: https://www.telenor.hu/adategyeztetes;
Vodafone: http://www.vodafone.hu/adategyeztetes.
NMHH: http://nmhh.hu/adategyeztetes

 

Mi történik, ha elmulasztom az adategyeztetést?

Ha az adott hívószámhoz tartozó előfizető személyazonosságának ellenőrzése 2017. június 30-ig nem történik meg, akkor az előfizető adott szerződése 2017. július 1-jével megszűnik. Tehát az adott feltöltőkártyás SIM-kártyát nem használhatja tovább.

Szintén megszűnnek az előfizetői szerződései annak a személynek, akinek a megengedettnél több előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája van, és bár sikeresen egyeztette adatait, de arról nem nyilatkozott június 30-ig, hogy azok közül melyeket kívánja megtartani a legfeljebb megengedett darabszámban.

A január 12-én hatályba lépett rendelet alapján ugyanis

  • egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz,
  • egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetett feltöltőkártyás előfizetése lehet.

 

Ne feledkezzünk meg a nagyi és a gyerkőc kártyájáról sem!

Fontos, hogy a családtagok számára vásárolt SIM-kártyákról se feledkezzünk meg, tehát azokhoz a hívószámokhoz tartozóan is figyeljük a szolgáltatói értesítéseket, amelyeket például a gyerekek vagy a család idősebb tagjai használnak.

 

A riasztó és a mérőóra kártyáit is egyeztetni kell!

Az adategyeztetési kötelezettség azokra a kártyákra is vonatkozik, amelyeket – bár hangalapú szolgáltatások –, nem hanghívásokra használunk, mert pl. mérőórákban, kapunyitókban, riasztókban biztosítanak kapcsolatot.

 

Forrás: MNHH

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Infoteszt: alumínium mentes férfidezodor - összetevők

Mit vizsgáltunk?

Egy tucat drogérialáncokban, illetve bioboltokban kapható, alumínium mentes férfidezodor összetevőit vizsgáltuk meg. Azért az alumíniummentes dezodorokra esett a választás, mivel évek óta közismertek azok a kutatási eredmények, amelyek az alumíniumtartalmú dezodorok használata és a mellrák kialakulásának esélye közötti összefüggést vitatják.

Kell-e aggódnia a vásárlónak, hogy az alumíniumsók nélkül a dezodor nem lesz elég hatékony a szagok megelőzésében? A TVE 9 tagja egy-egy héten keresztül tesztelte az ebben a tesztben is szereplő 12 termékeket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos vagy izzasztóbb napokon egyaránt. A felhasználói tapasztalatról szóló tesztünket itt olvashatod.

Így már a kicsit is tudatos fogyasztók igyekeznek alumíniummentes terméket választani. A kérdés, hogy ezek után nyugodtan hátradőlhetünk-e, vagy a többi összetevő között is találunk az egészségre kockázatot rejtő anyagot?

A termékek csomagolásán feltüntetett anyagokat az amerikai Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis alapján értékeltük. Figyelembe vettük, ha a dezodor ökológiai, illetve állatvédelmi minősítéssel rendelkezett. Értékeltük a természetes növényi kivonatok jelenlétét, és a gyártás helyszínét.

Eredmények

Összességében megállapítható, hogy a korábbi 2007-es vizsgálatunkhoz képest valamelyest csökkent a PEG-vegyületeket tartalmazó termékek aránya is. Míg a TVE 2011-es vizsgálata a legtöbb termékben talált triklozánt, az ma már nem jelenik meg a tartósítók között.

A vizsgálat során három termék tudta növelni a kezdeti 10-es pontszámot a védjegyek használata, a hazai gyártás, és a kevés kockázatos összetevő felhasználásának köszönhetően.

A legtöbb (14,5) pontot az Alverde Men Fresh Nature nevű termék és a Lavera Men Sensitive kapta (14 pont), míg az egyetlen hazai termék a Wise Tree Naturals 12 pontot kapott. A jó helyezést a kevés kockázatos összetevőnek, független minősítő védjegynek és egy esetben a hazai gyártásnak köszönhetik.

A legrosszabb értékelést két Unilever termék, a Rexona Men Active Fresh Roll (2,5 pont) valamint Dove Men+Care Clean Fresh Roll (4 pont) valamint a 8x4 Men markant Deo Roll (3,5 pont) kapta.

 

 

Jó hír, hogy a lista végén szereplő termékek sem tartalmaznak kifejezetten problémás vegyületeket (pl. rákkeltő, hormonháztartás működését felborító triklozán, parabén) sem színezőanyagot. Pontot leginkább sok potenciális allergén illatanyag, valamint szintén potenciális allergizáló tartósítószerek (Phenoxyethanol, Benzyl alcohol vagy BHT) jelenlétéért, valamint az Európán kívüli gyártásért veszítettek.

A tesztünkben szereplő termékek esetében az ár és a kapott pontszám között nem látható összefüggés. A legmagasabb pontszámot elérő termék egységárához hasonló ill. drágább terméket is találunk a lista közepén és a végén is.

A termékek kétharmada Németországban készült, csak egy hazai gyártású dezodort találtunk. Két terméket az USA-ból importáltak.

Két termék állatvédelmi védjeggyel rendelkezik (Vegan, Leaping Bunny), további kettőnek ezek mellett Natrue (natúrkozmetikum) minősítése is van.

 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 10 pontról indult.

Összetétel:

•     1 pontot vontunk le a parfüm megnevezésért, és további 0,5 pontot minden egyes potenciálisan allergén hatású (jelölésköteles) illatanyag használatáért,

•     1-1 pontot vontunk le a Benzyl Alcohol, a BHT és a Phenoxyethanol tartósítók használatáért,

•     1-1 pontot vontunk le minden egyes PEG-vegyület jelenlétéért,

•     1 pontot adtunk a természetes növényi kivonatok használatáért.

 

Környezetvédelem, ökocímke:

•     5 pontot adtunk a Natrue környezetvédelmi minősítés birtoklásáért,

•     2 pontot adtunk a független minősítésű állatvédelmi védjegy meglétéért (Vegan, Leaping Bunny).

 

Gyártási hely:

•     1 pontot adtunk a hazai gyártású termékeknek,

•     1 pontot vontunk le azoktól a termékektől, amelyek Európán kívül készültek.

 

 

Nem könnyű a döntés, ha a hatékonyságot és az összetevőket is szeretnénk figyelembe venni. A lenti ábrán a 2 tesztünk együttes eredményét láthatod. 

 

 

Emulgeáló szerek

A kozmetikumok összetevőinek egy része önmagában nem képes a vízben oldódni, így a termék előállítása során segédanyagokat használnak, ilyenek a PEG (polietilénglikol) vegyületek. Ezek az anyagok csökkentik a bőr „védekezőképességét”, így lehetővé teszik más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását.

Minden egyes, a termékben lévő PEG vegyületért 1 pontot vontunk le.

 

Tartósító szerek

Még pár éve a kozmetikumoknál az egyik legnagyobb kockázatot a hormonrendszert károsan befolyásoló parabének tartósítószerként való alkalmazása jelentette. Ezeket már nem találtuk meg az általunk vizsgált termékekben, de „természetesen” nem maradtunk egészségügyi kockázatot jelentő tartósítószerek nélkül.

Az Európai Bizottság a 2015 április 16. után forgalomba kerülő termékekben a propil-parabén és a butil-parabén használatát egységesen 0,14%-ra korlátozta. A három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületén való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő termékekben való használatukat pedig betiltotta.

A BHT (butil-hidroxi-toulol) egy erős antioxidáns hatású vegyület, élelmiszerek esetén is engedélyezett a felhasználása, de bőrirritáló allergén hatása ismert.

A tesztben szereplő termékekben megtaláltuk az allergén hatású Benzyl alcohol és az irritáló Phenoxyethanol tartósítókat is.

A fenti tartósítószerek jelenlétéért 1-1 pontot vontunk le.

 

Illatanyagok

A dezodorok célja részben a kellemetlen testszagok kialakulásának megelőzése, elfedése; részben a kellemes illat létrehozása. Ezért logikusnak tűnik, hogy a termékek (egy kivételtől eltekintve) tartalmaztak illatanyagot. Azonban az illatanyagok egészségügyi kockázatot jelentenek mivel egy részük allergén, irritáló hatású lehet.

Az illatanyagokat alapvetően elég az összefoglaló Parfum (olykor Fragrance) néven megemlíteni, azonban a legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni (pl. limonene, linelool, geraniol).

Ezek a kiemelt vegyületek egy-egy kivételtől eltekintve (pl. Butylphenyl Methylpropional) megtalálhatóak a természetben is, gyakran épp a természetes növényi kivonatokkal kerülnek a termékekbe. Mivel az anyag hatása független az eredetétől, ezért ezekben az esetekben is pontlevonással sújtottuk a terméket.

A részletezés nélküli parfum megjelölésért 1 pontot, mert nem biztosítja a fogyasztók alapos tájékoztatását. Ezen felül minden egyes név szerint említett illatanyagok jelenlétéért 0,5-0,5 pontot vontunk le.

A 12 termékből 11-nél pontot vontunk le parfüm jelölésű összetevőért, csak a Wise Tree Naturals nem veszített pontot, viszont 2 névvel feltüntetett potenciális allergén illatanyag volt benne.

Mindössze 1 termékben, a Sebamed dezodorban nem volt jelölésköteles illatanyag, a többiben legalább 2 is volt. A negatív listát a Dove és a Rexona vezeti 8 ill. 9 féle jelölésköteles illatanyaggal.

 

Növényi kivonatok

Öt termék tartalmazott természetes eredetű növényi kivonatokat, illóolajokat. Ezek használatáért 1-1 pontot adtunk.

 

Egyéb adalékok: színezékek, alkohol

A kozmetikai készítmények gyártásakor gyakran használnak különféle színezékeket, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A tesztünkben szereplő termékek közül egyik sem tartalmazott színezéket, így ebből a szempontból kockázatmentesek.

A termékek kétharmada (8 db) tartalmazott etilalkoholt (jellemzően alcohol denat. jelöléssel) a vegyület ugyan mérgező, de tekintettel arra, hogy egy átlagos fogyasztó számára a dezodorban lévő alkohol nem növeli érdemben a szervezetet ért terhelést, ezért az összetevőért nem vontunk le pontot. A vegyület a sérült bőrfelületen csípő érzést okozhat, szárítja a bőrt, ezért az arra érzékenyeknél az alkoholmentes termékek használata javasolt.

 

Származási hely

A termékek kétharmada Németországban készült (a 12 termékből 8); 1 dezodort Spanyolországból importáltak. Két termék készült az USA-ban, míg a vizsgált kínálatból mindössze egy hazai gyártású (és fejlesztésű) dezodort találtunk.

 

Minősítés

A termékek közül kettő rendelkezett Natrue natúrkozmetikum védjeggyel. Ezért a minősítésekért 5 pontot adtunk.

Több terméken állatvédelmi védjegyek – Vegan (3 db), Leaping Bunny (1 db) – szerepeltek. Ezekért 2 pontot adtunk.

 

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának és Pál Jánosnak! 

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Infoteszt: alumínium-mentes férfidezodor - hatékonyság

Miért pont alumíniummentes?

A dezodorokban széles körben használt alumíniumvegyületek pórusösszehúzó hatásukkal hatékonyan gátolják az izzadást, de ezzel fékezik a méreganyagok kiürülését is. Kutatások egészségügyi problémákkal hozzák összefüggésbe őket: bőrirritáló hatásuk lehet, és a mell szöveteiben felhalmozódva a mellrák kockázatát is növelhetik. Emiatt számos gyártó piacra dobott alumíniummentes változatot is.

Az alumínium elhagyása nem jelenti automatikusan, hogy más irritáló anyagtól mentes lenne a termék, az összetevőlista átböngészését nem érdemes elhagyni. A TVE szakértő bevonásával vizsgálta 12 leggyakrabban kapható alumíniummentes dezodor összetételét. Az összetevőkről készült tesztünket itt olvashatod.

Elég hatékony a szagok megelőzésében az alumíniumsók nélkül a dezodor? A TVE 9 tagja egy-egy héten keresztül tesztelt 12 terméket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos és izzasztóbb napokon.

 

Mely termékeket vizsgáltuk, hogyan?

A tesztbe 12 darab szupermarketben és drogérialáncokban megvásárolható nagy márkás, sajátmárkás termék és natúrkozmetikum került. Ahol lehetett ott elsősorban golyós dezodort választottunk a könnyebb összehasonlítás érdekében:

Egy-egy terméket 2-3 TVE tag tesztelt 1 héten keresztül nyugisabb és stresszes napokon.

 

 

Eredmény

A legjobban a Sebamed (12,5 pont), Dove, Nivea és a Lavera (12 pont) végzett az összes szempont alapján. A tesztelők véleménye szerint legfeljebb pörgős napokon maradt némi izzadságszag a dezodor használat ellenére, és szívesen használnák a jövőben is.

A legalacsonyabb pontszámot (8 pontot) az Alverde, CD, valamint az Adidas dezodor (8,5 pont) kapta. Azért veszítettek pontot, mert a tesztelők szerint még a nyugisabb napokon is maradt izzadság szag, és egyöntetűen egyiket sem használnák a jövőben.

A tesztelők többsége a jövőben továbbra is szívesen használná a Sebamedet, a Dove-ot, a Niveát, és a Laverát, viszont inkább elkerülné a bac, a Rexona, az Adidas az Alverde és a CD használatát.

A nyertes Sebamedről így nyilatkozott az egyik tesztelő: „Érzékeny bőröm ellenére sem tapasztaltam viszketést vagy bőrirritációt és fokozott igénybevétel esetén is képes volt megfékezni a szagokat.”

Ezzel szemben az utolsóként végzett Alverdéről és Cd-ről nem voltak meggyőzve a tesztelők:

Alverde: „Kevésbé győzött meg, alkoholos tartalmú, ezért kicsit irritál.” „Önmagában valami köptetőfélére emlékeztet az illata, elég gyorsan elillan, és 1-2 óra után utat enged az izzadtságszagnak. A 24 órás védelem mintegy 20-22 órás túlzás.”

CD: „Pozitívum, hogy vegán minősítésű, kellemes, visszafogott, friss illata van, de nekem nem biztosított megfelelő fedettséget egy normál napra, kicsit éreztem a nap második felében már valami enyhe testszagot, még a simább napokon is.”

Így pontoztunk

-          1-4-es skálán értékelték a dezodor hatékonyságát egy nyugodtabb, átlagos, és egy izzasztóbb napon. Minél több pontot kapott annál hatékonyabbnak ítélték.

-          1-4-es skálán pontozták, hogy okoz-e viszketést. Minél több pontot kapott, annál kevésbé okozott viszketést.

-          1 pontot kapott az a termék, ahol a tesztelők többsége azt mondta, szívesen használná a jövőben is, 1 pontot vontunk le ott ahol a „nem” felé billent a válaszok aránya. 0 pontot adtunk, ha ugyanannyian válaszolták, hogy használnák ill. nem használnák a jövőben. 

Nem könnyű a döntés, ha a hatékonyságot és az összetevőket is szeretnénk figyelembe venni. A lenti ábrán a 2 tesztünk együttes eredményét láthatod. 

 

 

Mit ajánlunk brutál és csendes napokra?

Nyugodt napon történő használat során maximális pontszámot (4 pontot) kapott a dezodorok fele: Sebamed, Dove, Lavera, Balea, Nivea, bac. A lista végére került 3 ponttal a Wise Tree, az Alverde és a CD.

Stresszesebb vagy sportolós napon csak a Sebamed és a bac kapott maximális pontszámot. A többség 3-at vagy 3,5-et. Legkevésbé hatékonynak 2,5 ponttal az Alverde, és 2-2 ponttal a Wise Tree és a CD bizonyult.

Azoknak, akik félve mondanak le az alumíniumos dezodorok nyújtotta biztos szagtalanításról, ajánljuk, hogy legalább a stresszmentesebb napokon kísérletezzenek az alumíniummentes változatokkal, és csak a húzósabb napokra tartogassák a durva szereket.

 

Viszketés

A viszketés általában nem okozott problémát, csak az Alverde és a Sebamed kapott félpontos, és az Adidas 1 pontos levonást, mert kismértékű viszketést tapasztalt egy-egy tesztelő náluk.

 

Hagy-e nyomot a ruhán?

A tesztelőktől azt is megkérdeztük, hogy hagy-e nyomot a dezodor a ruhán, de mivel senki nem szembesült ilyen problémával, a pontozásba nem vettük bele.

 

Illatok

Illat tekintetében a Sebamed és 8x4 tetszett legjobban, és a bac legkevésbé a tesztelőknek, de ezt sem vettük bele a pontozásba, hiszen ez még a többi szempontnál is szubjektívebb, így nehezen mérhető.

 

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának és Pál Jánosnak! 

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Így válassz hűtőszekrényt!

Fogantyú

Ha van rá lehetőség, még vásárlás előtt érdemes kipróbálni a készülék fogantyúját, és figyelni arra, hogy: jól kézre álljon, megfelelő méretű legyen. Mielőtt megveszed, teszteld, milyen könnyen nyitható az ajtaja, mennyire áll el a készüléktől, vannak-e kiálló élek, aminek nekiütközhetünk?

 

Italok a hűtőajtón

Minden hűtőnél van az ajtón üvegtartó rekesz, de ezek kivitelezése erősen eltérő lehet. Kérdés, hogy különböző méretű üvegeket is be tudunk-e tenni, variálható-e az üvegtartó rész magassága a fölötte lévő polc mozgatásával? Hasznos, ha van egy rúd, amely megakadályozza, hogy ajtónyitáskor kiessenek az üvegek.

 

Kattints a képre, nézd meg a TVE hűtő és fagyasztó tesztjét,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 100 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

 

Hűtőtér mérete

A telezsúfolt hűtő több szempontból sem szerencsés: könnyen előfordulhat, hogy nem látjuk át, mi van odabent, és az étel egy része megromlik. Ez egyrészt drága, de környezetvédelmi szempontból sem szerencsés. Érdemes meggondolni, hogy nagyobb készüléket vegyünk, de azért ne essünk át a ló másik oldalára: egy ürességtől kongó, óriás hűtő fölöslegesen fogyasztja az áramot.

 

Polcok

További vásárlási tippjeink:
Így válassz porszívót!

Így válassz jó futócipőt!

A polcoknál fontos, hogy elégendő számú, jól rögzített és könnyen mozgatható legyen. Az utóbbihoz az szükséges, hogy a hűtő falában több kis rekesz/polchely legyen, ahova a polc becsúsztatható. Szintén praktikus, ha van olyan polc is, amelyik fél és egész polcként is használható, igény szerint. Így az előtte lévő térben tarthatjuk azokat az üvegeket, amelyek nem férnek az ajtóra.

 

Kihúzható polc

Néhány gyártónál találkozhatunk olyan kialakítású polccal, amelyik egy kézzel könnyen kihúzható, így jobban rálátunk a polcon lévő dolgokra. Ugyanakkor a polc stabilan áll, vagyis közben nem kell tartanunk, és egy blokkoló megakadályozza, hogy véletlenül teljesen kirántsuk.

 

Üvegtároló

Bulizók kedvence ez a funkció. Egyes készülékeknél a polc alatt található üvegtartóban is elhelyezhetjük az italokat. Van olyan kivitelezés is, ahol felhajtható, ha éppen nincs szükségünk rá.

 

Zöldségtartó doboz

Érdemes figyelnünk arra, hogy könnyen kihúzható legyen, és az sem árt, ha van rajta blokkoló, amely megakadályozza, hogy kirántsuk az egészet. A csúcskategória ennél a funkciónál a teleszkópos doboz, ahol nem kell tartanunk a kihúzott fiókot.

 

Fagyasztó

A fagyasztó akkor praktikus, ha könnyen kihúzhatók a dobozok, de egy blokkoló megakadályozza, hogy véletlenül kiborítsuk az egészet. Praktikus lehet, ha kétoldalt van füle a doboznak, amellyel könnyen kiemelhető. Az is szerencsés, ha az elülső oldala átlátszó, hiszen ez megkönnyíti a keresgélést.

 

Takarítás

Ha van lehetőségünk rá, érdemes olyan szemmel is megnézni a boltban a készüléket, hogy alkalom adtán mennyire könnyen tisztítható. Ehhez az szükséges, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek a polcok, és minél kevesebb érdes felület, sarok, bemélyedés legyen a belső térben.

 

Világítás

Ma már a LED-világítás a leggyakoribb a hűtőszekrényekben. Előnye, hogy energiatakarékos és relatív hosszú az élettartama. Ideális esetben úgy alakították ki a világítást, hogy az egész belső teret bevilágítja, még a zöldséges dobozt is. Rossz elhelyezés esetén a lámpa fénye sértheti a szemünket, érdemes ezt is megnézni vásárlás előtt.

 

Programozás

A funkcióknak jól láthatónak, a kezelő felületnek, ezen belül is leginkább a hőmérséklet beállításnak pedig könnyen elérhetőnek kell lennie. Nem túl szerencsés egy nehezen olvasható digitális kijelző. Jó esetben az extra funkcióknak, mint például gyorshűtés, gyorsfagyasztás (supercool, superfrost) vagy a hosszabb távollét esetén ajánlott energiatakarékos üzemmódnak is kevés kattintással elérhetőnek kell lennie, különben könnyen előfordulhat, hogy nem használjuk.

 

Sarokba állítva

Amennyiben teljesen a sarokba állítjuk a készüléket, előfordulhat, hogy az ajtót nem tudjuk teljesen kinyitni, mert nincs elég helye. Ez megakadályozza, hogy a polcokat átpakolhassuk, vagy a zöldséges ill.  fagyasztó dobozt kivegyük, ha takarítani szeretnénk. Tesztünkben azt a szélességet adtuk meg, ami a sarokban elhelyezett készül ajtónyitását is lehetővé teszi.

6 hasznos funkció

 

1. No frost, low-frost Egy no frost készülékkel megspórolhatjuk az évi akár többszöri leolvasztással járó macerát, hiszen a készülék nem jegesedik el. Ezzel szemben a low frost gépek köztes megoldást jelentenek, mert ugyan le kell olvasztani, de a normál gépekhez képest jóval ritkábban.

 

2. Frissen tartó hűtőrekesz Könnyen romlandó ételek (pl. hús, tenger gyümölcse) tárolására kialakított, elkülönített fiók. Itt a hőmérséklet fagypont körül van (-2 ℃ és 3℃ között). Egyes készülékek akár két ilyen elkülönített rekeszt is tartalmaznak. Figyelem! Ez a fiók nem tévesztendő össze a normál zöldségfiókkal, amely a hűtő alsó részében található. Habár ez utóbbiak is viszonylag hűvösek, a hőmérsékletük nem éri el a fagypont körüli hőmérsékletet.

 

3. Gyorshűtés (Supercool) Ez a funkció arra szolgál, hogy nagybevásárláskor gyorsabban hűti le a bepakolt ételt, italt. Ez az üzemmód leginkább azokban a háztartásokban hasznos, ahol többnyire energiatakarékosan működtetik a hűtőt, vagyis 6 ℃ foknál nem magasabb a belső hőmérséklet. Ezek a készülékek bizonyos idő után automatikusan visszaállnak az eredeti hőfokra.

 

4. Gyorsfagyasztás (Superfrost) Ez a funkció akkor hasznos, ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk lefagyasztani. Ha bekapcsoljuk, a hőmérséklet a szokásos -18℃ alá csökken. Mivel ezzel jelentősen nő az áramfogyasztás is, a jelenleg kapható készülékek legkésőbb 72 órán belül automatikusan leállítják ezt a funkciót.

 

5. Party-funkció Buli közben hűthetjük vele gyorsan az italt. Ezzel a funkcióval a fagyasztó rövid időre lehűl, majd hangjelzés figyelmeztet, ki kell venni, hogy az üveg ne repedjen szét.

 

6. Holiday funkció Nyaralás vagy hosszabb távollét esetén miközben a fagyasztó normál üzemmódban működik, az üres hűtőt takarékos üzemmódra kapcsolhatjuk.

 

A tesztek:

• költséges nemzetközi  laboratóriumi méréseken, szakértők által végzett vizsgálatokon alapulnak, ezért ezeket az információkat máshol nem tudod beszerezni;

• egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek, így a termékek könnyen összehasonlíthatók;

• több szempont szerinti szűrhetsz, és összehasonlíthatod a termékeket;

• évente legalább 10 új terméktesztet jelentetünk meg;

• tesztjeink egy része ingyenesen, más része díj ellenében érhető el.

Forrás: Stiftung Warentest

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Itt vásárolhatsz Fairtrade kávét

A kávé életmentő segítség a legrosszabbul indult napokon is. Igyekezzünk úgy választani, hogy ne csak a mi munkánkat, hanem a termelőét is segítse!

Ezeknek a kávémárkáknak van ma fairtrade minősítésű termékük hazánkban, közülük számos márka bio minősítéssel is rendelkezik:

 

Alce Nero                                                                    Grumpy Mule

Bio Primo                                                                    Johan & Nyström

Café Intención                                                             Malongo

Café Direct                                                                  Molinari

Caffé Gourmet                                                             Mount Hagen

Clipper                                                                         Oxfam

Compagnia Dell'Arabica Caffé                                     SPAR – Bio Natur Pur

Dallmayr                                                                       TESCO finest

EZA Kafee                                                                    The Coffee Brewer

Gepa                                                                            Tiktak Coffee

Gourmesso

 

Boltok, ahol beszerezheted őket:

 

Bijo                                                                             Dallmayr Shop

Bio ABC                                                                       MP-Mix 2002 Bt.

Harmonia Reformház                                                  Molinari Kávéház

Diéta Life Market                                                        Kávébirodalom

Bio barát                                                                     Segafredo

Culinaris                                                                      Müller

Kávétársaság                                                               Mediamarkt

Netpresso Kft.                                                              SPAR

TESCO

 

Fairtrade

A fairtrade a hagyományos kereskedelem alternatív megközelítése. A Méltányos Kereskedelem Világszervezete (World Fair Trade Organisation – WFTO) így határozza meg: egy olyan transzparens kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden és megbecsülésen alapul. Nagyobb egyenlőséget teremt a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntartható fejlődéshez azáltal, hogy jobb feltételeket kínál és biztosítja a termelők és dolgozók jogait – különösen a fejlődő országokban.

 

 

A Fairtrade 5 alapelve

Méltányos ár  – a termelők méltányos árat kapnak, amely fedezi a termelés költségeit, biztosítja a tisztességes megélhetést és az ésszerű nyereséget.

A gyerekmunka tilalma – a gyerekmunka minden formája tilos.

Tisztességes munkakörülmények – az ültetvényeken, gazdaságokban, feldolgozó üzemekben, és egyéb létesítményekben alkalmazott munkások biztonságos munkakörülmények között dolgoznak, és olyan bért kapnak, amely fedezi megélhetésüket.

A helyi közösségek fejlesztése – a fair tradeből származó jövedelem jelentős részét (Fairtrade prémium) a termelők közösségei olyan fejlesztési projektekre fordítják, mint pl. ivóvíz-ellátás, útépítés, oktatási és egészségügyi intézmények létesítése, oktatási és szakképzési költségek, mikrohitelek, egészségbiztosítás.

Környezeti fenntarthatóság – a káros vegyszerek és a génmódosított növények kizártak a fairtrade rendszerben. A támogatott termelési technológiák megóvják az értékes ökoszisztémát, és védik mind a termelő, mind a fogyasztó egészségét.

A fairtrade-ről többet tudhatsz meg korábbi, összefoglaló cikkünkben.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

      

Így válassz porszívót!

1.Vásárlás típus szerint

Az hogy neked milyen porszívó való, erősen függ attól, milyen a lakásod padlózata, parkettád, vagy szőnyeged esetleg padlószőnyeged van. Az sem utolsó szempont, hogy vannak-e lépcsők lakáson belül:

• ha padlószőnyeged van, vagy egyszerűen csak egy csomó szőnyeged, álló porszívót, elsősorban a porzsákosat válassz;

• ha viszont sok a lépcső, – illetve a parketta, laminált padló vagy kőlap – fekvő porszívóval könnyebb lesz manőverezni;

• a botporszívó és a kézi porszívó remekül működik könnyebb, sürgős feladatok elvégzésénél;

• a robotporszívó a „beállítom és már megyek is” típusú emberek számára jó választási lehetőség. A központi porszívó akkor jöhet szóba, ha vállaljuk a beszereléssel járó költségeket.

Kattints a képre, nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének porszívó-tesztjét,
és szűrj a saját szempontjaid szerint 56 termék laboratóriumi teszteredményei között. 

Álló porszívó

Előnyök: Az álló porszívók tisztítási tartománya többnyire nagyobb a fekvő társainál. Általában jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban – különösen a porzsákos modellek. Többségüket könnyű tárolni.

Hátrányok: Porszívózás közben az egész készüléket kell tolni, húzni, ami nem kevés erőt igényel. A legjobb teljesítményű modellek legalább 9 kg-ot nyomnak, bár a könnyebb készülékek is elvégzik a feladatot. Az álló porszívók gyakran hangosabbak a fekvőknél.
 

Fekvő porszívó

Előnyök: A fekvő porszívók jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában – és egy részük ugyanolyan jó a szőnyegtisztításban, mint álló társaik. A többségük könnyebb, és a különálló szívófejnek köszönhetően könnyebb használni is.

Hátrányok: Ezek a porszívók összességében testesebbek álló testvéreiknél. A poszívócső és a nyél miatt egy fekvő porszívót nehezebb bepréselni a gardróbszekrénybe.
 

Botporszívó

Előnyök: Az álló porszívókhoz hasonlóan hosszú testük és nyelük van, és egy szívófejük. Sokuk akkumulátoros. Könnyűek és kényelmesek, amikor gyorsan kell feltakarítani a rendetlenséget. A piszkos padló tisztításához nem kell lehajolni sem.

Hátrányok: A többségük szőnyegen nem teljesít olyan jól, mint a hagyományos méretű porszívók. Elsősorban a felszíni piszok felszedésére alkalmasak, ugyanakkor nem helyettesítik a hagyományos porszívót. Általában kicsi a porgyűjtő tartályuk. Többségük elég zajos.
 

Kézi porszívó

Előnyök: Ezek a miniatűr elektromos modellek vezetékes vagy vezeték nélküli kivitelben kaphatók. Egyszerű, gyors felülettisztításra alkalmasak rövidszőrű szőnyegekhez és csupasz padlókhoz. Néhányuk a házi kedvencek szőrét is jól leszedi a kárpitról. Az autó utasterének tisztításához is hasznosak.

Hátrányok: Hiányzik belőlük a hagyományos méretű álló, illetve fekvő modellek ereje és teljesítménye.
 

Robotporszívó

Előnyök: Amíg te pihensz, a robotporszívó elvégzi helyetted a piszkos munkát. A nem zsúfolt szobákban a robotporszívó a rendszeres, kézi porszívózások között végezhet kisebb takarításokat. A jobb modellek a szűkebb helyekre is beférnek, a hosszabbítókat pedig kikerülik. Néhány legújabb modell okostelefonos alkalmazással vezérelhető.

Hátrányok: A legjobb álló és fekvő porszívók által végzett alapos tisztítást egyetlen robotporszívó sem tudja teljesíteni. Hosszú szőrű és kisebb szőnyegekhez nem ideális választás.
 

Központi porszívó

Előnyök: Használatuk egyszerűbb, mint a fekvő porszívóké. Porszívótest híján csak a porszívócsövet és a szívófejet kell cipelni. A központi porszívók általában viszonylag csendesek, porgyűjtő tartályukat pedig ritkán kell üríteni.

Hátrányok: A központi porszívórendszerek drágák, beépítésükhöz szakemberre lehet szükség. 9 méter hosszú szívócsövük nehéz, és sok helyet foglal. És munka közben az egységen belül nincs hely a tisztítóeszközök tárolására.

 

2. Szempontok a vásárlás során

A modern porszívók különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatók. Mindemellett persze legfőképp az számít, milyen hatékonyan tisztítanak.

• Házi kedvenc tulajdonosok figyelem!  A hagyományos feladatokban kiválóan teljesítő álló és fekvő porszívók a háziállat szőr felszedésben is jók.

• A motoros kefével ellátott porszívó jobban tisztítja a szőnyeget, mint a hagyományos berendezések.

• A kefe visszahúzására alkalmas kapcsoló védi a csupasz padlók felületét és megakadályozza a por felhalmozódását.

• Vegyük számításba az olyan modelleket is, amelyek a textilek és egyéb kényes anyagok tisztításához szőrszálhosszúság szabályozóval és szívószabályzóval vannak ellátva.

 

3. Porzsákos vagy porzsák nélküli?

A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, hiszen nem kell újra és újra porzsákot vennünk. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, illetve a HEPA szűrőket cserélni kell. Fontos szempont az is, hogy a por és a porgyűjtő tartály ürítése problémát jelenthet az asztmások és allergiások számára.
 

4. Próbáld ki!

Ha interneten rendelsz, először akkor is menj el egy üzletbe. Húzzad, toljad, forgasd meg és emeld fel az általad kiszemelt porszívót. Nézd meg a szabályzókat és jellemzőket. Ha az internetes ár alacsonyabb, nézd meg, hogy az üzletben tudják-e tartani ugyanezt az árat.


5. Fülelj a zajokra!

Egy visszhangos helyiségben, mint például egy csempézett fürdőszoba, bármely porszívó hangosabbnak tűnik. A fekvő porszívók általában csendesebbek.

A tesztek:

• költséges nemzetközi  laboratóriumi méréseken, szakértők által végzett vizsgálatokon alapulnak, ezért ezeket az információkat máshol nem tudod beszerezni;

• egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek, így a termékek könnyen összehasonlíthatók;

• több szempont szerinti szűrhetsz, és összehasonlíthatod a termékeket;

• évente legalább 10 új terméktesztet jelentetünk meg;

• tesztjeink egy része ingyenesen, más része díj ellenében érhető el.

 

Köszönjük Hudacsek Ágnes közreműködését!

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ezeket a termékcímkéket keresd a környezetbarát élelmiszereken

Tippelj, mit jelentenek a lenti címkék. A képekre kattintva ellenőrizheted, jól gondoltad-e.

További termékcímkéket találhatsz a TVE termékcímke adatbázisában.

Jöhet még egy kör?

Ebben a játékunkban azt tesztelheted, ismered-e a környezetbarát irodaszer-címkéket, itt pedig azt, mennyire ismered a méltányos kereskedelemre vonatkozó termékcímkéket.

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Az asztali lámpa, amit egy bringamániás imádni fog

A bringás asztalilámpa prototípusát Belső Péter 2013-ban tervezte akkor iskolakezdő kislányának. Az első megrendelések később a baráti körből érkeztek, az ő kívánságukra kezdett különböző színű modelleket készíteni. Az Industrial Kid-et 2015-ben alapította, azzal a céllal, hogy továbbfejlessze az eredeti ötletet és nemzetközi piacon értékesítse a terméket.

Szeretnél még több cikket? 

 

 

Ha bicajos vagy, de futsz is:
 így válassz futócipőt!
Ha bicajos vagy és esküvőd lesz:
 már veheted is a fairtrade gyűrűt!

 

A lámpát a megrendeléskor mi magunk tervezhetjük meg: különböző kerékpár-alkatrészekből állíthatjuk össze, a markolat, fékkar, kormánynyak és bowden-ház színét többféle anyagból, tíz különböző árnyalatból választhatjuk ki a csajos eperturmixtól a fiúsabb macaronon át a konzervatívabb csokis fánkig.

A személyiségünkhöz és lakásunkhoz illő csodalámpa ráadásként környezetbarát is: az energiatakarékos LED fényforrást a fékkar meghúzásával kapcsolhatjuk ki és be. 

A tudatosan felépített termékfejlesztési stratégiának köszönhetően Belső Péternek határozott elképzelései vannak a jövőt illetően: a 2015-ben alapított Industrial Kid-et továbbfejlesztve, a termékskálát bővítve a nemzetközi piacon is szeretné értékesíteni páratlan ötletét, melyért 2016 novemberében átvehette az Ozone Zöld díj ezüstérmét.

 

Köszönjük a cikk elkészítéséhez nyújtott közreműködést Krausz Dórának!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Igazságot a sütimnek!

Európában legtöbben minden nap eszünk valamilyen sütit. Ezekhez a sütikhez sokszor „rejtett, titkos” összetevőként az emberi jogok megsértése és környezetrombolás is kapcsolódik. Ha fogyasztóként visszautasítjuk a pálmaolaj-tartalmú termékek megvásárlását, és a hozzá kapcsolódó kizsákmányolást, az rászoríthatja az Európai Unió és az európai üzletek döntéshozóit arra, hogy vállaljanak felelősséget azokért a problémákért, károkért, erőszakért, amely az ellátási lánchoz mentén történnek. A jelenlegi önkéntes szabályozások, amelyeket a cégek az igazságtalanságok felszámolására hoztak, nem vezettek eredményre. 

Az emberi jogok megsértése és a környezetpusztítás jelenleg is zajlik, így az EU azonnali beavatkozására van szükség. Ezért arra kérjük az Európai Uniót, hogy

  • alakítson ki egy kötelező érvényű szabályozást, amely az ellátási lánc teljes hosszára érvényes;

  • támogassa, hogy az ENSZ hozzon létre egy kötelező egyezményt a multinacionális vállalatok működésének szabályozására az emberi jogok védelme érdekében;

  • biztosítsa a környezeti jogokat a termelő országokban.

A magyar nyelvű petíciót az MTVSZ honlapján írhatod alá. Itt találod a nemzetközi petíciót. 

 

Szeretnél pálmaolaj mentes nasit venni?

A bürokrácia malmai lasssan őrölnek, de addig is tehetsz valamit az orángutánokért. Ha legközelebb nasit vásárolsz, válassz pálmaolaj mentes terméket! Nézd meg a Jane Godall Intézet terméklistáját, amely segít az eligazodásban. 

 

Forrás: MTVSZ

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

"Aranyos" program a Fair Trade Világnapon, május 13-án

Nofilter Gold: Mitől méltányos  az arany?


Május 13-án szombaton egy igazán érdekes és interaktív programon ismerkedhetünk az un. konfliktusos ásványokkal, megtudhatunk mindent a Fairtrade aranyról, Fairtrade gyűrűket is nézegethetünk és egy játék keretében megtapasztalhatjuk, hogy milyen is egy bányában dolgozó élete. A Védegylet Egyesület programjáról további információ itt.

További cikkeink az aranybányászatról: 

 

Miért Fairtrade?

Az intenzív banánültetvényekkel ellentétben a Fairtrade ültetvények pozitív példákkal is szolgálnak. A nemzetközi Make Fruit Fair! kampány keretében a Tudatos Vásárlók Egyesületének Csehországi partnere 2016 nyarán Costa Rica-i és Panamai banánültetvényeken járt és készített riportot. A beszámló interaktív formában mutatja be a banán-ellátási lánc szereplőinek életét és az ültetvényeken élő munkások mindennapjait.

 

Május 13-án a Méltányos Kereskedelmet ünnepeljük


A méltányos kereskedelem világnapját 2001-óta ünnepeljük számos országban. Reggeliket, koncerteket, Fairtrade piacot szerveznek a méltányos kereskedelem népszerűsítésére. A világnap szellemiségét jól összefoglalja egy Matin Luther King idézet, miszerint " mielőtt befejezed a reggelidet, már a világ több mint felétől függesz." Hiszen a kávé, amit reggel iszunk nagy valószínűséggel kenyai, a banán amit eszünk Kolumbiából vagy Ecuádorból származik, a teánk Sri lankai vagy indiai, a kakaó elefántcsontparti, a narancslé pedig Brazil narancsból készült. 


Keresd a boltokban az alábbi címkékkel ellátott termékeket 

Összegyűjtöttünk néhány könnyen elérhető boltot, ahol Fairtrade terméket vehetsz. Itt vehetesz Fairtrade kakaót, csokit, teát


 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink