Cikkek

Cikkek » Pénzügy

Takarékos vezetés

Néhány vezetéstechnikai trükkel és tudatosabb autóvezetéssel akár 10-30% üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.

Mire figyeljünk bankkártya használatkor

Könnyelműek vagyunk a bankkártyával való költekezéskor, mert a pénzcsökkenés nem látszik azonnal, nem érezzük rögtön, hogy üres a pénztárcánk. Tippek a tudatos bankkártya használathoz.

Bankkártyavédelem

Magyarországon majd mindenkire jut egy bankkártya. A plasztik sokaknak lehetőség, míg mások veszélyforrásként tekintenek rá. A félelmek sajnos nem mindig alaptalanok.

 

Újra divat a spórolás

Pár éve gyakran smucig alaknak nevezték, aki csak szódát kortyolt a kávézóban, hazait vitt be ebédre a munkahelyére, netán cipőt sarkaltatott. Mára ez megváltozott.

Milyen kockázatai vannak a hitelfelvételnek?

A hitelfelvétel segíthet céljaink gyorsabb elérésében, de nagyon ráfázhatunk, ha nem vagyunk elég előrelátók. Néhány tipp, mire érdemes figyelni ilyen esetben.

Hatvanszoros különbség Európa szegényebb és gazdagabb országai között

A legfrissebb adatok szerint egy európai lakos átlagos vásárlóereje évi 4,2 millió forintnak felel meg. A leggazdagabb ország Lichtenstein, ahol az éves vásárlóerő 20,1 millió Ft-nak felel meg, a sort Ukrajna zárja évi 303 ezer Ft-tal, vagyis több mint hatvanszoros a különbség. Vajon hol áll Magyarország ezen a ranglistán?

Pénzköltés tudatosan: vond be a gyerekedet is!

Rengeteg pénzügyi döntést hozunk naponta, legyen az egy egyszerű bolti bevásárlás vagy egy nagyobb kiadás. Ez évente több ezer ilyen döntést jelent. Nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk ezzel a gyerekeinknek, hiszen ők tőlünk tanulnak el mindent. Bemutatunk néhány ötletet, amivel pénzügyi tudatosságra nevelhetjük őket.

A bank nyereségének a 10%-ról szavaztak az ügyfelek

80 civil szervezet részesült abból a közel 23 millió forintból, amit a MagNet Bank ügyfelei osztottak szét a bank elektronikus felületein keresztül az általuk kiválasztott civil szervezetre leadott szavazataikkal. Közel 30 ezer ügyfél rendelkezhetett. 

Csökkentsük a kiadásainkat: kockás füzet vagy szoftver?

 A háztartási kiadások vezetésére már egész számítógépes iparág települt, de a jól bevált kockás füzetes háztartási naplót is egyre többen használják.

Ahol helyi pénzért van az áram és a buszjegy

Közel két éves sikertörténetet tudhat maga mögött az angliai bristoli helyi pénz, ahol a lakosság nem csak kávézókban vagy a zöldségesnél használhatja a helyi bankót, de a villanyszámlát és a buszjegyet is Bristol fontban fizetheti. Az elektromos kütyük szerelmeseire is gondoltak a szervezők, ugyanis egy sms-sel is megoldható a fizetés.

Tele kocsi, fele költség: Oszkár telekocsi

Egyedül utazni drága, unalmas és környezetszennyező. Így gondolta ezt a Budapest és Szombathely között rendszeresen ingázó Prácser Attila és Gyűrűs Máté is, akik még egyetemista éveikben, 2007-ben hozták létre az Oszkárt, az ingyenes telekocsi portált, hogy az egy irányban utazók könnyen egymásra találhassanak. Megnéztük, mennyire használható a felület, és milyen a telekocsizás.

A zöldülés anyagilag is megéri: ennyit spórolhat egy család

Az energia-, víz- és vegyszerhasználat csökkentése nemcsak a környezetnek tesz jót, de a családi kasszán is segít. Mennyit? Mire költhetjük a megspórolt pénzt? Cikkünkből kiderül.

60 milliós bírság a UPC Magyarország Kft.-nek

Tavaly ősszel a UPC levélben kereste meg előfizetőit azzal, hogy érvényben lévő szerződéseik megszűnnek. Ugyanezzel a mozdulattal új szerződést küldött nekik, melyet a cég aláírtnak tekintett az ügyfelek részéről, ha azok átvették a küldeményt. 60 milliós bírság kifizetésére kötelezték.

 

A PSZÁF pert nyert a Santander ellen

A PSZÁF közérdekű igényérvényesítési pert nyert a Santander Consumer Finance Zrt.-vel szemben első fokon. A bíróság kötelezte a társaságot: fizesse vissza érintett ügyfeleinek az éves egyenlegközlő levelek kiküldéséért tisztességtelenül felszámított díjat, összességében mintegy 36 millió forintot.

Jogsértő volt a Volksbank

Új díjfajta bevezetésével és díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire a Volksbank . A hatóság 21 millió forint bírságot szabott ki a bankra, és kötelezte a jogtalanul beszedett bő kétszázmillió forint visszafizetését az ügyfeleinek.

Teszt: elektronikus számlák

A papíralapú számláról az e-számlára való áttérés igen könnyű zöldítési lehetőség lenne a banki és közmű szolgáltatóknak. Szétnéztünk a hazai cégek háza táján. A kép vegyes, de az egyértelműen kiderült, hogy a kommunikáció és adatközlési hajlandóságuk csapnivaló. 

A letölthető termékeket kínáló honlapok nagy része megtévesztő

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint a számítógépre vagy mobilra letölthető termékeket kínáló weboldalak 75%-a nem felel meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak. A magyar hatóság 6 honlapot ellenőrzött, amelyből 5-nél derítettek fel szabálytalanságokat.

Olcsó rezsicsökkentő eszközök

Egy kis odafigyeléssel és néhány párezer forintos befektetéssel éves szinten akár 5-10%-ot is megspórolhatunk a rezsiköltségből. Az Energiaklub szakértője, Király Zsuzsanna tanácsai alapján bemutatjuk azokat az olcsó eszközöket, amelyeket tényleg érdemes beszerezni.

Most tehetsz egy szívességet

Idén február végéig váltja be a Magyar Nemzeti Bank a 2007-ben bevont egy- és kétforintos érméket, ennek apropóján játékos gyűjtést indított a Szívesség Közösség. Itt az ideje az otthon kallódó, a forgalomból már kivont pénzérméket összegyűjteni.

Uniszex árazás a biztosítóknál

A december végén hatályba lépő új szabályok szerint Európában a biztosítótársaságok nem állapíthatnak meg eltérő árakat a nők és a férfiak számára ugyanazon biztosítási termékre. Uniszex árazásra közelezték a cégeket.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében