alap kinézet

Cikkek

System Messages

A tudatos internetes vásárló 10+1 pontja a Fogyasztó Barát szerint

Lássuk tehát, hogy a Fogyasztó Barát szerint mi a tudatos és tisztességes vásárló 10 + 1 pontja az internetes vásárlásnál! Te egyetértesz a lentiekkel? Mennyire ismersz magadra a pontokban? Mivel egészítenéd ki a felsoroltakat? Írd meg a Fogyasztó Barát-nak facebook kommentben!

Ha egy webáruházban a Fogyasztó Barát emblémát látod, azt jelzi, hogy az adott webáruház részt vesz Fogyasztó Barát projektben: nem csak nehezen érthető „apró betűs” jogi szöveggel ismerteti a jogaidat, hanem a közérthető Fogyasztó Barát rajzos vásárlói tájékoztatót használja.

 

A tudatos internetes vásárló 10 + 1 pontja

 

1. Ismerem a jogaimat, és nem élek vissza velük.

2. Ismerem a kötelességeimet, és nem akarom kijátszani a szabályokat.

3. Nem bontom ki a csomagolást, ha előre tudom, hogy a megrendelt terméket visszaküldöm majd.

4. Az eredeti csomagolást is visszaküldöm a termékkel együtt, ha elállok a vásárlástól.

5. Ha az elállás mellett döntök, akkor a terméket nem használom tovább, vigyázok rá, mert tudom, hogy felelek az értékcsökkenésért.

6. Elálláskor a megrendelt termékkel együtt a számlát is visszaküldöm.

7. Az elállási szándékot mindig jelzem az eladó felé.

8. Tudom, hogy elállás esetén a megrendelt termék visszaküldése az én költségem.

9. Elállás esetén elfogadom, hogy a bankszámlámra kapom vissza a vételárat.

10. Tudom, hogy nincs elállási jogom, ha cégre kértem a számlát.

10 + 1. Nem fenyegetőzöm a fogyasztóvédelemmel.

 

Sorozatunkban a Fogyasztó Barátképregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

További vásárlási joggal kapcsolatos kérdések és válaszok a Fogyasztó Barát Facebook oldalán

 

1. Ismerem a jogaimat, és nem élek vissza velük

A jogaink ismerete bizonyos értelemben kötelességünk is, mert csak így járhatunk el tudatosan és korrekt módon. Te mindent tudsz a 14 napos elállási jogról? Teszteld a tudásodatA jogszabályok internetes vásárlásnál a fogyasztót védik, tehát sok szempontból az eladóval szemben kedvezőbb helyzetben vagyunk. Csábító lehet ilyenkor a kényelmesebb utat választani és a jogszabályokra mutogatni: „Nekem jogaim vannak!”.

A Fogyasztó Barát tanácsa: ne feledjük, hogy a webshopot is emberek üzemeltetik, akiknek a túlnyomó többsége korrekt, és a nem túl vállalkozóbarát környezetben gyakran a túlélésért küzdő vállalkozó. Ne éljünk vissza a jogainkkal, hanem mindig törekedjünk az eladó és a vevő szempontjait is figyelembe venni az elállási jog gyakorlásakor: figyeljünk oda egymásra!

 

2. Ismerem a kötelességeimet, és nem akarom kijátszani a szabályokat

A tudatos vásárló pontosan tudja, hogy nem csak jogai vannak, hanem kötelességei is! Érdemes mindig előre tájékozódni az esetleges kötelességeinkről is, ezeket szedtük össze ebben a cikkben. A szabályok már csak olyanok, hogy gyakran vannak kiskapuk. A tudatos vásárló nem próbálja meg kikerülni a kötelességeit!

 

3. Nem bontom ki a csomagolást, ha előre tudom, hogy a megrendelt terméket visszaküldöm majd

Belegondoltál már, hogy az eredeti csomagolás nélkül visszaküldött plazmatévét/mp3 lejátszót/stb. az eladó mekkora veszteséggel tudja eladni? Te szívesen vennél olyan terméket, amelynek nincs meg a gyári csomagolása, de az eladó állítja, hogy az nem használt, csak valaki visszaküldte? Ugye, hogy nem? A vásárlónak joga van kibontani a terméket és kipróbálni azt, kivéve néhány esetkört, amelyekről itt olvashasz.

A Fogyasztó Barát tanácsa: ha már a megrendelés után meggondoljuk magunkat, akkor az átvételt követően – kíváncsiságból, vagy más okból – ne bontsuk ki a csomagolást, hanem küldjük vissza a terméket bontatlan csomagolásban. Legyünk tudatosak, legyünk korrektek, vegyük figyelembe a másik fél érdekeit is!

 

4. Az eredeti csomagolást is visszaküldöm a termékkel együtt, ha elállok a vásárlástól

A webshop elállás esetén nem követelheti meg, hogy a terméket az eredeti csomagolásban juttassuk vissza hozzá. De attól, hogy jogilag nem kötelező, még lehetünk figyelmesek, és visszaküldhetjük az eredeti csomagolást (doboz, fólia, különböző „kitöltő” anyagok, pl hungarocell). Nekünk ez nem okoz gondot, az eladót pedig ezzel megkíméljük a még nagyobb veszteségtől. 

 

5. Ha az elállás mellett döntök, akkor a terméket nem használom tovább, vigyázok rá, mert tudom, hogy felelek az értékcsökkenésért

A netes vásárlásnál alapelv, hogy a terméket 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldhetjük akkor is, ha kipróbáltuk. Sokan ezt félreértik, és azt hiszik, hogy 14 napig „büntetlenül” lehet használni, kvázi kölcsönözni az adott terméket. Ez természetesen nincs így: a 14 napos elállási jog nem a termék ingyenes használatát biztosítja, és a vásárló felelős azért az értékcsökkenésért, amit a kipróbálást meghaladó használattal okozott!

A Fogyasztó Barát javaslata: ha eldöntöttük, hogy elállunk a vásárlástól, akkor a terméket ne használjuk tovább, és ne várjuk meg a 14. napot, hanem haladéktalanul küldjük vissza az eladónak!

 

6. Elálláskor a megrendelt termékkel együtt a számlát is visszaküldöm

A webshop elállás esetén nem követelheti meg, hogy a számlát is visszaküldjük.  Neki viszont ilyenkor le kell stornóznia a számlát, és a rá vonatkozó számviteli szabályok szerint ehhez az eredeti számlára is szüksége lenne.

A Fogyasztó Barát javaslata: attól, hogy jogilag nem kötelező, még legyünk tudatosak, és küldjük vissza a számlát is.

 

7. Az elállási szándékot mindig jelzem az eladó felé

Ez egyébként kötelesség is: az elállási szándékot egyértelmű nyilatkozattal kell jelezni az eladó felé, és az elállás tényét a vevőnek kell bizonyítania! Ha tehát egyszerűen nem vesszük át a terméket, azzal jogilag még nem gyakoroltuk az elállási jogunkat! Ilyen esetben a szerződés fennmarad, és az eladó követelheti tőlünk a teljesítést, illetve az egyéb költségeit (pl. a visszaküldés költségét).  

A Fogyasztó Barát javaslata: ne legyünk lusták, és vegyük a fáradságot az elállási szándék jelzésére, hiszen még csak telefonálni sem kell, egy egy soros e-mail is megteszi!

 

8. Tudom, hogy elállás esetén a megrendelt termék visszaküldése az én költségem

Ez is kötelesség, de sokan szeretnek erről megfeledkezni. Ez a költség akkor is terhel, ha nem jogszerűen „gyakoroljuk” az elállási jogunkat, tehát ha nem vesszük át a terméket, de nem jelezzük az elállási szándékot.

 

9. Elállás esetén elfogadom, hogy a bankszámlámra kapom vissza a vételárat

A főszabály szerint ugyanazzal a móddal kérhetjük vissza a vételárat, ahogy mi fizettünk: ha mi utaltunk, a webshop is utalással köteles a vételárat visszafizetni; ha mi készpénzben fizettünk, készpénzben jár vissza a pénz, stb.

Gondolj bele: ha készpénzes utánvéttel vásárolsz (ez nagyon gyakori fizetési mód), akkor elvileg jogod lenne készpénzben visszakérni a vételárat, ami sokkal nagyobb költséggel jár az eladónak, mintha a bankszámládra utalna (bár ennek is vannak költségei). Szóval ilyen esetben jó megoldás, ha megegyezel az eladóval, hogy a vételárat visszautalhatja a bankszámládra, így mindenki jobban jár.  

 

10. Tudom, hogy nincs elállási jogom, ha cégre kértem a számlát

A fogyasztói jogok – így pl. a 14 napos elállási jog is – csak a természetes személyeket illetik meg, cégeket nem. A Fogyasztó Barát tapasztalatai szerint még mindig sokan hiszik azt tévesen, hogy lehetséges áfás számlát kérni a cégünk nevére, majd fogyasztóként fellépni. Ilyenkor ráadásul a vásárló mérgében a fogyasztóvédelemmel fenyegetőzik, ami azért sem szerencsés, mert ugye a fogyasztóvédelem, mint a neve is mutatja, fogyasztókat véd, egy cég pedig nem fogyasztó, tehát nem fog szerencsével járni.

 

10 + 1. Nem fenyegetőzöm a fogyasztóvédelemmel!

Fenyegetőzni amúgy sem szép dolog, de ráadásul jó tudni, hogy a fogyasztóvédelem nem foglalkozik egyedi jogvitákkal, vita esetén a békéltető testülethez célszerű fordulni. Másrészt viszont a viták többségét el lehet intézni egymás között: a higgadtság, tudatosság, egy kis jóindulat a másik iránt csodákra képes.

Ne feledd: mindkét oldalon emberek állnak.

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Alkohol, cigaretta: fiatalkorúak veszélyeztetettségét vizsgálta az NFH

A hatóság a fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékkel történő kiszolgálásának tilalmának valós működését illetve a tiltott reklámtevékenységet ellenőrizte.

A 18. életévüket be nem töltött személyek tiltott termékkel történő kiszolgálásának ellenőrzése 1046 – fiatalkorú közreműködésével végzett – próbavásárlással valósult meg. A próbavásárlások során 37%-ban tártak fel a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatáskörbe tartozó jogszabálysértést, mivel 392 próbavásárlás valamilyen vizsgálati szempont alapján kifogásoltnak minősült.

A 18 év alatti közreműködővel történő próbavásárlásokat kereskedelmi egységekben, a fiatalkorúak által előszeretettel látogatott rendezvényeken, fesztiválokon, vendéglátó-ipari egységekben, zenés-táncos szórakozóhelyeken végezték el a kormányhivatalok munkatársai.

A vizsgálat megállapította, hogy

 • kizárólag alkoholtartalmú ital vásárlása esetén a fiatalok 43%-a (710 esetből, 303 alkalommal) az életkorára irányuló kérdés nélkül megkapta a kért terméket.

 • dohánytermék esetében 26%,

 • a mindkét terméket kérők csoportjában 15 vásárlás során 6 esetben (40%) kapták meg mindkét értékesítési tilalom alá eső terméket a fiatalok. 

Az ellenőrzés eredményei alapján összességében megállapítható, hogy a fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálása az előző évben végzett ellenőrzésekhez képest az idén 2 százalékpontnyi negatív irányú változást mutat, ugyanakkor a dohánytermékkel történő kiszolgálás mutatója nem változott.

Bővebb információ a vizsgálat részleteiről az www.nfh.hu oldalán olvasható.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Értékmegőrzési egyszeregy

A fürdők, strandok, kávéházak, éttermek, színházak és más helyek azért tartoznak felelősséggel, amit a fogyasztók ezekre a helyekre rendszerint magukkal szoktak vinni. Ha az adott helyen van értékmegőrzés, akkor az adott intézmény csak az ott elhelyezett tárgyakért tartozik felelősséggel.

Jó kérdés, hogy mi az, amit az emberek rendszerint magukkal visznek. Ma már egy mobiltelefon is komoly értéket képvisel és azt folyamatosan magunknál tartjuk, de egy márkásabb kabát is több tízezer forintba kerül.  Ha strandra megyünk, ott vannak a ruhák és a cipő is, amit átmenetileg nem viselünk.  

 

400.000 forintos strandi lopás

A Testület példája szerint egy fogyasztó a standon a fűben hagyta értékeit, amit elloptak tőle és 400.000 forint kára keletkezett. Elvitték a cipőjét, a márkás óráját, pénztárcáját, nagyértékű mobiltelefonját és 70.000 Ft készpénzt is.  (Ebben az esetben például nem indokolt, hogy valaki 70.000 Ft készpénzzel menjen a strandra.)  A fürdő nem vállalt felelősséget, mert az értéktárgyakat nem helyezte el a látogató az értékmegőrzőben. Pedig van értékmegőrző és számos tájékoztató is, hogy az intézmény csak az ott elhelyezett tárgyakért vállal felelősséget.  A fogyasztó a belépőjegy megvásárlásával pedig szerződést kötött a céggel, és elfogadta a Házirendet/ a szerződés feltételeit.

 

Értékmegőrzési szabályok

Az intézmények maguk jelölik ki az értékmegőrzés helyét és szabályzatát. Mi fogyasztók, a belépőjegy megvásárlásával elfogadjuk az adott intézmény szerződési feltételeit. Így ha komolyabb értékkel érkezünk egy ilyen helyre, érdemes már a bejáratnál érdeklődni az értékmegőrzés feltételeiről.

 

Szállodai értékmegőrzés

A szállodák felelőssége egy kicsit összetettebb. A szálloda mindazért felel, amit

 • amit a fogyasztó a szállodában kijelölt, vagy erre rendelt helyen helyezett el

 • amit a szobájában helyezett el

 • amit átadott egy személynek, akit ő jogosultnak tarthatott az átvételére (Ilyen személy az, aki a recepcióban a pult mögött áll, vagy akit a szálloda munkatársa a késrésünkre hozzánk küld, és benyomásunk szerint a szálloda alkalmazottja.)

A szálloda felelőssége a napi szobaár összegének ötvenszereséig terjed.  Ha készpénzről, értékpapírról és értéktárgyakról van szó, akkor a szálloda ezekért csak akkor felelős, ha a dolgot megőrzésre külön átvette. Ezekért akkor is felel, ha az átvételt megtagadta – ilyen esetben érdemes erről felvetetni egy jegyzőkönyvet.

 

Jótanácsok a bosszúságok elkerülésére

 • Ne vigyél magaddal a szükségesnél több értéktárgyat, ha nyilvános helyre mész. (pl.: fürdő, kávéház, étterem, színház).

 • Ha van értékmegőrző, használd! Csak az ott lehelyezett tárgyaidért fog az intézmény felelőssége vállalni.

 • Ha valamilyen értéktárgyat mégis magaddal viszel, és szeretnéd leadni megőrzésre, tájékozódj. Vedd figyelme az intézmény saját értékmegőrzési szabályzatát, olvasd el a kihelyezett tájékoztatókat.

 • Ha megtagadja tőled az intézmény dolgozója az értéktárgy átvételét, vetess fel jegyzőkönyvet!

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület

Fotó: Dreamstime

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Elromlott a fénykardod? Ne hagyd, hogy az eladó gumikacsát sózzon rád helyette!

Fogyasztó Barát sok kérdést kap a „garanciára” vonatkozóan, ezért a következő hetekben felderítjük, mi is a jótállás (garancia), a termékszavatosság és a kellékszavatosság.

A hibás teljesítés

A szerződések azért jönnek létre, hogy a megegyezés szerint teljesítsük azokat. Ha az eladó nem azt adja, amit ígért, vagy az általa adott dolognak utóbb – bizonyos időn belül – kiderülő rejtett hibája volt, akkor az eladó hibásan teljesít, és ezért helytállni tartozik. Ezt a helytállást nevezzük kellékszavatosságnak és jótállásnak. Szép jogi nyelven a hibás teljesítés az, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek.

Ha például rendelünk egy webshopból egy bögrét, de az törötten érkezik meg hozzánk, akkor az eladó hibásan teljesített, hiszen mi egy ép bögrét rendeltünk: ezért az eladót helytállási kötelezettség terheli (hogy ez a helytállás kellékszavatosságot vagy jótállást jelent, azt későbbi cikkünkben bemutatjuk).

Ha egy kék bögrét rendeltünk, de pirosat kapunk, akkor – noha maga a bögre egyébként hibátlan, nem törött – az eladó ismét hibásan teljesített, mert nem azt adta, amit ígért: ezért helytállási kötelezettség terheli.

Látható tehát, hogy a hibás teljesítés nem feltétlenül a termék hibáját jelenti, hanem adott esetben hibátlan termék is okozhat hibás teljesítést, mert maga a szolgáltatás hibás.

Sorozatunkban a Fogyasztó Barát képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

További vásárlási joggal kapcsolatos kérdések és válaszok a Fogyasztó Barát Facebook oldalán

 

A hibás teljesítés esetén érvényesíthető jogaink

A törvény pontosan meghatározza, hogy hibás teljesítés esetén mihez van jogunk, sőt azt is megmondja, hogy szavatossági jogainkat milyen sorrendben tudjuk érvényesíteni.

 

Első lépcső

 1. javítás
 2. csere

Második lépcső

 1. árleszállítás
 2. javíttatás az eladó terhére 
 3. elállás

A levásárlás

Sokszor találkozhatunk azzal, hogy az eladó nem akar, vagy nem tud javítani, vagy cserélni, és azt ajánlja fel, hogy a hibás termék árát levásárolhatjuk, és ha ezt nem fogadjuk el, széttárja a kezét… Ilyen esetben bátran álljunk ki az igazunkért: látható, hogy a „levásárlás” nem tartozik a szavatossági jogok közé, ilyen kategóriát a Ptk. nem ismer, ezért hiba esetén ezt az opciót nem vagyunk kötelesek elfogadni!

A másik véglet: amikor egyből vissza akarjuk kapni a pénzünket

Gyakori, hogy hiba esetén a – kevésbé tudatos – vásárló hallani sem akar a javításról vagy a cseréről, hanem egyből kéri vissza a vételárat, azaz jogi nyelven szólva eláll a vásárlástól. Tudnunk kell azonban, hogy hibás teljesítés miatt elállásra csak kivételes esetben van jogunk, a főszabály szerint első körben csak kijavítást vagy cserét kérhetünk

 

 

Két lépcsős szabály

A fenti öt szavatossági jog ugyanis két lépcsőben érvényesíthető.

 

Első lépcső

Az első lépcsőben a vevő csak a  javítás vagy kicserélés között választhat, és nem kérhet egyből árleszállítást, illetve nem állhat el a vásárlástól! Az első lépcsőn belül ugyanakkor a vevő választási joga korlátozott; nem választhatja azt a szavatossági jogot, amelynek teljesítése lehetetlen vagy aránytalan terhet jelentene a kötelezett eladó számára.

 

Második lépcső

Csak ha a kijavítás vagy kicserélés lehetetlen, vagy az eladó ezeket nem vállalja, akkor választhatjuk a második lépcsőben

 • a vételár megfelelő csökkentését,

 • vagy dönthetünk úgy, hogy a dolgot kijavíttatjuk az eladó költségére,

 • vagy a pénzünket kérjük vissza

A választás joga mindkét lépcsőn belül a bennünket (a jogosultat, vevőt) illet meg. 

 

Fogyasztó Barát a következő cikkében azt vizsgálja meg, hogy akciós/leértékelt termék esetén is megilletnek-e bennünket a szavatossági jogok.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Követelések elévülése

A Békéltető Testületekhez beérkezett panaszok alapján előfordul, hogy a szolgáltatók évekkel korábbi közmű díjtartozást, utazási pótdíjtartozást vagy mobiltelefon előfizetéshez kapcsolódó tartozást követelnek a fogyasztóktól.  Az alábbiakban bemutatunk néhány példát és a legfontosabb tudnivalókat az elévülésről.

 

Követeléssel kapcsolatos esetek

Már követeléskezelő cég szólította fel a fogyasztót, hogy fizessen meg egy 4 évvel korábbi, gázszolgáltatási tartozást. A fogyasztó már jó ideje nem volt az érintett ingatlan tulajdonosa, mégis tőle követelték a tartozás megfizetését.  Ebben az esetben, a Testület közbenjárásával egyezséggel ért véget az ügy és a fogyasztó tartozását törölték.

Egy másik esetben a fogyasztótól évekkel korábban elhunyt édesanyjának közüzemi tartozását követelték. Mint a vizsgálatból kiderült, a lakás önkormányzati tulajdonú volt, nem is a fogyasztó örökölte. A tartozást a szolgáltató a hagyatéki eljárásban sem jelentette be, miközben egy másik tartozást bejelentett – tehát tisztában volt a haláleset tényével és időpontjával. Ebben az esetben is végül törölték az elévült tartozást.

Olyanra is volt példa, hogy a mobilcég a fogyasztótól évekkel korábbi tartozást követelt. Ráadásul csupán SMS-ben értesült a fogyasztó a 65.000 forintos tartozásról. A tartozás részleteit, hogy pontosan miből áll össze ez a tartozás, csak a Testületi eljárásban sikerült tisztázni, a fogyasztónak a cég ügyfélszolgálatán nem tudtak felvilágosítást adni. A követelés egy része számlatartozás volt, melyet az elévülés miatt töröltek. A tartozás másik részét viszont a fogyasztónak meg kellett fizetnie, mert az mobilkészülék vásárlással kapcsolatos tartozás volt és az még nem évült el.

 

Legfontosabb tudnivalók az elévülésről

 • Az elévüléssel maga a tartozás nem szűnik meg, tehát követelhető, viszont bírósági úton már nem kikényszeríthető, azaz végrehajtani sem lehet.

 • Ha a fogyasztó azonban önkéntesen teljesíti az elévült követelést – mivel a tartozás fennállt – utólag nem követelheti vissza a kifizetett összeget, akkor sem ha utólag kiderül, hogy az már elévült.

 • 5 év az elévülési idő általánosságban, de vannak olyan szolgáltatások, melyeknél ez rövidebb

 • 2 év az elévülési idő pl. a gáz és villamos energia esetében

 • 1 év az elévülési idő az elektronikus hírközlési szolgáltatások esetén

 • Bizonyos események megszakíthatják az elévülési időt, ilyenkor a számítása újraindul – pl. a tartozás elismerése, követelés megegyezéssel történő módosítása, ha az csődeljárásban bejelentésre kerül, vagy bírósági eljárásban érvényesítik.

 

Mire figyelj, ha régebbi tartozást követelnek tőled?

 • Nézz utána a vitás terület elévülési idejének

 • Ne feledd, ha kifizeted az évekkel korábbi követelést, utólag azt már nem tudod visszakövetelni (még az elévülésre hivatkozva sem)

 • Ha már követeléskezelő céghez került a tartozásod és az fizetési meghagyás kibocsátását kezdeményezi, ellent kell mondanod az elévülésre hivatkozva.  Ha nem teszed, a tartozásod végrehajthatóvá válik akár elévült, akár nem.

 • Ha bírósági eljárásba kerülnél, minden esetben hivatkozz az elévülésre, mert a bíróság az hivatalból nem vizsgálja.

 • Ha egy tartozás jogalapjával, törlésével vagy bármilyen más részletével kapcsolatban nem tudsz a vállalkozással megegyezni, kérelmezd a Budapesti Békéltető Testületnél az ügyed kivizsgálását

 

 

Forrás: Budapesti Bélétető Testület

Fotó: www.pixabay.com

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Online vásárlással kapcsolatos fogyasztói jogok és vitarendezés

Online kereskedelem az EU-ban és itthon

Az Európai Bizottság 2015-ös jelentése szerint is az online kereskedelem az Unióban 230 milliárd eurós forgalmat bonyolított 2014-ben. Tíz év alatt 21%-ról 50%-ra nőtt az ilyen vásárlások aránya. Hazánkban is egyre népszerűbb az internetes vásárlás. 2014-ben több mint kétmillióan vásároltak a világhálón, költésük 273 milliárd forint volt. Hazánkban a megkérdezettek egyharmada vásárolt internetről belföldön, de csak 10% vásárolt egy másik tagállam webáruházából.

Becslések szerint az uniós állampolgárok 11,7 milliárd eurót tudnának spórolni, ha az EU többi országban rendelkezésre álló olcsóbb kínálatot vennék igénybe. De mint a magyarok, a többi európai ország állampolgára is vonakodik a külföldi webáruházaktól.

 

Fogyasztói információhiány

Sajnos a vásárlók többsége nincs tisztában az online vásárlással kapcsolatos jogaival. Ezt az  Európai Bizottság felmérése is megerősítette, mely szerint:

 • Európa-szerte a polgárok 44%-a nem volt tisztában azzal a jogával, hogy meggondolhatja magát internetes vásárlásnál 14 napon belül

 • 59%-uk nem tudott a hibás termék ingyenes kijavításának, kicserélésének lehetőségéről

 • 67% pedig abban sem volt biztos, hogy ki kell-e fizetni egy terméket, amelyet meg sem rendelt

 • mind a három kérdésre helyesen mindössze a megkérdezettek 9%-a válaszolt

 

Békéltető Testületek

Európa-szerte a fogyasztók a békéltető testületeket preferálták vitarendezésnél, 2014-ben 68%-uk panaszát ezen testületek oldották meg. Hazánkban az európai uniós átlagot (31%) meghaladja az online vásárlással összefüggő problémák száma: a megkérdezettek 38%-ának már meggyűlt a baja az érintett céggel. Számukra is gyors, hatékony segítséget nyújt a Budapesti Békéltető Testület, amelynek eljárása eredményeként az ügyek közel40 %-ában egyezségre jutnak a felek.

A fogyasztónak így nem kell perre mennie, a drága bírósági út helyett békésen rendezhető a vita. Most már a cégeknek meg is kell jelenniük a testület előtt személyesen, ha a fővárosban vannak bejegyezve. Így a panaszos fogyasztó szemtől szemben találkozik a szolgáltatóval és a viták többségében egyezségre jutnak.

 

Online vitarendezés

A Békéltető Testületek segítenek az online vásárlással kapcsolatos ügyek rendezésében is, legyen szó belföldi vagy akár külföldi internetes vásárlásról.  A kérelem online is benyújtható ezen a weboldalon keresztül a bizonyítékok csatolásával.

A hazai vállalkozások kötelesek együttműködni a békéltető testületekkel, különben fogyasztóvédelmi bírságot kapnak. Az online honlap megkönnyíti az ő dolgukat is, hiszen az interneten elintézhetnek mindent, mellyel időt és pénz spórolhatnak.

Ha problémád akad egy online kereskedővel és vele nem tudod az ügyet rendezni, a következőket érdemes tudnod:

 • A vitarendezéshez egy egyszerű regisztráció szükséges és azt követően online benyújthatod a panaszod

 • Szükséges adatok: az érintett cég adatai, a kifogásolt termék vagy szolgáltatás leírása, a kifizetett ár. A bizonyítékok (pl. banki kivonat vagy megrendelési visszaigazolás) egyszerűen feltölthetők elektronikus formában

 • A vitarendezési eljárásban legkésőbb 90 napon belül döntés születik

 • Az eljárás teljes egészében az interneten zajlik

 • A megszületett döntést (pl. egyezséget) ha eltér a felek által használt nyelv, az EU illetékes szerve le is fordítja

A Budapesti Békéltető Testület online tanácsadó pontként is működik. Külön help desk-szolgáltatást nyújt, fordít,a fogyasztót és a webáruházat is értesíti emailben a lényeges mozzanatokról.

 

Webáruházak tájékoztatási kötelessége

2016 januárjától az online értékesítésben érintett cégek tájékoztatási kötelessége Európa-szerte szigorodott:

 •  a weboldalon meg kell adniuk a békéltető honlapra mutató linket és az email címüket ahol a fogyasztó elindíthatja a vitarendezést

 • ha emailes ajánlatot kapunk, abban is szerepelni kell ennek az információnak

 • ha vita merül fel, a kereskedőnek tájékoztatnia kell a fogyasztót a honlapról és a az online vitarendezés lehetőségéről

 • az online vitarendezés lehetőségét és a linket az általános szerződési feltételekben is fel kell tüntetni

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Brickmeetsclick, Kiambublog

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Teszt: egészségre veszélyt jelentő játékokat talált az NFH

Az éves témavizsgálat során termékkategóriák szempontjából a legtöbb kifogásolt  termék (29 féle) a játékbabák és más PVC anyagú játékok közül került ki, melyekben a tiltott ftalát-tartalom jelenléte okozhat súlyos kockázatot. 

Mágneses játékok esetében vizsgálat alá került, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen eltávolíthatóak-e, illetve mekkora mágneses erővel rendelkeznek. Ha a gyermek lenyeli azokat, a belekbe jutva két erős mágnes összetapadhat úgy, hogy a belek elzáródását, perforációját okozhatják. 

Játék babakocsik esetében a vizsgálatok a biztonságos használatra irányultak: a játék nem csukódhat össze a gyermek súlya alatt, és rendeltetésszerű használat során nem szorulhat be a gyermek keze, feje a játék valamely részébe. 

A hangot kibocsátó, tehát akusztikus játékok esetében a kibocsátott hang túl nagy hangnyomásszintje miatt kisebb-nagyobb mértékű halláskárosodás következhet be, amennyiben a gyermek a füléhez közel tartja a játékot. Lövedékes játékoknál többféle kockázat is felmerülhet, egyrészt a túl nagy energiával kilőtt lövedék a másik gyermeket szemen találva súlyos szemsérülést okozhat, illetve tapadókorongos lövedék esetén, ha a korong túl könnyen lehúzható a szárról, akkor az kisgyermek szájába kerülve fulladást okozhat. 
 

Az NFH véleménye szerint a hazai piacot tekintve sajnálatos módon az a tapasztalat, hogy a veszélyes játékok száma még mindig jelentős, aminek oka a folyamatosan megújuló kínálatban, új termékek megjelenésében keresendő. Mivel a felmerülő biztonsági kockázatok egy erősen kiszolgáltatott fogyasztói csoportot, a gyermekeket érintik, így továbbra is folyamatos piacfelügyeleti ellenőrzésekre van szükség.

A vizsgált termékek listája itt található:

Megfelelt termékek

Nem megfelelt termékek

A vizsgálatról videó is készült:

 

Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható

Kép forrása: pixabay

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A vállalkozásoknak kötelező részt venni a békéltető testületi ülésen

2015 nyarán módosították a fogyasztóvédelmi törvényt, amely hatékonyabbá tette a vitarendezést. Megújult a békéltető testületek honlapja, és már online is benyújthatjuk vitarendezési kérelmünketA korábbi rendszerhez képest, most már a vállalkozásoknak kötelező részt venni a békéltető testületi eljárásokban, és szigorodott a tájékoztatási kötelezettségük is.

 

Hatékonyabb vitarendezés online jogvitákban

Az online adásvétellel és szolgáltatásokkal kapcsolatos jogvitákban már online is segít a Budapesti Békéltető Testület. A fővárosi testület főbb hatáskörei:

 • ő dönt az online vásárlással kapcsolatos jogvitákban legyen szó belföldi vagy külföldi vitáról (magyar fogyasztó és külföldi webáruház között; a magyar vállalkozás és külföldi fogyasztó között);

 • a testület online tagállami kapcsolattartó pontként információkkal is segíti az érintetteket;

 • az online vásárlással kapcsolatos ügyek és jogviták teljes egészében online lefolytathatók a fővárosi testületnél.

 

Megújult testületi honlapok

Az új törvénymódosítás a békéltető testületek számára is hozott változásokat. Weboldalaik átláthatóbbak, naprakészek és a fogyasztók most már online is benyújthatják kérelmeiket a testületek honlapján. Több az elérhető tájékoztató anyag a honlapokon, pl. találhatunk információt a testületi tagokról és elérhetőségeikről is.

 

Vállalkozások tájékoztatási kötelezettsége

Szigorodtak a vállalkozások kötelezettségei is, a legfontosabbak a következők:

 • A vállalkozások kötelesek tájékoztatni a fogyasztót az illetékes békéltető testülethez fordulás lehetőségéről és annak elérhetőségeiről. Ezt az információt fel kell tüntetniük a honlapjukon, ha nincs, akkor a szerződési feltételekben (ha az sincs nekik, akkor formanyomtatványon).

 • Az illetékes hatóság és a testületek elérhetőségeit az üzletekben jól látható helyre ki kell tenni.

 • Ha a vállalkozás a fogyasztó panaszát elutasítja, írásban tájékoztatnia kell a fogyasztót, hogy panaszával hova fordulhat, és meg kell adnia az ehhez szükséges elérhetőséget is.

 • Panaszelutasítás esetén a vállalkozásnak tájékoztatnia kell a fogyasztót, hogy ő mint cég, benyújt-e kérelmet a vita rendezésére.

 

Vállalkozások kötelező részvétele az eljárásokban

A törvénymódosítás szigorította a vállalkozások együttműködési és részvételi kötelezettségeit. A legfontosabbak a következők: 

 • Kötelező válaszirat-küldés: jogvita esetén a vállalkozások kötelesek válaszolni a testületek megkeresésére. Az iratban le kell írniuk a fogyasztó igényének jogosságát, az ügy körülményeit, csatolva a tényeket alátámasztó iratokkal.

 • Nyilatkozniuk kell arról is, hogy a békéltető testület döntését kötelezésként elfogadják.

 • Ha a jogvitát lefolytató testület illetékességi területén van a cég székhelye, személyesen meg is kell jelennie a meghallgatáson. Ha máshol van, akkor fel kell ajánlania a fogyasztó igényeinek megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségét.

 • Ha a fentieket megszegik, a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szabhat ki rájuk. Ez kis- és középvállalkozások esetén 15 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, míg nagyobb cégek esetén 15 ezer forinttól 500 millió forintig.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Sheknows

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Teszt: egészségre veszélyes ékszert és pénztárcát talált az NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei nyakláncokat, medálokat, gyűrűket és fülbevalókat, valamint bőr karkötőket és pénztárcákat vizsgáltak. Az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm (VI) és azoszínezék tartalmának kimutatása volt. A biztonsági vizsgálatok keretében 39 termék mintavételére került sor, amelyből 3 féle termék bizonyult veszélyesnek az ellenőrzés során.

Az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata volt, valamint a bőripari árucikkek króm (VI) és azoszínezék tartalmának kimutatása. A veszélyes termékek forgalomból történő kivonása és visszahívása tekintetében a kormányhivatalok intézkednek. Címkézés szempontjából csupán 2 termék felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. Az azonosító jelölést 2 minta kivételével valamennyi terméken vagy annak csomagolásán feltüntették, azonban a gyártó és az importőr adatait jellemzően nem tüntették fel. A gyártó adatai csak 2 mintán, míg az importőr adatai 7 terméken szerepelt megfelelően.

 

A vizsgált termékek listája itt található.

Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.

 

Képünk illusztráció, forrás: www.pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében készült.   

Mire figyelj, ha fizetős képzésen veszel részt?

Esetleg visszaülnél az iskolapadba, hogy csiszold a nyelvtudásod? Tanfolyamra szóló vouchert kaptál ajándékba? Elhatároztad, hogy új képzésen veszel részt? Előfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kifizetsz, de nem azt kapod, amit vártál. Az alábbi cikkben összefoglaltuk a Budapesti Békéltető Testület tanácsait a felnőttképzésekkel kapcsolatban.

 

Néhány problémás eset

OKJ-s képzésen egy villamos berendezésekkel kapcsolatos gyakorlati tárgy ismereteit nem tudta elsajátítani a "tanuló", mert nem állt elegendő eszköz a résztvevők rendelkezésére. Nem tudta elsajátítani a berendezések működését, és megbukott a gyakorlati vizsgán.

Egy másik esetben a fogyasztó ajándékba kapott egy fotós tanfolyamra szóló vouchert egy adott időpontra. Az időpont neki nem felelt meg, amit jelzett is azonnal a vállalkozónak, és kérte a voucher ellenértékének visszafizetését. A vállalkozás ezt írásban többször vállalta, de a visszafizetésre mégsem került sor.

Az is megtörtént, hogy a fogyasztó egy programozói tanfolyamra fizetett be 200.000 Ft-ot, de folyamatosan halogatták a képzés indulását, később pedig el sem indult. Ezt a fogyasztó három hónap után megelégelte. Kérte a befizetett tandíj visszatérítését személyesen és levélben is, de megkeresésre a tanfolyamszervező nem reagált.
 

Tájékozódj előzetesen!

A felnőttképzés engedélyköteles tevékenység, legyen szó OKJ-s képzésről, egyéb támogatott szakmai képzésről vagy nyelvi képzésről. Az engedélyezés során az intézményeknek bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel. Ami tehetsz:

Ha a megcélzott intézmény nem szerepel a nyilvántartásban, jobb ha másikat keresel.

 

 

Tanulmányozd a szerződést, mielőtt aláírod!

A szerződést írásban kell megkötni, és szerepelnie kell rajta  az intézmény nevének és nyilvántartási számának. Ha a kötelező tartalom nem szerepel a szerződésben, a Ptk. alapján az semmisnek minősül. Amit tehetsz:

 • olvasd át a szerződést, és ellenőrizd, hogy az került-e a papírra, amiben szóban megállapodtatok

 • ellenőrizd a tartalmát, a következőknek kell szerepelnie benne:

 1. a kezdés időpontja, tanfolyam ütemezése; 
 2. a képzéssel megszerezhető dokumentum neve;  
 3. az ismeretek ellenőrzésének módja;
 4. a hiányzás lehetséges mértékét és túllépésének következményei;
 5. a gyakorlati képzésre vonatkozó adatok (eszközök és anyagok, amelyet biztosítanak);
 6. a vizsgaszervezés módja, valamint a vizsgára előírt, vagy javasolt intézmény;
 7. a képzési díj és annak fizetési módja, támogatott képzés esetén a támogatás mértéke, illetve a szerződésszegés következményei 
 • ha a vállalkozás nem adna neked példányta szerződésből, kérj egyet – így bármikor ellenőrizni tudod a feltételeket

 

Panaszodat azonnal közöld az intézménnyel

Ha szerződésszegést tapasztalsz, vagy szerinted nem megfelelő a képzés, a Ptk. szerint 2 hónapon belül jelezned kell a kifogásodat. Ezt követően a késedelemből származó plusz kár már téged terhel. Amit tehetsz:

 • azonnal jelezd a kifogásodat írásban (postai levél, email, fax) így a későbbiekben bizonyítható, hogy időben panaszt tettél

 • ha a panaszodat elutasítja az intézmény, fordulj a Békéltető Testülethez, és kezdeményezd az ügyed kivizsgálását.
  Ezt már megteheted online kérelem benyújtásával is!

Ami az érvényesíthető jogokat illeti, mint fogyasztónak, lehetőséged van :

 • a nem megfelelő órák, tanfolyamrészek újbóli biztosítását kérni, ami a teljes képzés ismételt biztosítását is jelentheti.

 • ha ezeket a vállalkozás nem teszi lehetővé, igényelheted a képzési díj leszállítását, végső esetben pedig – ha annyira súlyos a szerződésszegés – elállhatsz  a szerződéstől, azaz követelheted a teljes kifizetett ellenértéket is

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Hajtómű Nyelviskola, Sticky Rice Cooking School

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Milyen jogaid vannak a betétdíjas üveg visszaváltásakor?

A hatályos Kormányrendelet szerint az minősül betétdíjas terméknek, amin forgalomba hozatalkor fel van tüntetve, hogy „betétdíjas termék”, és a termék első forgalomba hozatalát a gyártó az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek is bejelentette.

 

Fontosabb tudnivalók:

 • Betétdíjas termék lehet sörösüveg, borosüveg vagy szörpös üveg, de például a szódagép palackja vagy a gázpalack már nem.

 • Ha az üzlet, ahol megvásároltuk a terméket legalább 200 m2, akkor ugyanott teljes nyitvatartási időben biztosítani kell az üveg visszaváltást.

 • Ha az üzlet kisebb, mint 200 m2, akkor ki kell jelölni egy helyet, ahol a kereskedő által forgalmazott betétdíjas üvegeket visszaváltják. Ennek munkanapokon legalább 6 órán át nyitva kell lennie.

 • A forgalmazó köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó betétdíjas termék betétdíját a visszaváltónak megfizetni. (Az üzlet nem korlátozhatja a visszaváltást a csak a nála vásárolt termékekre, vagyis köteles minden olyan üveget visszaváltani, amilyet ő is forgalmaz.)

 • Visszaváltáskor készpénzben kell visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a vásárló kérésére, újabb termék vásárlása esetén az beleszámítható a vételárba.

 • A betétdíj összegét külön kell feltüntetni a termék árától a számlán vagy blokkon.

 • Ha megszűnik egy betétdíjas termék gyártása, arról a megszűnés előtt 3 hónappal tájékoztatni kell a vásárlókat és onnantól kezdve még egy hónapig kötelesek a betétdíjas üvegeket visszaváltani.

 • A kereskedő köteles az alábbi információkat kitenni mind a forgalmazás mind a visszaváltás helyén:

- a betétdíjas üveg neve, betétdíj összege

- ha bármiféle követelmény van a gyártó részéről az üveg állapotát illetően

- ha ott helyben nem váltják vissza az üvegeket, akkor a visszaváltó hely nevét, címét, nyitvatartási idejét

- ha változás várható az üvegek visszaváltásával kapcsolatban, akkor azt 3 hónappal előtte jelezni kell

 

Ha a fentiekkel ellentétes magatartást tapasztalsz, akkor panaszt tudsz tenni a helyszínen a vásárlók könyvében. Erre a kereskedőnek 30 napon belül írásban választ kell adnia. Ha ez nem történik meg, az illetékes Kormányhivatalnál tehetsz panaszt.

Forrás: NFH

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Szavatosság és jótállás – becsapós bolti üzenetek

A 19 megyei és a fővárosi hivatalok munkatársai több mint 900 esetet vizsgáltak arra vonatkozóan, hogy a jótállási és szavatossági jogokkal kapcsolatban megfelelő tájékoztatást kapnak-e a vásárlók. Összesen 173 esetben találtak jogsértést. A vásárlók könyvét is ellenőrizték, ahol az esetek közel 10 %-ában találtak valamilyen problémát.

A jogszabály szerint minden termékre 2 év szavatosság jár, illetve kormányrendeletben meghatározott termékekre 1 év kötelező jótállást kapunk. Ha az áru elromlik vagy meghibásodik, kérhetjük a javítását vagy cseréjét, ha egyik sem lehetséges, akkor kérhetünk árleszállítást vagy visszakérhetjük a pénzünket.

Ezzel azonban nagyon kevesen vannak tisztában. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízásából végzett kutatás szerint a megkérdezettek 49%-a nem, vagy helytelenül tudta, hogy a vásárlást követő 2 éven belül jogában áll a hibás árut díjmentesen megjavíttatni vagy kicseréltetni. Ezért is fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a vásárlók az üzletekben.

Tipikus félrevezető tájékoztatások boltokban

„Akciós terméket nem cserélünk” – A jogszabályok alapján ha egy termék meghibásodik, a kereskedőnek attól függetlenül foglalkoznia kell a fogyasztó panaszával, hogy az le volt-e értékelve, vagy sem. Kivéve, ha a vevő egy olyan hiba miatt reklamál, amiért a termék le volt értékelve, és erről őt az eladó tájékoztatta.  

„Készpénzt nem adunk vissza, de üzletünkben levásárolhatja” – Amikor egy termékről kiderül, hogy hibás, a vásárlónak nem kötelező levásárolnia az árát vagy másikat választani, hanem a pénzét is visszakérheti, ha szeretné.

„Reklamációt csak három napig fogadunk el” – A kereskedők gyakran adják azt a tájékoztatást, hogy az üzletben csak 3 (munka) napon belül fogadják a kifogásokat. Ezután már csakis a jótállási jegyen feltüntetett szervizhez vagy a gyártóhoz lehet fordulni minőségi kifogásokkal. A vásárlóknak ugyanakkor joguk van ott reklamálni, ahol vásároltak, tehát az üzletben és erre a szavatossági, jótállási idő teljes időtartama alatt.

„Csere csak, ha eredeti a csomagolás” – Néhány üzlet a minőségi kifogás intézését szabálytalanul, a termék eredeti csomagolásához, illetve a doboz meglétéhez kötötte, ezt pedig a jogszabályok szerint nem teheti meg.

„Jótállás csak számla/nyugta ellenében” – A jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel is érvényesíthetőek, a kereskedő nem követelheti meg a jótállási jegy és nyugta egyidejű felmutatását.

 

Az EU 14 tagállama, közte Magyarország és az NFH részvételével zajló fogyasztói tudatosságot növelő kampánya is arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes tisztában lenni jogainkkal, és élni azokkal.

 

Forrás: NFH

 

kép: pixabay.com

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

   
 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhákat találtak

A legtöbb probléma a könnyen leváló díszekkel, strasszokkal volt, de olyan cipőket is találtak a szakemberek, amelyek a nem megfelelő kialakítás miatt károsak lehetnek az egészségre, deformálhatják a gyerekek lábát. A vizsgált termékek egy része a Távol-Keletről érkezett, de több, Törökországban gyártott ruha is fennakadt a vizsgálaton, ami újdonság az előző évekhez képest.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évek óta ellenőrzi a gyermekeknek készült ruhákat, az elmúlt években több száz balesetveszélyes, vagy egészségre káros gyermekruhát vont ki a hatóság a forgalomból.  Az idei vizsgálat azokra a ruhákra és gyerekcipőkre terjedt ki, amelyek a 3 év alatti gyermekeknek készültek.

Az ellenőrzés két részből állt, a szakemberek egyrészt az üzletben ellenőrizték, hogy a csecsemő- és kisgyermekruhák megfelelnek-e a szabvány biztonságossági előírásainak. Például, hogy a nyak és a derékrészen lévő zsinórok kialakításai megfelelőek-e.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:
Gyermekruhák
Gyermek lábbelik

A vizsgálat másik része pedig azokra a 3 év alatti kisgyermekek részére szánt termékekre terjedt ki, amelyeken apró díszek, gyöngyök, flitterek voltak. Ezeket a NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában vizsgálták meg a szakemberek. Mivel a 3 év alatti kisgyermekek még szinte mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak, a helytelenül rögzített díszek könnyen leválhatnak, ezért akár fulladást is okozhatnak. Komoly veszélyforrás lehet egy gyermekruhán olyan biztosítótű is, amely ki tud nyílni, ebben az esetben a szúrásveszély és a lenyelés kockázatára is nagy. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ilyen ruhadarabot is talált a vizsgálat során.

 

Nem voltak jól rögzítve

A NFH Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 34-féle termékből (211 db/pár) 29 (182 db/pár) esetében azt találta, hogy az apró díszítések – strasszok, gyöngyök, szegecsek stb. – a ruháról igen kis erő hatására leváltak, ezzel használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet.

A mintavételezett 17–féle gyermekruha közül 2 termék megfelelt a biztonságossági követelményeknek,  15 termék esetében állapították meg a szakemberek, hogy fulladásveszélyt jelentenek a gyermekek számára, a nem megfelelően rögzített díszítések. Két termékről pedig az is kiderült, hogy azok balesetveszélyesek is lehetnek, mert a megengedettnél hosszabb öv van rajtuk, ami könnyen beakadhat viselés közben.

A vizsgált 17 pár gyermekcipő közül 3 pár megfelelt a biztonsági követelményeknek. 14 pár lábbeli a könnyen leváló díszítés miatt szintén a fulladásveszély miatt nem biztonságos.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Piacfelügyeleti Főosztálya a cipők esetében a díszítésen túl a kialakításukat is vizsgálta. Elsősorban az orrformát, a talp hajlékonyságát, valamint az orrmerevítő és a kéreg tartósságát vizsgálta, mert ezek mind fontosak ahhoz, hogy a gyermek lába egészségesen fejlődjön. A keskeny orr-rész, valamint a túl kemény és merev talpszerkezet, illetve a merevítő elemek hiánya lábbetegségeket okozhatnak, súlyosabb esetben akár a gyermekláb deformációjához is vezethetnek. Nem megfelelő formakialakítást, merev, kemény járótalpat, 2 pár gyerekcipőnél kifogásoltak a szakemberek, mivel viselésük egészségkárosító hatású lehet.

A laboratóriumi vizsgálatok befejeződtek, de az üzletekben az ellenőrzés folytatódik.

 

Kép: dreamstime-tony

Forrás: NFH

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Tíz dolog, amit tudnod kell, ha gyermeked kórházba kerül

1. A gyermekem kórházban van, és nem szeretném egyedül hagyni éjszakára.

Az egészségügyi törvény világosan kimondja, hogy a kiskorú beteg mellett tartózkodhat a szülő. Ez alatt folyamatos jelenlétet kell érteni, beleértve az éjszakát is. Beszéld meg a kezelőorvossal, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Külön elhelyezés legtöbb esetben ingyenesen nem megoldható, de egy széken vagy matracon ott töltheted az éjszakát.

Ha mégsem engedik, hogy bent töltsd az éjszakát, fordulj az illetékes betegjogi képviselőhöz.

 

2.Nem válaszolnak a kérdéseimre, nem tudom, mi történik a gyermekemmel, ráadásul neki sem mondanak semmit.

A gyermeket tájékoztatni kell korának és állapotának megfelelően úgy, hogy az neki is érthető legyen, és a tájékoztatásnak teljes körűnek kell lennie. Bár a döntéseket nem ő, hanem a szülő hozza, ő a kezelés alanya.

Ha valami nem érthető, kérdezz bátran!

 

3.Mindennap többször kap injekciót. Fél tőle és nagyon sír. Sajnálom, hogy nincs más lehetőség.

A szülőt is teljes körűen tájékoztatni kell a kezelésről, és ha van, akkor a lehetséges alternatívákról is. Ha egy másik kezelési módot választasz, ennek megfelelően kell folytatni azt.

Ne félj kérdezni, ismerd meg a kezelési alternatívákat, lehetőségeket, és ezek alapján hozz döntést!

 

4.Egy kórteremben vannak a fiúk és a lányok, a vizitek alatt pedig le kell vetkőzni. A gyermekem nagyon szégyenlős, de csak nekem mer panaszkodni. Az orvosok szerint ezt mindig így csinálják.

A törvény értelmében az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani, aminek a szeméremérzet tiszteletben tartása is része. Ezt akkor is kötelező betartani, ha az illető kiskorú.

Ne hagyd szó nélkül! Ha azt tapasztalod, hogy a kórházi tartózkodás alatt megsértik gyermeked méltóságát, jelezd a problémát, és kérd a személyzet segítséget, annak megoldásában (pl.: paravánnal, függönnyel, külön teremben történő vizsgálattal)

 

 

A képre kattintva elolvashatod a teljes kiadványt

5.Azt mondják, hogy lehet meg kell műteni a gyermekemet, és alá kellett írnom egy papírt, hogy hozzájárulok. Nem értettem pontosan, de az orvos azt mondta siessek, nincs ideje magyarázni.

A szükséges beavatkozásokról részletesen tájékoztatni kell a szülőt, hiszen az ő beleegyezése kell azok elvégzéséhez.

Ha nem érted a tájékoztatást, kérj további felvilágosítást. Ha ez nem történik meg, megtagadhatod a beleegyezésedet.

 

6.A szomszédom gyermekének ugyanilyen baja volt, és őt nem műtötték. Mi lehet ennek az oka?

A részletes tájékoztatás épp az ilyen helyzetek tisztázása miatt szükséges.

Kérdezzünk bátran, hiszen felelősségteljes döntéshez pontosan tudni kell, hogy mibe egyezel bele, és mit utasítasz vissza.

 

7.Ma meglátogattam a gyermekemet a kórházban, de egy üres ágy fogadott. Az orvos elmondta mi történt, de szerettem volna, ha erről korábban értesítenek.

Abban az esetben, ha a gyermeket másik osztályra, vagy intézménybe kell helyezni, vagy esetleg jelentős változás áll be az állapotában, akkor erről a szülőt értesíteni kell. Törvény ugyan nincs róla, de kívánatos a lehető leggyorsabban megtenni.

Amikor gyermeked kórházba kerül, adj meg egy olyan telefonszámot, amelyen mindig elérhető vagy. Ha mégsem értesítenék időben, forduljon a betegjogi képviselőhöz.

 

8.Ma szültem, tökéletesen jól érzem magam. Alig várom, hogy hazamenjek, de úgy tudom, egy hétig még bent kell maradnom a biztonság kedvéért.

Csak abban az esetben lehet akarata ellenére bent tartani szülés után a nőt és a gyermeket, ha a gyermek egészsége veszélyben van. Az anya saját egészsége veszélye esetén saját felelősségre távozhat.

Tájékozódj a kórházi gyakorlatokról a TASZ oldalán. Távozz saját felelősségére, amennyiben semmilyen vészhelyzet nem áll fenn a szülést követően. Ennek módjáról egyeztess a kórházi személyzettel.

 

9.Este 7 óra után értem be a kórházba, és már nem engedték, hogy meglátogassam a gyermekemet. Az orvos szerint jogában áll korlátozni a látogatást.

A látogatás csak akkor korlátozható, ha az az intézmény rendjét zavarja, a betegek jogait sérti. Az orvosok kényelme nem lehet oka a korlátozásnak.

Tájékozódj a látogatási rendről. Ha ettől eltérően látogatnál, egyeztess előre a személyzettel.

 

10.Kihez fordulhatok segítségért?

Minden intézményben ki kell függeszteni a betegjogi képviselő elérhetőségét, aki továbbítja a panaszt a vezetés felé. Az intézmény vezetőjénél közvetlenül is benyújtható panasz, aki kivizsgálja az ügyet.

Emellett a TASZ jogsegélyszolgálatát is keresheted a jogsegely@tasz.hu e-mail címen vagy a +36-01-209-0046-os telefonszámon.

 

A teljes kiadvány letölthető a TASZ honlapjáról: gyerekkelvagyok.tasz.hu

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

56 milliós bírság az Auchannak jogsértő reklámért

A GVH megállapította, hogy az Auchan

·         megsértette az ellenőrizhetőség, illetve a tárgyilagos összehasonlítás követelményét a 2012 júniusától 2014 júniusáig az egyes Auchan áruházakban kihelyezett különböző, saját és versenytársi blokkokat, illetve az árelőnyöket megjelenítő ár-összehasonlító reklámtábláival. Az összehasonlított két termékkosár ugyanis egyebek között

 •  eltérő darabszámú terméket tartalmazott,
 •  az összehasonlított termékek nem voltak igazolhatóan azonosak,
 •  a kosárban az egyik termék akciós, míg a másik alapáras volt;

·         nem dolgozta ki sem az ár-összehasonlításra vonatkozó stratégiáját, sem az ellenőrzési vagy igazolási mechanizmusokat az áruházakban kihelyezett
ár-összehasonlító reklámok közzétételekor. Nem tartotta be a saját maga által a későbbiekben felállított rendszert sem a kihelyezett tábláival, így sérült a szakmai gondosság követelménye;

·         megsértette a tárgyilagos összehasonlítás követelményét a 2013 novemberétől 2014 júliusáig közzétett ár-, illetve árszínvonal-összehasonlítást tartalmazó televíziós és rádiós reklámjaiban is, mert a fogyasztók nem kaptak objektív képet az árkülönbségről („a termékkosár a felmért Tescokban X%-kal, az Intersparokban Y%-kal került többe, mint az Auchanban” üzenetekkel) az összehasonlítást megalapozó felmérések aggályos módszertana miatt.

A GVH a bírság kiszabásakor az összehasonlító bevásárlókosár megjelenítése, valamint a tévé- és rádióreklámok költségeire alapozott.

Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

·         a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszú ideig tartott,

·         az intenzív és kiterjedt kommunikáció széles fogyasztói kört ért el.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy

·         az Auchan feltárta a hiányosságok egy részét nyilatkozataiban, egyes nyilatkozatai hátrányára szóltak,

·         az Auchan igyekezett javítani a hibákon a vizsgált időszakban kialakított belső rendszerével,

·         a reklámok alkalmasak lehettek árverseny generálására az érintett piacon, a reklámokkal szemben támasztott kifogások ellenére.

 

 

Forrás: GVH

Kép: impresamia

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

250 millió forint bírságot kapott a Telenor

Az NMHH hatósági ellenőrzés során vizsgálta a Telenor 2014. július 25-i hatállyal végrehajtott egyoldalú szerződésmódosításának jogszerűségét, hogy az megfelel-e az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokban foglalt rendelkezéseknek. Az ellenőrzés azzal zárult, hogy a Telenor valószínűleg jogsértően járt el, ezért a hatóság általános hatósági felügyeleti eljárást indított, amely 2015. május 15-én elmarasztaló határozattal zárult le.

Az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályok egyértelműen úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltató az egyedi előfizetői szerződésre is kiterjedően abban az esetben jogosult egyoldalúan módosítani az előfizetői szerződést, ha azt a körülményekben bekövetkezett, a szerződés megkötésekor előre nem látható, lényeges változás indokolja.

A szolgáltató 2014. július 25-ei hatállyal egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket, a díjemelést pedig utólag a körülményekben beállt változásokkal indokolta. A szolgáltató ezt egyrészt a hálózat működését biztosító eszközök elhelyezésére szolgáló ingatlanbérleti árak infláció miatti emelkedésével, másrészt a HUF/EUR árfolyamváltozás miatti költségnövekedéssel, harmadrészt pedig az elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.) és a végrehajtási rendeletek változásaival – mint pl. egyedi előfizetői szerződés felépítése, új kötbérlogika bevezetése, számhordozás átalakításának szükségessége – indokolta.

A Telenor – a vizsgált egyoldalú szerződésmódosítása során – összesen 93 tarifacsomag díjait emelte.

A Telenor egyoldalú szerződésmódosítása sérti a fogyasztói érdekeket, mert a szolgáltatónak az előfizetői szerződés egyoldalú módosítására csak pontosan körülhatárolt esetekben van lehetősége. A hatályos rendelkezések szerint a szerződések kizárólag a felek kölcsönös akaratával módosíthatóak. Egyoldalú módosításra csak kivételes esetben van lehetősége, amikor a bekövetkező változások mértéke, intenzitása, gyors lezajlása nem teszi lehetővé a rendes üzletmenet keretében a szerződések kétoldalú módosítását, illetve a megváltozott helyzethez igazodó új díjcsomag-struktúra kialakítását. Ha ez a kivételes helyzet nem áll fenn, a szolgáltató csak kétoldalúan, az előfizetővel létrehozott konszenzus alapján módosíthatja a szerződést.

 

Visszaeső bűnös

A szolgáltató jogellenes magatartása miatt a hatóság 250 millió forint pénzbírságot szabott ki a cégre, valamint vezető tisztségviselőjét 500 ezer forint bírsággal sújtotta az irányadó elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályok és általános szerződési feltételek ismételt megsértése miatt.

Az elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató fellebbezhet a hatóság elnökénél.

A hatóság a Telenor egyoldalú szerződésmódosítással összefüggő gyakorlatát 2010 óta már számos alkalommal jogsértőnek találta, és többször megbírságolta a szolgáltatót a jogszerűtlen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

 

Forrás: NMHH

Kép: misho_dreamstime

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Veszélyes rollerek, triciklik, autók - Mire figyeljünk?

Ezeknek a játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny, túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, a termék balesetveszélyes lehet. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre terjedt ki. A laboratóriumban

·         9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller),

·         6 fajta triciklit,

·         4 fajta játékautót

·         3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek.

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ebben az esetben a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel.

A vizsgált termékek listája fotóval  itt látható.

Egy játékrollernél sérülésveszéllyel járhat, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak.

A kifogásolt 3 tricikli a stabilitás vizsgálatoknál bukott el, a vizsgálat szerint túl könnyen felborulhatnak, ezért ki kell vonni a forgalomból. Egy triciklinél találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket. Három terméknél probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat.

Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amelynél a kialakítási hiba miatt könnyen becsípődhet a gyerekek ujja.

A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeket.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Mivel minden második termék fennakadt a Mechanikai és Villamos Laboratórium ellenőrzésén, a termékek vizsgálatát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja.

 

Forrás: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Penészes, átcsomagolt bolti termékekre bukkant a NÉBIH egy kistermelőnél

A feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán nem voltak alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére. A termelő penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott. Maga az üzem egy takarítatlan garázsban volt berendezve, ahol tyúkok mászkáltak a termékek között.

A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat, így termékei többek között a nyomonkövethetőség szabályainak sem feleltek meg.

A közösség által támogatott mezőgazdaság többek között erre nyújthat megoldást. Az átlátható struktúra, a közösség ellenőrző ereje visszatartja a kistermelőket az ilyen jellegű csalásoktól. 

A kistermelő három piacon árusított termékeit (Péteri, Sülysáp és Diósd). Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat (például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet) és késztermékeket (többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát) is vásárolt.  Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta.

Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt (2883 kg-ot) kellett megsemmisíteni.

A NÉBIH KÜI összesen több mint 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A megsemmisített tételeket ekkora mennyiségben egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani.

Forrás: NÉBIH

A visszaküldés költsége és a fogyasztó egyéb kötelezettségei

A fogyasztót megillető elállási jog gyakorlása során a fogyasztónak is be kell tartania a játékszabályokat. Így például a termék visszaküldésének költségeit a fogyasztó viseli, kivéve ha a webáruház az általános szerződési feltételeiben ezt magára vállalta.

 

A vonatkozó kormányrendelet szerint a fogyasztót az alábbi kötelezettségek terhelik:

-          az elállási jog gyakorlására 14 napja van

-          az elállási nyilatkozatot egyértelműen kell megtennie

-          a terméket legfeljebb 14 napon belül vissza kell küldenie

-          a termék visszaküldésének költségét a fogyasztó viseli, hacsak a webáruház ezt kifejezetten nem vállalta át

-          a fogyasztó részére nem jár vissza a termék kiszállításának teljes díja, ha a szokásosnál drágább kiszállítási módot választott

-          felel a termékben esetlegesen bekövetkező értékcsökkenésért

 

A Fogyasztó Barát legközelebb a szavatossági jogokkal folytatja a sorozatot.

 
Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ha drágább kiszállítást választottál

A fogyasztó elállása esetén a webáruház 14 napon belül köteles visszafizetni a részünkre a megrendelt termék vételárát és a kiszállítás díját.

Sok webáruházban lehetőség van olyan kiszállítási módot kérni, ami a számunkra extra kényelmet biztosít (például néhány órán belüli kiszállítás). Ezek a kiszállítási módok általában drágábbak, mint a „sima” futár általi kiszállítás.

Természetesen ilyen esetben is élhetünk az elállás jogával, de jó ha tudjuk, hogy a webáruház ilyenkor nem köteles az általunk megfizetett teljes összeget visszafizetni a részünkre, hanem csak a termék vételárát és a „sima” kiszállítás díját.

A vonatkozó kormányrendelet ez ügyben így fogalmaz: „Ha a fogyasztó kifejezetten a legkevésbé költséges szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választ, a vállalkozás nem köteles visszatéríteni az ebből eredő többletköltségeket.”

A Fogyasztó Barát legközelebb azt mondja el, hogy elállás esetén kit terhel a termék visszaküldésének költsége.

A vonatkozó jogszabály a 45/2014. kormányrendelet 23. § (3) bekezdés

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken. • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink