Cikkek

Teszt: gyroshús

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát. 2017 végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gyros fölött. A TVE arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gyrostól. A divany.hu csapata pedig íztesztnek vetette alá a termékeket. 

 

Ilyen az eper

Honnan ered a neve, és eleve: eper vagy szamóca? És ha az eper földi, akkor viszont mi az az eperfa? Hol terem itthon, mennyire szennyezett? Milyen az idei termés? Ismerd meg a legkedveltebb nyár eleji gyümölcsöt 10 lépésben!

Képzést tartottunk: Közösségek az ökogazdaságok minősítésében

A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. 2018. május 23-án tréninget tartottunk az ún. részvételi minőségbiztosítási rendszerek működéséről.  A rendezvény szakmai partnere volt az IFOAM és francia Nature&Progrès.

 

Tudatos gazdálkodók Európában

Gazdálkodó gyerekek, a természet körfolyamataira odafigyelő biodinamikus gazdaság és a közösségi gazdaság jövőjéről döntő felelős fogyasztók. Nemzetközi képzésen jártunk, és sok-sok érdekes kezdeményezést ismertünk meg.

 

Ennyivel kevesebb plasztik szemetet termelsz, ha saját tejes palackra váltasz

Az eldobható tejesdoboz vagy műanyag tejesüveg is az egyik hétköznapi "apró" dolgok egyike, amellyel elképesztő mértékben növeljük a környezetbe kikerülő műanyag hulladék mennyiségét. Jöjjenek a számok és a megoldások!

Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét

Milliónyi egyszer használatos műanyag doboz landol a kukában, pedig a hazai szabályozás engedékeny a saját dobozzal és a keep cuppal szemben. Éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha saját dobozban kérnénk az ebédet és hozzá a kávét.

Közösségek az ökogazdaságok minősítésében

A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. 2018. május 23-án tréninget tartunk az ún. részvételi minőségbiztosítási rendszerek működéséről. Meghívott vendégünk a francia Nature & Progrès minősítő szervezet szakértője. A rendezvény szakmai partnere az IFOAM. 

E-számok: teszteld a tudásod!

Van, aki elszörnyedve pásztázza végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek, hiszen úgy érzik, semmi bajuk tőle. Akármelyik táborba tartozunk két dolog biztos: 1. az E-számok átláthatatlanul sokan vannak, 2. nehezen kerülhetjük el őket. Teszteld tudásod, hátha így jobban átlátod majd, mitől érdemes óvakodni és mitől nem kell tartanod. 

Levált a cipőm sarka -visszavihetem a boltba?

Aki vásárol az előbb-utóbb szembe fog találkozni a garancia, szavatosság és a kellékszavatosság rejtélyes fogalmával. Mit jelentenek ezek pontosan és milyen jogok illetik meg a fogyasztót vásárláskor? Következő előadásunkon, április 27-én erről lesz szó.

Teszt: rizs, puffasztott rizs

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben ill. bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 különböző puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. A termékek pontozása során a nehézfémtartalom mellett olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az ökológiai termesztés, illetve Fairtrade védjegy vagy a származási hely.

Catering műanyag hulladék nélkül

Egyelőre kevés zöld catering kezdeményezést találni a magyar piacon, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy nő az igény a hulladékmentes, egészséges alapanyagokból, fenntartható módon szervírozott cateringre. A következő vállalkozásokat mi is jó szívvel ajánljuk.

Cascina Santa Brera, avagy biogazdálkodás olasz módra

A 1,5 millió lakosú Milanót nem éppen a fenntarthatósággal azonosítjuk. A külvárosában mégis több éve virágzik Cascina Santa Brera, egy permakultúrával, állattenyésztéssel, méhészkedéssel és oktatással foglalkozó gazdaság. Minket elvarázsolt a helyszín. Képes beszámolónk következik. 

Gondoltad volna, hogy nem csak póló készül a gyapotból?

Világszerte 35 millió hektáron termesztenek gyapotot, melynek fő termőterületei Kína, India, Pakisztán és az Egyesült Államok. Több mint 75 országban összesen 100 millió család foglalkozik gyapottermesztéssel. A köztudatban a pólóink alapanyagaként ismert, pedig az élelmiszeripar is előszeretettel használja. 

Mi lesz velem, ha E-számot eszem?

Jelenleg az EU-ban több, mint 300 E-számmal ellátott adalékanyag használata engedélyezett az élelmiszerekben. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ezek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amiket élelmiszer-technológiai célok miatt adnak az élelmiszerekhez, de azért nem is fenékig tejfel a helyzet.

Mi az, hogy bio, csökkentett energiatartalmú és "mentes"?

Bio, FSC, csökkentett energiatartalmú, "mentes". Feliratok, címkék és védjegyek amelyeket különböző termékeken és élelmiszereken láthatunk. Mit jelentenek és mi van mögöttük? Előadássorozatunk második alkalmán, április 19-én a termékcímkékről lesz szó. 

Jót enni, jót tenni - Fairfood, az etikus ételfutár

A Fairfood.hu netes ételrendelési szolgáltatás egyfajta szociális vállalkozás. Hosszútávú cél, hogy a rendelések után az éttermek jutalékából befolyt összeg 20%-át, vagyis a teljes bevételük ötödét jótékony célra fordítsák.

Mennyire fairek a kávézó óriások?

Amikor nemrég az itthon megtalálható kávézó-láncokat teszteltük kiderült, hogy nagyítóval kell keresni náluk a Fairtrade kávét. Viszont akkor mit takar, ha a Starbucks vagy a Café Frei maga nevezi saját magát etikusnak, méltányosnak, lelkiismeretesnek?

Zöld Almárium – a gondoskodás íze

A Zöld Almárium közösségi gazdasága a zöldségkosarak mellett rendszeresen szállít fürjtojást és feldolgozott termékeket a tagoknak, és szárnyas- vagy sertéstagságra is elő lehet náluk fizetni. Klári és Björn 2012-ben kezdett gazdálkodni, tavaly már 20 családot láttak el. 

A ribizlistől az angolteásig: vendégségben a Kockacsokinál

Jártál már csokikóstolón? A TVE csapatának szerencsésebbik fele a Kockacsoki meghívására most kipróbálhatta, hogy milyen prémium csokoládékkal indítani a reggelt. Megmutatjuk milyen volt.

7 dolog a paradicsomról

Nemsokára faljuk majd nyersen, salátában vagy csak úgy, magában, addig leginkább szószként vagy aszalva. Már nincs messze, hogy beleharapj az idei első pirosló lédús paradicsomba, addig pedig olvass néhány érdekességet az aztékok aranyalmájáról! Ha pedig sajátot szeretnél, már kezdheted is a magok beszerzését.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében