Cikkek

Fairtrade Cocoa Program, FLO számkód – magyarázattal tartozunk

Ha szoktál Fairtrade termékeket vásárolni, többféle logóval is találkozhattál már. FLO számkód? Fairtrade Cocoa Program? Segítünk eligazodni.

8 okosság, hogy szóhoz juss, ha almáról van szó

Ha gyümölcsöt kell enni, hát még ezt esszük a leginkább, télen unásig. Ha egy óvodástól azt kéred, rajzoljon egy gyümölcsöt, tuti, hogy piros almát fogsz látni a papíron. Az alma olyan nekünk, mint zöldségből a répa, énekből a "Tavaszi szél", tóból a Balaton. Ismerkedj meg az almával 8 lépésben!

Tesztelj velünk Te is újraszalvétát!

2018-ban is szeretnénk sok-sok terméket tesztelni közösen, veletek. Itt is van egy újabb lehetőség és egy izgalmas termék, amit tesztelünk, mégpedig az újraszalvéta. Jelentkezz te is.

Kókuszzsír és pálmaolaj – a szépség és a szörnyeteg?

Környezettudatos fogyasztóként tudjuk, mennyi pusztítással jár a pálmaolaj-előállítás a távol-keleti esőerdőkben. A kókuszzsír eközben szuperélelmiszerként virít a polcokon. Mi a különbség köztük, ha a környezeti és ha az egészségünkre gyakorolt hatásokat nézzük?

Mit olvastatok 2017-ben?

Banán, turkálók, közösségi mezőgazdaság, szódavíz, orángután és porszívó. Csak néhány kulcsszó azok közül a cikkek közül, amit tavaly leginkább olvastatok.  

10 okosság, hogy szóhoz juss, ha kávéról van szó

Mi az, hogy arabica? Napi hány csésze az egészéges? Lesz-e kávé most, hogy nyakunkon a klímaváltozás? Meddig kérj capuccinót az olaszoknál, ha azt akarod, hogy épelméjűnek nézzenek? Ismerkedj meg a kávéddal, 10 lépésben!

A második otthon: Szelence Café

Az enteriőrt elnézve akár az Amélie csodálatos élete c. film forgatási helyszínére is pályázhatna a Vérmező szomszédságában működő Szelence Café.

Teszt: kávézók, gyorséttermek

A TVE kávézóláncokat és olyan gyorséttermeket tesztelt, ahol kávét is vásárolhatunk. Azt vizsgáltuk, kaphatunk-e Fairtrade vagy bio terméket, laktózmentes tejet, és hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre.

Itt vehetsz "helyi" babot, lencsét

A hüvelyesek jó táplálékforrást jelentenek azoknak, akik szeretnék csökkenteni a húsfogyasztásukat. Annak ellenére, hogy a bab és a lencse a mi régiónkban is megterem, a boltokban leginkább távoli országokból érkező terméket találunk. Összeszedtünk néhány "helyi" terméket, hogy segítsük a vásárlásodat. 

Megmentheted a bolygót egy tál lencsével, babbal

A statisztikusok döbbenetes számokat mondanak arról mennyien leszünk hamarosan a Földön, az élelmezési szakemberek pedig gőzerővel keresik a megoldást arra, mit eszik majd ennyi ember. A sokféle vízió közül egy különösen szimpatikusnak tűnik: a hüvelyeseké lehet a jövő.

Hulladékcsökkentő karácsonyi kihívás #4

Egy kétgyerekes anyuka vállalta, hogy zöldebben, tudatosabban készül majd a karácsonyra. Most a negyedik részben a tapasztalatokról, a sikerekről és kudarcokról ír. Kiderült, hogy a készülődés zölden sem stresszmentes, de sokkal meghittebb.

 

Hulladékcsökkentő karácsonyi kihívás #3

Folytatjuk a sorozatot, amelyben egy kétgyerekes édesanya vállalja, hogy zöldebben, tudatosabban készül majd a karácsonyra. Ezen a héten ajándékot csomagoltunk, mézeskalácsot sütöttünk, és egy kicsit idegeskedtünk.

Legyél Te is ÖkoKör Kamra csoportvezető!

Téged is érdekel az egészséges és fenntartható étkezés? Szívesen szervezkedsz a munkahelyeden vagy a lakóhelyeden? Összekötheted ezt a kettőt egy kellemes és hasznos közösségi eseménnyé. Jelentkezz a TVE januári vagy februári ÖkoKör Kamra csoportvezető képzésére, és indítsd el a saját csoportodat! 

Komposztálható tányérok mosogatásmentes bulihoz

Cukornád, búzakorpa, pálmalevél, mi a közös bennük? Mindegyikből készítenek eldobható ökotányérokat, de a lista még nem teljes. Nézzük, miből választhat és hol veheti meg ezeket, aki eldobható poharas, tányéros bulit szervezne, és kerülné a műanyag darabokat.

Divattervezőből lett tortadesigner - Raj Ráchel és a Fairtrade

A TVE 15. születésnapjára a tortartervező, Raj Ráchel készített a csokitortát, Fairtrade kakaó és csoki felhasználásával. A Fairtrade termékek nem ismeretlenek a számára, és fontosnak tartja, hogy szélesebb körben is terjedjenek.

Boldog pisztrángok Tahitótfaluból

A Szentendrei-szigeten, Tahitótfalu határában egy régi szennyvíztisztító telepen valósította meg álmát Csörgő István. Az 1983-ban bezárt telep betonteknőiben ma évente 10 tonna szivárványos pisztráng nevelkedik.

 

Teszt: friss és fagyasztott halak

A TVE 29, szupermarketben is kapható friss és fagyasztott hal nehézfémtartalmát vizsgálta laboratóriumban. Az édesvízi halak közül vizsgáltuk az afrikai harcsát, busát, pontyot, pisztrángot és a pangasiust, míg a tengeri halak közül a hekket, lazacot és a tőkehalat. Került a tesztbe bio, MSC és ASC minősítésű hal is.

Hulladékcsökkentő karácsonyi kihívás #2

Folytatjuk a sorozatot, amelyben egy kétgyerekes édesanya vállalja, hogy zöldebben, tudatosabban készül majd a karácsonyra, sikereit és kudarcait is megosztja egy négyrészes cikksorozatban. Most az advent első hetéről olvashattok.

A franciák büntetnek, az olaszok pakolnak, hogy ne legyen élelmiszerhulladék

Franciaországban és Olaszországban elsőként hoztak törvényt az élelmiszerhulladék megállítására. Előbbiek büntetik a pazarlást, utóbbiak ösztönzik a mentést és igyekeznek megváltozni  - két döcögve működő, de mindenképpen előremutató példa Európából.

Segítünk dönteni - mit tudnak az etikus címkék

Van különbség a termékeken látható etikus termesztést jelző védjegyek között? Fairtrade, UTZ Certified, Rainforest Alliance - melyik érdemli meg leginkább, hogy vásárlásunkkal támogassuk?  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében