fbpx

| Tudatos Vásárló

Zöldülj magadért és a környezetedért!

Mit lehet tanulni az ÖkoKörből? Hogyan zöldítheted a saját és környezeted életét egy lakótelepen? Mitől lesz erősebb egy helyi közösség? Ekler Éva, ÖkoKör csoportvezetőt kérdeztük, arról hogyan élte meg egy ÖkoKör vezetését.

Mivel foglalkozol?

A Pro-Cserehát Egyesület munkatársaként a Pro Lecsó komplex településfejlesztő programunk borsod megyei működtetésével és országos megismertetésével foglakozunk két kolléganőmmel együtt.

 

Mi motivált arra, hogy ÖkoKör csoportvezető legyél?

2012 tavaszán vettem részt egy ÖkoKörön Kőbányán, amit Kocsis Zoli vezetett. Zoli akkor volt „bejáratós” ÖkoKör vezető, mindnyájunknál fiatalabb, de olyan lelkesedéssel és szakmai tudással szervezte a találkozóinkat, hogy nagyon nagy kedvet kaptam tőle. Persze az is remek volt, hogy nagyon sok új dologgal ismerkedtem meg, eddig ismeretlen területekre tévedtem, ami lelkesedéssel és felelősséggel töltött meg. Rájöttem, hogy ezt a tudást, amit Zolin és a csoportban résztvevőkön keresztül kaptam, tovább kell adnom.

 

Milyen újat adott a csoportvezetőség?

Új volt a felelősség, hogy már nem résztvevőként, hanem csoportvezetőként veszek részt az ÖkoKörben. A csoport nagy részét ismertem, de a környező kerületekből teljesen ismeretlen jelentkezők is jöttek a csoportba. Érdekes élmény volt a sok különböző résztvevőt összehangolni.

 

Mit tanultál az ÖkoKörben?

Az ÖkoKör vezető képzésen szó volt a személyiségtípusokról, és hogy különböző emberek különböző módon működnek. Így van ez egy ismeretlen emberekből álló csoportban is. Érdekes élmény volt ezt megtapasztalni, és élesben megpróbálni a helyzetet kezelni. Figyelni a tematikát, a témafelelősöket, az aktuális ÖkoKör kérdést és a résztvevők hangulatát, témához és egymáshoz való viszonyát.

 

Milyen volt a csoportod?

A lakótelepi ismerőseim, akik tudták, hogy részt vettem az Ökobánya ÖkoKörön, már alig várták, hogy én is indítsak csoportot. A csapat nagy része így a lakótelepi ismerős hölgyekből került ki, de a Tudatos Vásárlók Egyesületének köszönhetően Soroksár közelében lévő kerületekbe is eljutott az ÖkoKör híre. Így csatlakozott két hölgy a 20. és a 18. kerületből.

 

 

Mondj 2 dolgot, amiben zöldültél az ÖkoKör során!

A TVE-től kölcsön kapott fogyasztásmérő segítségével megtapasztalhattuk családilag, hogy egyes elektromos berendezésünk mennyit fogyaszt. Azóta lecseréltük a hosszabbítóinkat kapcsolóval ellátott darabokra, és figyelünk, hogy a sokat fogyasztó berendezéseink használaton kívül ne álljanak elektromos feszültség alatt.

Tudatosabban figyelek a fürdőszobában használt tisztálkodási szerek összetevőire: törekszem arra, hogy természetes összetevőkből álló, tartósítószermentes termékeket használjak, legyen szó fogkrémről vagy arckrémről, vagy a saját kezűleg főzött szappanról.

 

Mi volt a legnehezebb az ÖkoKörben?
Nagyon nehezen tudtam rávenni a résztvevőket, hogy a munkafüzetben leírtak alapján elvégezzék otthon a méréseket.

 

Mi volt a legkönnyebb az ÖkoKörben?

Nagyon könnyen sikerült a témákat megosztani a résztvevők között. Amikor átbeszéltük a tematikát, szinte azonnal, egymástól függetlenül megtalálta mindenki a neki leginkább tetsző témát.

 

Mi volt a legpozitívabb élményed az ÖkoKör alatt?

Hiába laktak egymás közelében a résztvevők a lakótelepen, mégsem ismerték egymást. Nagyon pozitív élmény volt, hogy már a második találkozástól szinte barátként köszöntöttük egymást, és ez az érzés egyre csak erősödött a tanfolyam alatt, ahogy szépen lassan megismerkedtünk.

 

A csoporttagjaidnak milyen változást hozott az ÖkoKör?

Sokkal tudatosabban tekintenek a háztartásukra, és megtesznek mindent  – ha kis lépésekben is, a család befogadóképességéhez mérten azért, hogy minél élhetőbb környezetet alakítsanak ki az otthonukban.

 

Miben zöldültek a csoporttagok?

A szelektív hulladékgyűjtésben, az elektromos kapcsolók tudatos használatában és a vegyszerek drasztikus csökkentésében.

 

Hogy ajánlanád másoknak az Ökokört 1 mondatban?

„Zöldülj magadért és a környezetedért!

 

 

Milyen a csoport utóélete?

Többször találkoztunk már szappanfőzés ürügyén. Válogatott alapanyagokból saját kezüleg készítjük a finom szappanokat, de jó alkalom arra, hogy végre megint találkozhassunk, és beszélgethessünk, élménybeszámolókat tarthatunk újabb zöld tapasztalatainkról.

 

Milyen közösségben vagy aktív?

Az ÖkoKör „hozománya” Lídia barátnőm is, akivel látásból ismerősök voltunk, de az Ökobányában való részvételen ismertük meg egymást. Sok érdekes dolgot tanultunk a TVE programja által, amit szerettünk volna minél több embernek elmesélni. Ezt meg is tettük, programokat szerveztünk közösen, sok kedves emberel ismerkedtünk meg, akik hasonló módon gondolkoztak, ahogyan mi is. Így alakult meg a Jószomszédok Egyesület a Szomszédünnep eseményére alapozva és sok zöldítő gondolattal megspékelve.

 

 

Minden évben megszervezzük a Szomszédünnep eseményét a lakótelepen az ott élők örömére. Sok kedvező körülménynek köszönhetően saját bevásárlóközösséget hoztunk létre: fő cél volt a vegyszermentes bio-zöldségek vásárlása, a Melis testvérek tejesautója pedig a lakótelepre is elhozta a családi gazdaságban előállított finom házi tejtermékeket. Lett saját méhészünk, aki lakótelepi mézet állított elő, majd megismertük Panelpéket, Józsit, akinek saját kezűleg előállított finomságainak senki nem tud ellenállni.

 

A Jószomszédok napkollektoros aszalója

 

Az Ökokörben megismert embereken keresztül új és újabb érdekes és hasznos infókhoz jutottunk, klassz embereket ismertünk meg szimpatikus célokkal, akik hasonlóképpen gondolkoznak, mint mi. Így kerültünk a Védegylet és a Profilantróp Egyesület közös programjába, a Kisközösségek Átalakulásban projektbe. Rajtunk kívül 14 másik közösséggel ismerkedtünk meg, akik saját környezetükben fontosnak tartják a közösségi válaszokat környezeti, energia- és társadalmi válságokra.  A projektnek köszönhetően idén júniusban közösen megépítettük a Jószomszédok napaszalóját, amivel saját magunk állítjuk elő a finom, természetes aszalványainkat.

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A programról

 CELLS – 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. This project has been funded with support from the European Commission.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás