fbpx

| Lugosi Bea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A zöldülés anyagilag is megéri: ennyit spórolhat egy család

Az energia-, víz- és vegyszerhasználat csökkentése nemcsak a környezetnek tesz jót, de a családi kasszán is segít. Mennyit? Mire költhetjük a megspórolt pénzt? Cikkünkből kiderül.

Szerettük volna konkrétan utánanézni, mennyit spórolhatunk minimális zöld szokások bevezetésével. Elképzelt családunk 4 főből (2 felnőtt, 2 gyerek) áll, akik egy budapesti kertes házban éldegélnek. Hajlandóak minimális öko változtatásokat tenni háztartásukban egy éven keresztül. Megnézzük, mennyit spórolhatnak ezzel, és mire költhetik a pénzt, ha az öko vonalon maradnak. Az átláthatóság kedvéért tevékenységekre bontva mutatjuk az eredményeket.

Miért nem mindegy, hogy mire költjük a környezetvédelemmel megspórolt pénzt? Mert hosszú távon akkor válik igazán hasznossá és fenntarthatóvá, ha további zöld beruházások lesznek belőle.

 

Vízhasználat

Egy átlagos kádfürdőhöz – szűkem mérve – 100 liter vizet, míg egy átlagos zuhanyzáshoz 50 liter vizet használunk el. Ez a fenti család esetében 1 hónap alatt a következőket jelenti:

  • 30 nap x napi 4 fürdés (4 fő) = 12.000 liter, azaz 12 m3
  • 30 nap x napi 4 zuhanyzás (8 perces zuhanyzás, 6 – 6,5 liter/perc vízátfolyású víztakarékos zuhanyfejjel) = 6.000 liter, azaz 6 m3 víz

A vízművek kalkulátora alapján jelenleg 6 m3 víz összes bruttó költsége 1.673 Ft, míg 12 m3 víz összes bruttó költsége 2.987 Ft. A különbség 1.314 Ft/hó, azaz egy évben 15.768 Ft spórolható meg, ha fürdés helyett egy rövid zuhany mellett döntenek.

Ha a család rendelkezik 1 db 1.000 literes, azaz 1 m3-es esővízgyűjtő tartállyal, az tavasztól nyár végéig, a kerti szezon ideje alatt kb. 20 alkalommal telik meg esővízzel. Ez az aktuális 218,95 Ft/m3-es áron számolva 4.379 Ft megtakarítást hoz a konyhára egy nyár alatt. A locsolóvízből megspórolt összegért vehetnek egy nagyobb tartályt, vagy 4 gyümölcsfacsemetét telepíthetnek a kertbe. Ezek optimális esetben néhány év múlva ellátják a családot gyümölccsel, nem kell utazni érte. Ezzel is csökken a család ökolábnyoma.

Plusz összesen: 20 147 Ft
Szükséges beruházás: víztakarékos zuhanyfej

 

 

 

 

Takarítás

Ha a család a konyha, fürdőszoba (csap, kád, WC, lefolyó) takarításához 3 havonta átlag 2 flakon tisztítószert (2* 750 ml = 2.000 Ft) és 1 flakon fertőtlenítőszert (1×750 ml = 1.000 Ft) használ, az összesen 12.000 Ft/év költséggel jár.

Ha ugyanerre a felületre 3 havonta elhasznál 1 kg szódabikarbónát (1 kg = 510 Ft), és 1 üveg 20%-os ételecetet (3 liter = 525 Ft) az 2.740 Ft/hó = 10.960 Ft kiadással jár.

Ebben az esetben a különbség ugyan csak 1.040 Ft éves szinten, mégis jóval környezet-és egészségkímélőbb módon jár el.

Plusz: 1.040 Ft
A megtakarításból vásárolható: az összeg elegendő egy konyhai vagy a fürdőszobai csapra szerelhető, víztakarékos perlátorra.

 

 

 

 

 

Fűtés

Ha a család 22 helyett 20 fokon fűt, azzal is sokat spórolhat. Egy 100 m2-es, közepes hőszigetelési mutatókkal és villanyfűtéssel rendelkező családi ház (átlag 3.850 fűtési óra/év mellett) 22 fokon történő fűtése esetén az éves energiafelhasználás 9.486 kWh.

Ugyanezekkel a mutatókkal 20 fokos szobahőmérséklet mellett 8.470 kWh-ra csökken az éves energiafelhasználás, ami 1.016 kWh megtakarítást jelent. Ez a mennyiség bár gáz, villany vagy szilárd tüzelésű rendszerek esetében eltérő összegben forintosítható, a számlákon szereplő egységárak alapján könnyedén kikalkulálható.

A megtakarításból vásárolható: hővisszaverő-fólia

 

 

 

Szénsavas üdítőital

Heti 3 palack (1 palack/2 liter/385 Ft) cukros, szénsavas üdítőital fogyasztása esetén is meglepő számokat kaphatunk éves szinten. Erre a termékre egy hét alatt 1.155 Ft-ot költ a család, ami egy év alatt (4.620 x 12) 55.440 Ft kiadást jelent.

Ha a család csak a felére csökkenti fogyasztását, már akkor is évente 27.720 Ft megtakarítást ér el vele. Ebből az összegből pedig bőven futja arra, hogy 4 és fél hónapon át szezonális biozöldségeket- és gyümölcsöket vásároljanak részes dobozrendszerben, vagy bevásárlóközösségen keresztül. Nem utolsó szempont, hogy ezzel támogatják a közösségi mezőgazdálkodást és a vegyszermentes növénytermesztés elterjedését.

Plusz: 27.720 Ft
A megtakarításból vásárolható: dobozrendszerben vagy bevásárlóközösségben 4 és fél hónapon át

 

 

 

 

Dohányzás

A dohányzás köztudottan sok pénzt vihet el egy átlagos magyar családtól, főként a 2014 januárjában életbe lépett 20%-os áremelkedést követően. Ha a családból egy felnőtt dohányzik, és heti szinten 3 doboz cigarettát fogyaszt, az 900 Ft-os átlagárral számolva (az egészségkárosodáson túl) 2.700 Ft/hét = 140.200 Ft/év kiadást jelent.

Ha az illető a dohányzást a felére csökkenti, máris 70.100 Ft-ot spórol meg egyetlen év alatt. Ebből az összegből 1-3 kerékpárt is vásárolhat magának a család, attól függően, hogy új vagy jó állapotú, de használt darabokban gondolkodik.

Plusz: 70.000Ft
1-3 új kerékpárt vehet

 

 

 

 

Autóhasználat

Ha a család egy átlagos, közepes kategóriájú, benzinüzemű gépkocsit használ, amelynek átlagfogyasztása 7 liter/100 km, és az 1 km-re lévő munkahelyre a családfő minden munkanap ezzel a kocsival jár be, akkor az egy évben (átlag 250 munkanap/év, 30 nap szabadság, 400 Ft/l benzinár) 440 km-t, azaz 12.320 Ft kiadást jelent.

Ha ugyanezt az utat gyalogosan vagy kerékpárral teszi meg, az nem csak egészségügyi és környezetvédelmi előnyökkel jár, de a megtakarított pénz elegendő lesz akár egy szolidabb belföldi, hétvégi családi kiruccanás szállásköltségére (3.000 Ft/fő) is.

Plusz: 12.320 Ft
A megtakarításból vásárolható: szolidabb családi hétvége szállásköltsége

 

 

 

 

Összefoglalva

 

Mit tettek?

Megspórolt összeg Ft/év

Milyen újabb háztartás-zöldítő dologra lehet költeni?

Víz

Felére csökkentik

15768

Víztakarékos zuhanyfej

Esővízgyűjtés

Esővíztartályba gyűjtötték

4379

Négy gyümölcsfa

Takarítás

Ecet/szódabikarbóna

1040

Víztakarékos perlátor

Fűtés

Alacsonyabb hőmérséklet

Változó

Hővisszaverő-fólia

Szénsavas üdítő

Felére csökkentik

27720

4 és fél hónap dobozrendszer vagy bevásárlóközösség tagként

Dohányzás

Felére csökkentik

70100

1-3 kerékpár

Autóhasználat

Csökkentik

12 320

Családi hétvége szállásköltsége

 

Te hogyan spórolsz a zöldítéssel?

Írd meg ötleteidet a szer[kukac]tudatosvasarlo.hu címre! Köszönjük!

Kép: (CC) Raul Lieberwirth, dreamstime

 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás