• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Zöldségátvétel percről-percre: a gazdaságtól az asztalomig

2016.08.30. /

A Birs zöldségközösség egyik tagja bemutatja, hogy néz ki egy zöldségátadós nap percről percre. Mit csinál a fogyasztó és a gazda, na és mi történik a zöldséggel egy nap alatt? Képes riportunk következik. 

Egyre többször olvasható angolul a "farm to table" (a gazdaságból az asztalra) kifejezés vagy a "farm to fork" (a gazdaságból a villára), mely arra utal, hogy a termelőtől közvetlenül a fogyasztó asztalára kerül a friss zöldség, gyümölcs vagy egyéb termék. Ez legtöbbször a termelői piacokon vagy közösségi mezőgazdaságon keresztül valósul meg, és jellemző, hogy a fogyasztó vagy termelő jól ismeri egymást.

A Birs zöldségközösség tagjaként ezt most lemodelleztem az egyik nyári átadáson és bemutatom nektek, hogyan került a kunszállási földekről pestlőrinci asztalomra a finom zöldségragu 8-44 órán belül.

Lássuk a részleteket:

 

Csütörtök

06.30 – Épp ébredezem, amikor Héjjas Szilvi, a Birs gazdaság termelője 100 km-rel arrébb már javában szedi a bazsalikomot a heti csomagba.

08.30 – Elindítom a számítógépet, elkezdek dolgozni, eközben Szilvi a salátát is leszedi a mai átadásra.

11.00 – Elkészültek a csomagok. A répát, hagymát, krumplit Szilvi már tegnap leszedte, a salátát és a bazsalikomot pedig ma, hogy friss legyen.

11.15 - Indulás előtt Szilvi emailt küld a levelezőlistára, de a Facebook követők kedvéért a csoport oldalára is postolja az aktuális üzenetet  „A mai csomag tartalma: sárgarépa, egy-egy fehérrépa, főzőhagyma, krumpli, cukkini, bazsalikom és sok saláta. A táskák nehezek lesznek, érdemes a férfiakat küldeni érte!”

13.00 – Ebédszünetben elolvasom Szilvi levelét, és gyorsan recepteket keresek, amit elkészíthetek a délután érkező zöldségekből. Ezzel egy időben Szilvi a megpakolt kocsival elindul Budapestre.

17.00 – Kikapcsolom a számítógépet. Elindulok a heti átadásra Pestlőrincről a kilencedik kerületi Bakáts térre.

17.45 – Átveszem a csomagot és váltunk pár szót Szilvivel, meg a többi taggal.

18.15 – A metrón ülök: a mellettem utazók furcsán forgatják a fejüket. Nem csoda, hiszen a szatyromból árad a tömény bazsalikomillat, hatalmas a csokor, amit ma kaptunk.

18.55 – Még pont elérem a lakótelepen lévő zöldségest, és veszek egy fél kiló gombát a tervezett zöldségraguhoz.

 Szeptemberben még lehet csatlakozni a Birs Zöldségközösséghez. További információ és  jelentkezés: Héjjas Szilviánál hejjasszilvia@gmail.com 

19:00 - Szilvi leviszi a maradék szatyrokat a Birs bisztróba, hogy akik ma nem tudtak 19 óráig érte menni, pénteken napközben még elvihessék. 

19.10 –Újra otthon.  Tényleg nehéz volt a mai szatyor, de felküzdöttem a harmadikra. Összedobok egy gyors vacsorát. Megőrülök a mozzarellás paradicsomért friss bazsalikommal, ezért a boltba is beugrottam, és vettem két nagy szem paradicsomot is (Nem tudom, honnan származik, és mióta áll ott a polcon, de ez van…Kunszálláson még kell pár hét, mire beérik a paradicsom.).

20.20 – Kipakolok, indul a főzés. Zöldségragu készül és paradicsomos sült burgonya. A mini konyhám pultját beterítik a friss, szezonális zöldségek.

20.35 – A megpucolt és feldarabolt krumplit nyakon öntöttem a paradicsomlével és bekerült a sütőbe. A friss bio krumpli darabkák úsznak és főnek a tavaly eltett paradicsomlében, amibe só bors, oregánó, fokhagyma és egy kis olivaolaj került.

21.00 – Már a zöldségragu is rotyog a tűzön, belekerült a heti csomag nagy része: a cukkini, a sárga- és fehérrépa, petrezselyem, főzőhagyma és egy kis gomba a helyi zöldségestől plusz a maradék saját paradicsomlé is. Közben már Szilvi is hazaért. Kemény napja volt.

21.30 – Miközben készül a krumpli és a ragu, elpakolom a salátát és a maradék hagymát a hűtőbe, rendet rakok a konyhapulton, és elmosogatok.

22.00 – Kész vagyok, a konyha rendben van, megfőtt a ragu és megsült a krumpli is. Nem tagadom elfáradtam, de van finom, szezonális zöldségből készül ebédem a következő 2-3 napra.

 

Péntek

13.00 – Mai ebéd: zöldségragu rizzsel.

 

 

Lássuk, hogy sikerült teljesítenem a ’farm to table’ kísérletem

 

  • 8 órán belül a tányéromon végezte a bazsalikom

  • kb. 29 órán belül feldolgoztam a Szilvi által szerdán leszedett zöldséget és egy része 44, míg a többi 68 óra múlva került a tányéromra ebéd formájában

  • 29 órával szedés után a saláta is a tányéromon végezte vacsoraként

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében