| The Ecologist
A zöldség és a gyümölcs már nem régi
A modern intenzív mezőgazdasági művelési módszereknek köszönhetően zöldségeink és gyümölcseink már egyáltalán nem olyan jók, mint 50 évvel ezelőtt.
Dr David Thomas, élelmezéstudományi szakértő kutatásában 64 fajta
élelmiszerről 1940 és 1991 között végzett, államilag támogatott tudományos
tanulmányok adatait hasonlította össze. Az eredmény nyugtalanító: 1940 óta a
zöldségek réztartalmuk 76 százalékát, kalciumtartalmuk 46 százalékát,
vastartalmuk 27 százalékát, magnéziumtartalmuk 24 százalékát és káliumtartalmuk
16 százalékát vesztették el. Csak 1978 és 1991 között a cinktartalom 57
százaléka veszett el.
Dr. Thomas szerint az ásványianyag-tartalom e drámai
csökkenése a modern földművelésben oly gyakori műtrágya-túlhasználat egyenes
következménye. Bár a műtrágyák elősegítik a növények növekedését, ez a
kulcsfontosságú ásványianyagok rovására megy.
Megjelent a The Ecologist 2004.
áprilisi számában.
Lefordítva és közzétéve a kiadó
engedélyével.