fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék

Létezik néhány olyan tanúsító védjegy, amely garantálja, hogy az adott ruházati termékben nincsenek veszélyes vegyi anyagok, sőt, azt is, hogy a gyártási folyamat környezetbarát módon zajlott.

Egyre többet olvashatunk a ruhaipar okozta környezetvédelmi problémákról és a ruhaiparban használt vegyszerek egészségügyi hatásairól.  Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Greenpeace is foglalkozott az üggyel, és tesztelte 14 világmárka ruháit vegyszerekre, 2 éve pedig  ismert márkák gyermekruháit tesztelte hasonló anyagokra.

Ha szeretnéd elkerülni a szennyezett ruhákat, korábbi cikkünkből megtudhatod, hol vehetsz környezetbarát ruhákat, az alábbiakban pedig bemutatjuk a Magyarorszgon 2 legismertebb tanúsítványt, amely garantálja, hogy a ruhákban nincs,  vagy határérték alatti a káros anyagok jelenléte.

A zöldülő ruhaiparról olvasd el korábbi cikkeinket. 

 

Bizalom a textíliában

A textíliák esetében a legismertebb tanúsító védjegy a nemzetközi kutatóintézetekből alakult szövetség (International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology) által alapított OEKO-TEX® -„Bizalom a textíliában” Standard.

A ruházati termékeken megjelenő címke olyan terméket jelöl, amelyben nem, vagy csak határérték alatt találhatóak káros anyagok, köztük a formaldehid, nehézfémek, klórozott fenol, szerves eredetű klórozott vegyületek és növényvédő szerek, a ruha semleges Ph-értékű és színtartó. A határérték tekintetében a legszigorúbb vizsgálatnak a bébi- és gyermekruhákat vetik alá, de hasonlóan szigorú a bőrrel közvetlenül érintkező ruhák (fehérneműk, pólók) vizsgálata is.

 

OEKO-TEX® Standard 100

Összességében a követelmények egyértelműen túlmutatnak a hatályos nemzeti törvényeken, és a törvényi szabályozás területén. A rendszer világszerte egységes és tudományosan megalapozott kritériumokra épül. A határértékeket és kritériumokat évenként újraértékelik és továbbfejlesztik. A textiltermékeket megfelelő szakértelemmel rendelkező, független vizsgáló intézetek által végzett vizsgálat tanusítja. A követelményrendszer következőkre terjed ki.

  • törvényben tiltott anyagok, mint a rákkeltő színezékek

  • törvényben szabályozott anyagok, mint formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenol

  • a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott anyagok, mint peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek

  • olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, amely a felhasználó egészségéről való gondoskodását szolgálja

A jelölést 4 termékosztályban alkalmazzák

  • Textíliák és textiljátékok csecsemők és kisgyermekek számára, három éves koruk betöltéséig, pl. fehérneműk, rugdalódzók, ágyneműk, ágyba való termékek, textilállatok stb.

  • Textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használatuk során, nagy felületen, közvetlenül érintkeznek a bőrrel, pl. fehérneműk, ágyneműk, frottíráruk, ingek, blúzok stb.

  • Textíliák, amelyek rendeltetésszerű használatuk során nem vagy csak kis felületen érintkeznek a bőrrel pl. kabátok, zakók, bélések stb.

  • Dekorációs célra használt anyagok, mint asztalneműk és függönyök, de fali- és padlóburkolat is stb.

 

OEKO-TEX® Standard 100 plus

Ezzel a védjeggyel ellátott termékek károsanyag szempontjából ellenőrzöttek az OEKO-TEX® Standard 100 értelmében, továbbá kizárólag környezetbarát, a Sustainable Textile Production (STeP) (korábbi elnevezésén OEKO-TEX® Standard 1000) követelményeinek megfelelő üzemekben készültek.

Ennek a védjegynek a a kritériumai a következők:

  • Káros anyag vizsgálat / terméktanúsítás az OEKO-TEX® Standard 100 szerint.

  • Környezetvédelmi szempontból megfelelő és társadalmilag fenntartható.

  • Ezen kívül bizonyítani kell, hogy a teljes termelési lánc, azaz egy termék előállításában (a textilgyártás minden fázisában) résztvevő minden vállalat maradéktalanul megfelel a Sustainable Textile Production (STeP) követelményeinek.

 A ruhaipar árnyoldaláról olvasd el korábbi cikkeinket.
 

Mit tehet a fogyasztó?

A ruhákban található egészségre ártalmas anyagok a bőrünkön keresztül felszívódhatnak a szervezetünkbe, különösen ha a bőrrel közvetlenül érintkeznek, és még inkább, ha megizzadunk, mivel a pórusok ilyenkor kitágulnak. Bár ez nem tűnik jelentős mennyiségnek, mégis, hosszabb idő alatt már káros lehet. Ráadásul bizonyos anyagok (pl. a nehézfémek) felhalmozódnak a szervezetben, nem ürülnek ki. Mindez gyermekek esetében még nagyobb veszélyt jelent. 

  • Fehérnemű, sportruházat, és különösen bébi-és gyermekruhák esetében keressük a védjeggyel ellátott, káros anyagot nem tartalmazó termékeket.

  • Kerüljük a távol-keleti cégek által gyártott, ellenőrizhetetlen módon előállított ruhadarabokat.

  • Az olcsó tömegáruk helyett – amelyek gyártását, és ezzel a környezetszennyezést, a mérgezési veszélyeket is a világ másik felébe „szervezik ki”- igyekezzünk jó minőségű, tartós ruhát vásárolni, amelyeket hosszú ideig lehet használni.

  • Lehetőség szerint válasszunk EU-tagállamban, akár Magyarországon gyártott ruhát, mivel ezek előállítása is megbízhatóbb a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt.

  • A gyorsan változó divat által a fogyasztóra kényszerített „eldobható”, gyakran cserélt ruhák helyett inkább alakítsunk ki a saját stílusunknak megfelelő ruhatárat.

  • Vigyázzunk a ruhadarabjainkra, kímélve mossuk! Főzéshez, barkácsoláshoz, kertészkedéshez ne a legjobb darabjainkat vegyük fel!

  • Ha van rá lehetőség, csere-beréljünk, vagy vásároljunk használt ruhát, ezzel is a ruhák élettartamát növeljük.

 

Kép: Dreamstime

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

 

 

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás