fbpx

| Tudatos Vásárló

Zöld Almárium – a gondoskodás íze

A Zöld Almárium közösségi gazdasága a zöldségkosarak mellett rendszeresen szállít fürjtojást és feldolgozott termékeket a tagoknak, és szárnyas- vagy sertéstagságra is elő lehet náluk fizetni. Klári és Björn 2012-ben kezdett gazdálkodni, tavaly már 20 családot láttak el. 

Strompf Klára és párja Björn a Csongrád megyei Csengelén élnek kisfiukkal, Mátyással. 2012 óta gazdálkodnak, eleinte önellátásra termeltek, majd a többletet barátoknak, ismerősöknek értékesítették, piacra jártak. A piacozást azonban nem nekik találták ki, inkább szerettek volna egy olyan értékesítési formát találni, amiben a vásárlóik értékelik a zöldségeiket és az azok előállításába fektetett munkát.

Téged is várnak a közösségi gazdaságok, itt lista, hol kihez tudsz csatlakozni!

Közösségi mezőgazdálkodás mint megoldás

Klári és Björn 2015-ben kezdett el megismerkedni a közösségi mezőgazdálkodással, ami egybeesett az éppen akkor induló, 4 alkalmas a Légy a részese! képzéssorozatunkkal. Klárinak egy ismerőse hívta fel a figyelmét a képzésre, amin végül részt is vett. A megszerzett tudás, valamint az Évkerék Ökotanya példája megerősítette őket abban, hogy a közösségi gazdaságok fogyasztói azok, akiket már régóta keresnek.

2016-ban bele is vágtak kicsiben és 7 budapesti családdal szerződtek le, akiknek heti rendszerességgel szállítottak zöldségeket. Az első év jól sikerült, így 2017-ben már 20 családdal nyitották az új szezont. A zöldségtagság áprilistól áprilisig tart és évi 43 szállítást jelent. A tagok 3 budapesti és egy Budakeszin található átadóponton veszik át a nekik megtermelt zöldségeket.

Ha szeretnél csatlakozni

A 2018-as szezon áprilisban indul, és még vannak helyek a zöldség- és a hústagságokra is. Ha szeretnél jelentkezni, keresd Klárit a 06 30 413 2617 telefonszámon vagy a zold.almarium@gmail.com email címen. Április 6-án személyesen is találkozhatsz Klárival és Björnnel a budapesti tagtoborzójukon, amelyről a fenti elérhetőségeken érdeklődhetsz.

A zöldségkosarak mellett Klári és Björn útjára indította tavaly a szárnyas-tagságot is, amihez 15 család csatlakozott és próba jelleggel elindult 3 családdal a sertéstagság is. A szárnyas tagságban a tagok csirkét és kacsát kapnak havi rendszerességgel, ami kiegészül az ünnepekhez kapcsolódóan Márton-napi libával, karácsonykor pulykával és gyöngytyúkkal. A sertés tagságban a tagok 10 részletben kapják meg a „fél disznó részük”, 10 hónap alatt, a havi vágásokat követően.

2017 mozgalmas és dolgos év volt számukra, hiszen a zöldségtagság bővítése mellett elindították a kétféle hústagságot is. De élvezik a munkát, úgy érzik, van értelme annak, amit csinálnak, és a munkájukat a tagok szívesen fogadják.

Biogazdaság a Dél-Alföldön

Kláriék 3 területen gazdálkodnak Csengelén, ezekből 2 már átállt ökológiai gazdálkodás alatt művelt terület a harmadik pedig átállás alatt áll. A zöldségtermesztés 2 hektáron folyik, és további 1,5 ha legelő tartozik a gazdasághoz. Egy szezonban átlagosan 50 minősített bio zöldségfajtát termelnek, amely közel 90 féle zöldséget jelent. A korai és kései zöldségek termesztését és a palántanevelést 3 kisebb fóliasátor segíti.

A fiatal pár nem szeretné bővíteni a fóliasátrakat, inkább megtermelik a zöldségeket szabadföldön a nyári szezonban és elraknak annyit, hogy a téli hónapokban a szegényebb termést ellensúlyozni tudják a feldolgozott termékekkel. Egyrészt szeretnek befőzni, másrészt a fóliákat 2-3 évente cserélni kell, ami rengeteg hulladékkal jár, és ezt szeretnék minimalizálni.

Zöld Almárium – a név kötelez

Klári elmondása szerint „Bennünk van ez a mentalitás, hogy akit szeretsz, azt etetsz. Szeretjük ellátni az embereket. Innen is jött a név, az Almárium egy olyan bútordarab, ami mindenféle kincset rejt. Ez fedi azt, amit mi elképzeltünk.”

Ez a gondoskodás érződik a heti átadásokon is, még az egyik tag óvodás korú kisfia is megjegyezte: „Klári nem zöldséget szállít nekünk, hanem gondoskodik rólunk.” A zöldségkosarak hétről-hétre finomságokat rejtenek és a téli hónapokban olyan érzés a tagoknak, mintha hazaugrottak volna a nagyihoz, aki a kamrából összeválogatott mindenféle finomságot nekik.

Az év során közel 20 féle feldolgozott termék kerül a kosarakba, a 2017 szezonban például ezek: paradicsomlé, paradicsomszósz, lecsó, chutney, reteksaláta, savanyú káposzta, csemege uborka, bodzaszörp. „Igyekszünk olyan dolgokat csinálni, aminek mi is örülünk, ha van otthon a kamrában, és feltételezzük, hogy más is örülne neki.”

Fotók: Zöld Almárium, Mayer Barbara


A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.  A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás