fbpx

| Tudatos Vásárló

WHO-jelentés a gyógyszermaradványokról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az ivóvizekben kis koncentrációban jelenlévő gyógyszermaradványok vélhetően nem jelentenek egészségügyi kockázatot, így nincs szükség ezzel kapcsolatos lépésekre.

A felmérésben az emberi használatú, illetve állatorvosi gyógyszerek hatóanyagait is vizsgálták. A hatóanyagok egyrészt a csatornahálózaton keresztül a vizelettel vagy kidobással kerülhetnek a környezetbe, másrészt az állati trágyából is kimosódnak. Szennyezőforrást jelenthetnek az elavult technológiájú gyógyszergyárak is.

A gyógyszerek elterjedt használata, azok illetve bomlástermékeik viszonylag folyamatos környezetbe kerülését eredményezi. Az egyre érzékenyebb kimutatási technológiákkal egyre több alkalommal mutatják ki a kis koncentrációjú gyógyszermaradványokat a szennyvízből, a természetes vizekből, egyes esetekben az ivóvízből is.

A természetes vizek szennyezettsége jellemzően 100 ng/l, a kezelt vizeké pedig jellemzően 50 ng/l alatti. Az egyes vízbázisok szennyezettsége nagymértékben eltér. A vizekbe kerülő gyógyszermennyiség szempontjából a legfontosabb tényező a térség népsűrűsége, illetve a gyógyszeripar esetleges jelenléte. A természetes vizekben a hatóanyagok koncentrációját befolyásolja a hígulás mértéke és az alkalmazott szennyvíztisztítás.

Eddig kevés átfogó vizsgálatot végeztek az ivóvizek gyógyszermaradék-tartalmának kimutatására, és az egészségügyi hatások értékelésére. A kis mennyiségű hatóanyagok lehetséges egészségügyi hatásainak értékelésekor gyakran a legkisebb ismert hatással bíró mennyiséget veszik figyelembe, biztonsági faktorokkal csökkentve.

Az eredmények alapján nagyon valószínűtlen, hogy a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok egészségügyi problémát okozhatnának. Az ivóvizekben mért (ng/l nagyságrendű) koncentrációk nagyságrendekkel alacsonyabbak a bizonyítottan hatással bíró értékhez képest.

A vizek gyógyszertartalma a természetes folyamatokkal (adszorpció az üledékbe, foto- és biodegradáció) és az ivó-, illetve szennyvízkezelési eljárások során is csökken. A hagyományosan alkalmazott klórozásos vízkezelés a gyógyszermaradványok koncentrációját a felére csökkenti. Más vízkezelési technológiákkal – mint például a fordított ozmózis – azonban a nagyobb hatóanyag-molekulák akár 99%-a is eltávolítható, de szintén jobb hatékonyságú az ózonos kezelés, az aktívszenes vagy a nanoszűrés.

A jelentés szerint a gyógyszermaradék-tartalom nem teszi szükségessé hatékonyabb, de költségesebb tisztítási technológiák alkalmazását, hiszen az így elérhető egészségügyi előnyök elenyészőek.

A gyógyszermaradványok ivóvízben való jelenlétének csökkentésére a vegyületek természetes vizekbe kerülésének ésszerű korlátozása a legalkalmasabb. Ennek eléréséhez a lakosság szemléletformálására, illetve az orvosok továbbképzésére van szükség. Ezáltal elő lehetne segíteni a túlzott gyógyszerhasználat csökkentését, illetve a fel nem használt gyógyszerek megfelelő ártalmatlanítását.

Mindezek mellett célszerű lenne a szennyvíztisztítási technológiák fejlesztése, hogy a gyógyszermaradványokat és más problémás vegyületeket a fő környezetbe kerülési útvonalukon lehessen eltüntetni.

Bár a jelenleg használt kockázatbecslési eljárások szerint az ivóvízben lévő gyógyszermaradványok valószínűleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot, a hatásokkal kapcsolatos ismereteink hiányosak. Nem pontosan ismert a kis dózisú hatóanyagok keverékeinek hosszú távú hatása.

A WHO-jelentés itt érhető el.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

 

Kép [cc] gatisgribust

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás