| Gerstmayer Dóra
Virágzik az ételmegosztó mozgalom
Az ötlet megalkotója egy londoni fiatalember, aki több hasonló kezdeményezést tanulmányozott át, de működésükkel nem volt megelégedve, így saját mozgalmat indított. A csoport a kezdetekben a leuveni diákok között volt népszerű, ám mostanra ennél jóval szélesebb körben terjedt el, és egyre több embernek kínál elérhető áron kiváló ételeket.
A mozgalom azonban ennél jóval tovább merészkedik; nem csak közelebb hozza az embereket egymáshoz és fellép az élelmiszer pazarlás ellen, de még a rászorulókon is segít.
Kultúrák és ízek találkozása
A csoport tagjai a közösségi oldalon hirdetik, hogy mikor milyen ételt készítenek, illetve az átvétel módját. Lehetőség van ismerkedéssel egybekötött étkezésre, amely során közzéteszik a találkozó helyszínét és időpontját, a menüsort és a kikalkulált árat. Természetesen lehetőség van elvitelre is, ez esetben az otthonában keresik fel a szakácsot, vagy egy közös találkozó ponton cserél gazdát az étel.
Az ételek összetétele igen változatos, ami annak is köszönhető, hogy Leuven egy pezsgő iskolaváros, ahol rengeteg kultúra találkozik a világ számos pontjáról. Így a csoport tagjai kóstolhatnak ételeket Indiából, Albániából, Texasból, Japánból, Olaszországból, Mexikóból, Kínából vagy éppen Vietnamból.
Az ételek nagyjából fele valamilyen főétel, a másik fele snack vagy édesség, de olykor árulnak italt, házi joghurtot és dzsemet is. A hagyományos húsos fogások mellett számos vegetáriánus, vegán, vagy éppen nyers vegán étel is fellelhető, ezzel is felhívják a figyelmet a felelős étkezésre.
Ez is érdekelhet:
Nehezen tervezhető
Az étkezés tervezése a mozgalom segítségével viszont már nehezebb kérdés. Amennyiben a felesleget kínálják fel a csoport tagjai, nem lehet előre tervezni, és csupán egy hirdetés jelenik meg az oldalon, hogy az adott étel akár azonnal átvehető. Ebben az esetben sokszor csak egy-két adag ételről van szó, így ezek szinte minden esetben azonnal gazdára találnak.
Az előre tervezett ételeknél ezzel szemben jóval több adaggal lehet kalkulálni. Ilyenkor a szakács előre meghirdeti, hogy egy adott napon milyen ételt készít, és előre bejelentkezhetnek a leendő fogyasztók. Ebben az esetben a szakácsnak is könnyebb dolga van, hiszen pontosan tudja hány főre kell főznie.
Nem ritka, hogy egy adott ételre akár tizenöt – húsz érdeklődő is jelentkezik, de átlagosan négy-hat adag kerül elfogyasztásra. Ez persze attól is függ, hogy közös étkezésről van-e szó, hiszen a szakács lakásának mérete behatárolja a létszámot. Elvitel esetén az adagok száma szabadon növelhető.
A közös étkezésről az elvitelre helyeződött a hangsúly
A csoport indulásának kezdetén túlnyomó többségben a közös étkezés volt a jellemző, ám a létszám bővülésével egyre inkább az elvitelre helyeződik át a hangsúly. Pedig az ismerkedéssel egybekötött esték egyben társas eseményként is szolgálnak, és új barátságok alakultak ki.
Persze az átvétel során is lehet ismerkedni, azonban ennek mélysége igen változó. A földrajzi behatároltság is igen fontos tényező, mivel a csoport tagjai az adott városból vagy annak igen szűk vonzáskörzetéből kerülnek ki. Ez azzal is magyarázható, hogy a tagok sok esetben időt is szeretnének spórolni a készétel vásárlásával, és ha az átvételért sokat kell utazniuk, akkor az már többlet időráfordítást igényel.
A hajléktalanokat is segítik
Az ételek eladása mellett a csoport tagjai sok esetben egyszerűen elajándékozzák a megmaradt ételt, vagy kifejezetten hajléktalanoknak ajánlják fel. Az ételpazarlás így teljes mértékben a visszájára fordítható, sőt akár szociális lépéssé is alakítható. A felajánlások aránya nem éri el az eladások szintjét (30-70 %), de a mozgalomnak köszönhetően a helyi hajléktalanok többször kapnak meleg ételt a csoport tagjaitól.
A csoport tagjai sokszor felhívják egymás figyelmét, ha egy adott étteremben vagy bárban kiemelkedő ajánlatra bukkannak, vagy éppen arra, hogy egy étterem aznapi bevételét a nepáli földrengés károsultjai számára ajánlja fel. Éttermeket azonban lehetőség szerint nem reklámoznak, igaz nincs megtiltva számukra sem a csoporthoz való csatlakozás. A fogyasztók azonban a házi kosztot preferálják egyrészt az íz-világ, a mozgalom eszméje és nem utolsósorban a vételár miatt is.
A bizalomra épül
Saját tapasztalatom szerint a csoport meglehetősen jól működik, és a tagok számának bővülésével a jövőben még tovább fejleszthető, ugyanis a kínálat egyre változatosabb.
Jómagam vegetáriánus fogásokat kínáltam organikus alapanyagokból, amelyek egy adott közönség számára igen népszerűvé váltak. Így állandó „fogyasztóim” szinte minden héten kértek a főztömből: zöldség ragu barna rizzsel, sült zöldségek kuszkusszal, quinoa saláta, vöröslencse leves, hajdina saláta szeitánnal, kuszkusz saláta, tavaszi saláta újhagymás omlettel, rebarbara torta, répatorta, mákos tönkölypiskóta is szerepelt már a repertoáromon.
Általában 3-4 fő számára készítettem ételt, igaz hétvégén mindig kevesebb volt az érdeklődő. A mozgalom a kölcsönös bizalomra épül, ami abból is látszik, hogy csupán egyetlen esetben hiúsult meg az előre lebeszélt találkozó.
A csoport alapítója szeretné a mozgalmat minél több városban meghonosítani és terjeszteni, így Leuven mellett más belgiumi városokban is megalakult a kezdeményezés, igaz egyelőre kevesebb sikerrel. A mozgalomhoz azonban szabadon lehet csatlakozni, és terjeszteni az ételmegosztás eszméjét akár hazánkban is.
Köszönjük a cikket és a képeket Gerstmayer Dórának, a TVE önkéntesének!
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.
A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.