• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Világmárkákat is gyártanak műanyag hulladékból

2018.03.22. /

Az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb mint egy harmadát hasznosítjuk újra. Az eldobált műanyag szemét miatt, az óceánokban több száz négyzetkilométernyi kiterjedésű hulladék-szigetek úsznak. Pedig a műanyag hulladék nagy részét újrahasznosíthatnánk, és felhasználhatnánk az élet különböző területein (habár a legjobb lenne megtanulni újra nélküle élni).

A háztartási eszközöket gyártó cégek óriási műanyagfelhasználónak számítanak, ezért is fontos, hogy felelősséget vállajanak a műanyagok újrafelhasználásban, bár leginkább a meglőzésben kellene. Az újrahasznosított műanyagból készült termékeknél a legnagyobb kihívás a megjelenés  - olvasható egy gyártói oldalon. Ugyanis nem egyszerű elérni, hogy ne látszódjon a műanyagon az eredete, márpedig az átlagos vásárlót sok esetben nem a környezettudatosság, hanem a látvány érdekli.

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a legnépszerűbb a mélyfekete szín, és éppen ezt a legnehezebb reprodukálni. Jelenleg elsősorban a belső, sötétebb és mintával bevont részeknél tudják felhasználni az újrahasznosított műanyagot. Ha egy termék 30%-ban újrahasznosított műanyagból készült, akkor már újrahasznosítottnak tekinthető, de szerencsére vannak gyártók, akik ennél is továbbmennek.

Tengerszemétből porszívó

Az Electrolux Ultra Green One porszívója 70%-ban újrahasznosított műanyagból készül a gyártó információi alapján. A porszívó teljesen PVC-mentes, így – ha minden igaz – élettartalma végén csupán nyolc százaléka végzi a szeméttelepeken. Ezt a darabot már tömegével gyártják, de a cég egyfajta előremutató kísérletként és médiakampányként piacra dobott néhány különleges mintadarabot, amelyeket a Föld öt óceánjából összegyűjtött szemétből alkottak meg. Ezekből csak pár készült, mivel egyelőre elég időigényes az előállításuk. Az újrahasznos porszívók jelenlegi ára 65 ezer forint.

Nézd meg a TVE független laboratóriumban készült porszívó tesztjét,

és válaszd a Neked megfelelő terméket!

Szűrj tartósság, energiafogyasztás vagy ár alapján!

 

Új eljárás, több újrahasznos műanyag

A nagy gyártók közül a Sony is próbálkozik az újrahasznosított műanyagokkal, bár a zéró ökológiai lábnyomtól azért még nagyon messze vannak. Forradalminak tartják SORPLAS nevű eljárásukat, amelynek köszönhetően akár 99%-ban újrahasznosított műanyagot használnak a termékeikhez. Bár több termék – mint a népszerű HX400V fényképezőgép (170.000 Ft) vagy az XE80 okostévé (300.000 Ft) – bizonyos részeinél felhasználták ezt a technikát, igazán jó adatokat csak egy hangprojektor kapcsán közöltek. A tudatosan kicsire tervezett Sound Bar HT-XT2 a gyártó állítása szerint 71%-ban újrahasznosított anyagból készült, ehhez képest még ára sem csillagászati: 105.000 Ft.

 

Vasaló, porszívó, kávéfőző

 

 

A Philips is igazodik az új időkhöz, célkitűzésük valamivel reálisabbnak tűnik. A vállalat elhatározása szerint 2020-ra teljes bevételének 15 százalékát újrahasznosított termékek eladásából fogja szerezni. Most még elég nehéz megfelelni a vásárlói elvárásoknak, a profitigénynek és a környezettudatosságnak. Sajnos az utóbbi nem az első helyen szokott szerepelni, ettől függetlenül üdvözlendő, hogy a gyártók így próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. A legjobb eredményeket a vasalóval (Eco Care, 30%; 15.000 Ft), a porszívóval (Green Performer, 25-47%; 37.000 Ft) érik el, de a legnépszerűbb darabjuk a Senseo kávéfőző. Ez közel húsz százalékban már újrahasznosított anyagból készülnek, ami jóval kevesebb az átlagnál, de legalább a kávépárna a környezettudatosabb megoldások közé tartozik. 20 ezer forintos árával elérhetőnek számít.

Nézd meg a TVE független nemzetközi laboratóriumban készült kávéfőző tesztjét,

és válaszd a Neked megfelelő terméket! 

Zöld babázás

A világ legzöldebb babakocsijaként hirdeti magát a Greentom Upp babakocsija. A gyártó leírása szerint a termékük, nemcsak azért egyedi, mert az előállítás során felhasznált anyagok 95 százalékban újrahasznosított forrásból származnak, hanem azért is, mert később 100 százalékban újrahasznosítható. A babakocsi borítószövete üdítőspalackokból, a váza pedig teljes mértékben újrahasznos műanyagból és bio műanyagból készült. Ezen kívül gyapjút és bio pamutot használnak fel a matrachoz. Nem olcsó, de nem is a legdrágább: 129 ezerért hozzá lehet jutni.

Nézd meg a TVE független nemzetközi laboratóriumban készült babakocsi tesztjét,

és válaszd a Neked megfelelő terméket!

Szűrj biztonság, használhatóság vagy ár alapján. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében