fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes vegyi anyagok a divatban

A Greenpeace vizsgálata 20 divatmárka, többek között a Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban mutatott ki veszélyes vegyi anyagokat. A Budapesten árult Zara gyermeknadrágban rákkeltő, valamint a hormonrendszert károsító anyaggá bomló kemikáliákat találtak.

A Greenpeace International jelentése szerint, a vezető divatcégek olyan ruhákat forgalmaznak, amelyekben lévő veszélyes vegyi anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár rákkeltő anyagokká bomlanak. A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon.

 A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyi anyagokat. A Zara termékeiben mind hormonzavart előidéző, mind rákot okozó veszélyes vegyi anyagok voltak.  A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros vegyi anyagokat. A kutatás fő tanulsága, hogy mindegyik vizsgált divatmárkának van több olyan ruhája is, melyek nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-vegyületeket) tartalmaznak, melyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert.

  • A legmagasabb koncentrációban a Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack&Jones és a Marks&Spencer ruháiban voltak jelen NPE-k (Nonil-fenol-etoxilátok).
  • Más kémiai anyagok is azonosításra kerültek, például négy termékben voltak kimutathatóak magas koncentrációban ftalátok.
  • A Zara két termékében az azofestékekhez  használt rákkeltő aminok nyomait fedezték fel.

A vizsgálat során még további veszélyt jelenthető ipari vegyi anyagot találtak több termékben is. Egyes ftalátok valamint a nonil-fenol-etoxilátok bomlás során a vizekben hormonzavart okozó anyagokká válnak. Egyes ftalátok a szaporító rendszerre nézve is károsak.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Magyarországon négy terméket vizsgáltunk.  Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben  káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-k) és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek farmerje egyszerre tartalmazott hormonkárosító nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-k) és festékekből származó rákkeltő aminokat. A világszerte vizsgált 141 termékből, csupán két Zara termék tartalmazott rákkeltő aminokat, bár az uniós jogszabály határértékénél kevesebbet.”

Martin Hojsik, a Greenpeace International Detox kampányának koordinátora hozzátette: „Mind a vásárlók, mind pedig a gyárak környékén élők számára elfogadhatatlan, hogy több Zara termékben is kimutatott a teszt olyan anyagokat, amelyek rákkeltőek vagy hormonzavarokat okoznak. A Zarának, mint a világ legnagyobb kiskereskedelmi ruhaforgalmazójának azonnali, gyors, hatékony és átlátható lépésekkel kell részt vennie a ruhaipar méregtelenítését célul tűző Detox kampányban”. 

Simon Gergely hangsúlyozta: „A vezető divatcégek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat árusítanak, amelyek világszerte szennyezik a vizeinket mind a gyártás, mind a mosások során. A textilipar a világ élővizeit továbbra is a saját szennyvízcsatornájaként használja. Pedig fölöslegesen: a ruháinkat veszélyes vegyi anyagok nélkül is el lehet készíteni.”

A Greenpeace azt követeli a divatcégektől, hogy kötelezzék el magukat a veszélyes vegyi anyagok 2020-ig történő teljes kiváltására. Ezt már megtette a Puma, Adidas, Nike, C&A, H&M és a Marks&Spencer. A vállalatok felelőssége, hogy a beszállítóik is felhagyjanak a veszélyes vegyi anyagok használatával. 

Forrás: Greenpeace Magyarország

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás