fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes hintákat talált a Hatóság

14 tesztelt hintából 12 balesetveszélyesnek bizonyult a Fogyasztóvédelmi Hatóság utóbbi időben végzett vizsgálatain. Hat hintán kioldható csomókötést találtak, pedig az már tilos.

2012 és 2014 között összesen 14 gyermek hintát vizsgált a a Fogyasztóvédelmi Hatóság, melyből 12 terméknél állapítottak meg valamilyen hiányosságot. A vizsgálati szempontokat észben tartva legközelebb elkerülhetjük a veszélyes termékeket.

 

Kinyílt a rögzítőgyűrű

A szilárdságvizsgálatnál egy hinta nem felelt meg, itt a rögzítő gyűrűk nyíltak ki. Ha az ilyen játékok leszakadnak, vagy egy rögzítési pont elenged, akkor az akár súlyos koponya vagy gerincsérülést is okozhat.

 

Túl éles élek

Négy esetben talált a Hatóság olyan éles éleket, amelyek sérülést okozhatnak.

 

Vékony kötél

Négy esetben a kötelek bizonyultak vékonynak. A szabványok szerint a hinták kötelének legalább 10 miliméter vastagnak kell lennie, hogy könnyen lehessen benne kapaszkodni, és ha esetleg megcsúszik a gyermek keze, ne okozzon bőrsérülést.

 

Tilos a kioldható csomókötés

A 2012 márciusa után forgalomba hozott hintáknál nem megengedett a kioldható csomókötés. A 2014-ben vizsgált hat hinta ilyen kötést alkalmazott. Mivel ezek a hinták nem felelnek meg az új szabványoknak, a Hatóság elrendelte a játékok forgalomból történő kivonását.

 

Balesetveszélyes apró alkatrészek

Három esetben könnyen leváló kis alkatrészt tartalmaztak a hinták, amelyek fulladást okozhatnak, ha kisgyerek lenyeli őket.

 

Mit csináljunk, ha balesetveszélyes hintát látunk a boltban?

Vegyünk másikat. Ha egy hinta nem felel meg a hatósági ellenőrzés során, azt nem feltétlenül vonják ki a forgalomból. A Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértői becslést készítenek arra vonatkozóan, hogy mekkora a valószínűsége egy esetleges baleset bekövetkeztének. Ha magas a kockázat, bevonják a terméket, ha kicsi, feltételekhez kötik a forgalmazást.

 

Ha már elkezdte árulni, árulhatja

A 2012-ben a csomókra vonatkozó szabvány életbe lépése után is találhatunk hintákat kioldható csomókötéssel a polcokon. Ennek az az oka, hogy ha a forgalmazó még a szabvány életbelépése előtt beraktárzott az áruból, azt még eladhatja.

 

 

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Fotó (c): TedsBlog/Flickr

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás