fbpx

| Tudatos Vásárló

Velencei meggy közvetlenül a termelőtől

A Velencén működő Borka Kft. nem csak friss gyümölcsöt értékesít, de magas minőségű feldolgozott termékekkel is megjelenik a hazai piacon. A családi vállalkozás vezetőivel beszélgettünk meggyszüret idején. 

A velencei vasútállomáshoz közel, a tó körüli bringaútról is jól látszik a Borka Bolt. Egy egyszerűen, de ízlésesen berendezett boltban kedves eladó fogad, és nem utolsó sorban helyi és környékbeli termelők termékei. Külön öröm, hogy nem a klasszikus szuvenír bolt kategóriával van dolgunk, vagyis nem csak tartós terméket (tésztát, aszalt gyümölcsöt, bort) lehet venni, de pékárut, tejet, tejterméket, friss zöldséget és gyümölcsöt is kínálnak, igaz ez utóbbiból szerényebb a választék.

A boltot a Nyolc Tiszta Forrás Szociális Szövetkezet működteti, amelynek célja többek között, hogy a környékbeli termelőket segítse a piacra jutással. A Szövetkezet fő motorja Kapócs György és felesége Haás Katalin. Házigazdáink a Velence határában lévő gyümölcsösükben fogadtak bennünket. Innen indult a „túránk” is.

Már hete hete zajlott a meggyszüret, abban az ütemben, ahogy a különböző fajták beértek. A gyümölcs nagy részét rázás után azonnal értékesítik, az ültetvényen kamionokba rakodják, és a velencei meggy kereskedők közvetítésével részben külföldi, részben hazai feldolgozókhoz kerül: kompót, vagy gyorsfagyasztott termék készül belőle. A leszedett gyümölcs mintegy 10%-át a saját cégük, a Borka Kft. velencei üzemében dolgozzák fel.

Aszalvány, gyümölcslé és lekvár készül

Eredetileg szántóföldi gazdálkodással indult a vállalkozás, de a 2000-es évek elején átálltak a gyümölcstermesztésre. Pályázatok segítségével gyümölcsösöket telepítettek, és fejlesztették a gépparkot. Jelenleg összesen mintegy 40 hektáron termesztenek elsősorban meggyet, de kisebb részben szilvát, diót, epret és málnát is. 2013-ban indult be az üzem, ahol ma már három főbb terméket állítanak elő: aszalványt, gyümölcslevet és lekvárt. Erősen szubjektív tesztünkön a friss meggy után a csokival bevont aszalt meggy nyert.

A Borka Kft-nek jelenleg 5 alkalmazottja van, míg a szövetkezetben 3 lelkes és kitartó munkatárs tevékenykedik. Ezen kívül a termesztés és feldolgozás során 10-15 alkalmi munkavállalót is pénzkereseti lehetőséghez juttat a cég, akik évről-évre visszajárnak a szezonális munka idején. Diákok is szívesen jönnek a nyári munkára, és idén már a második élelmiszeripari mérnök jelölt töltötte az üzemben szakmai gyakorlatát.

A munka nagy része nyáron, a gyümölcsszezonban zajlik, de igyekeznek kitolni a foglalkoztatás idejét szezonon túlra is, elsősorban az ültetvények fenntartása, illetve a feldolgozott termékek csomagolása, értékesítése révén. A vállalkozás családi jellege a mindennapi működésben is látszik: amikor az iskola engedi, a tulajdonosok gimnazista fia és lánya is besegít. 

 

Tartósítószer nélkül aszalják

Érdekel, hogy kerül a gyümölcs az asztalodra? Olvass tovább a méltányos kereskedelemoldalunkon. 

Az ültetvényeken integrált gazdálkodás zajlik, ami bár nem bio termesztést jelent, a konvencionális nagyüzemi gazdálkodásnál kevésbé környezetterhelő, kevesebb vegyszerezéssel jár. A friss gyümölcsöt a legoptimálisabb időben, rövid időn belül dolgozzák fel a kisüzemben. Szüretelés után rögtön válogatják, mossák, magozzák, majd 24 órán keresztül mintegy 65 fokon aszalják a meggyet, szilvát, paradicsomot, körtét, almát.

Az aszalványok mellett a gyümölcslevek (meggylé, paradicsomlé, szilvalé), lekvárok (szamóca, sárgabarack, szilva) készítéséhez sem használnak tartósítószert. A végeredmény adalékmentes, sok kézi munkával, hagyományos módszerrel tartósított, magas minőségű termék, ami az árban is megmutatkozik. Szerencsére már nálunk is van egy olyan szűk vásárlói réteg, amelyik hajlandó és képes is megfizetni a konvencionális bolti termékekhez képesti többlet árat  – tudtuk meg a tulajdonosoktól.

Egyelőre csak Magyarországon értékesítenek, de már ígéretes exportpiaci kapcsolat van kialakulóban németországi és lengyelországi partnerekkel is. Meglátásuk szerint még bővíthető a hazai felvevőpiac, mert itthon is egyre több a tudatos, igényes vásárló, akik inkább a minőséget és nem a mennyiséget tartják szem előtt. Azonban a piacépítést gátolja, hogy sok hasonló, de nagyrészt adalékanyagokkal kezelt külföldi termék nyomott áron vásárolható a szupermarketekben, amelyekkel nehéz felvenni a versenyt. 

 

 

Magasan pozicionált termékek alternatív piacon

Az integrált termelési rendszer olyan rendszer, amely kiváló minőségű terméket állít elő a természetes erőforrások és szabályozó mechanizmusok segítségével, egyúttal csökkenti a környezetre és egészségre káros anyagok bevitelét és rögzíti a fenntartható mezőgazdaság kereteit. Mindezek során fontos biológiai, műszaki és kémiai módszerek egyensúlya, a környezet védelme, a jövedelmezőség és szociális követelmények teljesülése.
Forrás: tankonyvtar.hu

A feldolgozott termékeket alternatív kereskedelmi csatornákon keresztül értékesítik, kisebb üzletekbe, kiszállító cégeknek szállítanak be. Így a termékek többek között a budapesti Szatyor boltban, a Nekedterem.hu, a Zugligetikamra és az Ökoközért webáruházban kaphatók, de szállítanak a Házikó catering szolgáltatónak és a helyi Velence Resort & Spa szállodának is, de céges, munkahelyi megrendeléseknek is eleget tesznek. Az aszalt meggyből az autista munkavállalókat foglalkoztató Kockacsoki is vásárol.

Habár úgy tűnik sikeres vállalkozásról van szó, még bőven vannak ötletek, tervek a fejlesztésre, bővítésre. A helyi termék Borka Boltot szeretnék felfuttatni, és növelni a friss gyümölcs értékesítési arányát.

A rövid távú tervek között szerepel új termékek bevezetése is: a paradicsomos termékek (aszalt paradicsom bio-olajban, pesto), az almás-diós és körtés-diós tekercs,  aszalványkrémmel töltött szaloncukor, de akár fagylalt is. Továbbá tervezik a saját aszalványok csokizását, drazsírozását. Szeretnék, ha a feldolgozott termékek népszerűek lennének a céges megrendelők körében, akik karácsonyi ill. egyéb ajándékként ezt adnák saját partnereiknek, alkalmazottaiknak. 

 

Köszönjük a közreműködést Dávid Szilviának!

 

Nyitókép: livestrong.com

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.  

 

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

   

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.    

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás