fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vasárnapi nyitva tartás

Az utóbbi időben egyre többen kérdőjelezik meg a vasárnapi nyitva tartás létjogosultságát. Jó nekünk, ha a hét minden napján nyitva vannak a boltok?

 

A Progresszív Magazin pár hónapja felmérést végzett olvasói, valamint a nagyobb hazai kiskereskedelmi láncok között – összeállításukat alább közöljük. Legyen a vasárnap mindenkié?/! Szólj hozzá Te is!

 

A szabadnap nem gyógyír

Véleményem szerint vasárnap az összes üzletnek zárva kellene tartani, valamint szombaton is csak 11 óráig engedélyezném a nyitva tartást. Úgy gondolom, hogy a heti egy vagy két szabadnap nem tudja pótolni a hétvégét. A család nem tud együtt lenni, széteshetnek kapcsolatok, barátságok. Ráadásul az emberek régen is be tudtak vásárolni, amikor nem volt ennyire fejlett a technika. És nem este tíz órakor!

A hétvégi nyitva tartás rendjének megváltoztatásához nagyban hozzájárulhatnának a történelmi egyházak is, ha felvállalnák ezt a szerepet. Lehet, hogy azért nem szólnak hozzá, mert – amíg a mindenkori kormány ennyi pénzt ad nekik – nem az a legfontosabb számukra, hogy minél többen járjanak Isten házába.

Javasolnék még egy érdekes ötletet: a nagyobb városokban – tízezer lakos felett – egy üzletnek engedélyezném a vasárnapi nyitva tartást, de annak is legalább 30-35%-kal magasabb árakon kellene adni az árut, mint más napokon.

Bajusznács András, Kiskőrös

 

Mi is szeretnénk a családunkkal lenni!

Sérelmezőnek találom, hogy a kereskedelmi dolgozókat meg sem kérdezik a vasárnapi műszakkal kapcsolatban. Nyolc éve dolgozom egy multicégnél, mely körülbelül két éve csatlakozott a vasárnapi egésznapos nyitva tartáshoz. Kétgyermekes családanya vagyok, hétköznap, amikor én délután dolgozom és a gyermekeim iskolában vannak, szinte nem is találkozunk egész nap. Sajnos most már a hétvégén sem lehetünk együtt, mivel dolgoznom kell.

A kereskedelmi dolgozók körülbelül 90%-a nő. Családanya, feleség, akiknek problémát okoz az egésznapos hétvégi nyitva tartás. Azok, akik a bevásárlást tekintik hétvégi családi kirándulásnak, inkább otthon vagy a szabadban tölthetnék szabadidejüket gyermekeikkel, férjükkel.

Nem tudom Hardy Mihály, a Tesco szóvivője mire alapozta azt a kijelentését, hogy a dolgozóknak megéri a vasárnapi műszak. Ezt szintén dolgozótói kellett volna megkérdezni. Nem túlórában fizetik ugyanis, hanem bizonyos százalékú pótlék jár csak a dolgozónak, mely siralmas összeg. Vezető beosztásban sem éri el az óránkénti bruttó 270 forintot. El kellene azon gondolkozni, hogy kinek éri meg. A multik olyan alacsony létszámmal dolgoztatnak, hogy szombat-vasárnap soha nem lehetünk odahaza, mert egyik nap biztosan dolgozni kell, ráadásul vidéken ezért a munkáért a beosztottak még a nettó 70.000 forintot sem viszik haza. Bízom abban, hogy sokan ellenzik a vasárnapi műszakot, és sikerül ezt az áldatlan állapotot megszüntetni. Mi is szeretnénk a családunkkal otthon lenni! Az Európai Unió több tagállamában ez már sikerült.

Egy multicégnél dolgozó édesanya

 

Vasárnap zárva-nyitva!

Elsősorban azt kellene figyelembe venni, hogy a magyar nép európai mércével mérve rossz egészségi állapotban van – a fejlett országokhoz képest például alacsonyabb a halálozási életkor – és ehhez biztosan hozzájárul a hajszolt életmód.

Vannak vásárlók, akik arra hivatkoznak, hogy nem tudnak máskor bevásárolni csak vasárnap. Ez mese, hiszen a multik reggel hattól este tízig nyitva tartanak, sőt, vannak non-stop üzletek is. Ha csak a 6-22 óráig terjedő időt számoljuk, akkor is van 16 óra a bevásárlásra. Ennyit viszont ritkán dolgozik bárki.

Ezzel szemben a kereskedők szinte rabszolgaként dolgoznak, amióta a multik ekkora konkurenciát teremtettek. Még a maszekok sem mernek szabadnapot tartani, hiába érezzük mindannyian, mennyire kellene a heti egy nap pihenésre, feltöltődésre. Azok az ismerőseim, akik a multiknál dolgoznak, szintén azt mondják, hogy hiába tűnik soknak a dolgozó, annyira szorosra tervezik a létszámot, hogy az előírt pihenőnapot szinte képtelenség rendesen kivenni. Ha valaki ez ellen felszólalna, mehet, holnapra találnak másik munkatársat.

Egyszemélyes boltom van, ahol a nejem szokott besegíteni, így lehetetlen pihenőnapot tartani. Valaha mi, akik vasárnap is nyitva voltunk, más napon tartottunk szabadnapot.

Úgy gondolom, hogy az idényjellegű boltoknál (például a Balatonnál) 4-5 hónapig hajtani kell, de az elfogadható. A többi helyen azonban a heti egy nap zárva tartási kötelezettséggel biztosítani lehetne az olyan rabszolgák egy biztos pihenőnapját, akiknek másként nem nyílik lehetőségük a kikapcsolódásra. Csak a családra, a pihenésre és a feltöltődésre koncentrálni.

Fodor Imre, vegyeskereskedő, Hetényegyháza

 

Majd jó lesz valamire

Szerintem a vasárnapi nyitva tartás nem az egy pohár tejfölért, hanem a minél több fogyasztásért van. Én ezen a napon nagyon ritkán megyek le a Plusba, de tudom, hogy szinte vasárnap délelőtt vannak a leghosszabb sorok. Általában nem az „ebédnekvaló” van a kosarakban, hanem az úgynevezett non-food termékek. Így aztán a kereskedőknél nő a profit, az emberek élettere pedig „élet” helyett tárgyakkal tömődik, melyek zömmel a „majd jó lesz valamire” kategóriába esnek.

Végezetül, de nem utolsó sorban ejtsünk szót a személyzetről! A pár remélt vevőért van szolgálatban este 9 óráig több eladó, pénztáros, no meg a biztonsági őr. A voksom tehát: NEM. Ne kényeztessenek minket, nincs komoly szükségünk a vasárnapi és éjszakai shoppingolásra, viszont a boltosoknak igenis szüksége lenne pihenésre.

Egy vásárló

 

Döntési lehetőség kéne

Az élelmiszer-kereskedelemben 23 éve dolgozom, ebből hat évig vállalkozási formában saját kis boltot működtettem. Ebben a vidéki üzletben 1994-ben vezettük be a vasárnapi nyitva tartást, ami akkor hatalmas forgalmat generált. Vasárnap reggelenként már nyitás előtt a bejáratnál vártak a vevők, és mi nagyon örültünk a folyamatosan növekvő bevételnek. Azóta sok-sok mindent megtapasztaltam.

Jelenleg egy multicég szupermarketjének vezetője vagyok, és itt sok minden más megvilágításban látható. Lassan egy éve, hogy bevezették a vasárnapi nyitva tartást. Sokszor látom a kollégákon a fáradtságot és azt, hogy mennyire fáj nekik, hogy nem lehetnek együtt a családjukkal. Tudom, és átérzem, hogy egy hétköznapi szabadnap sohasem tudja pótolni a vasárnap nyugalmát és kiegyensúlyozottságát.

Szerintem egy olyan, alternatív megoldást kell kitalálni, mely döntés eléállíthatja a dolgozót, hogy vállalja-e a vasárnapi munkát, természetesen korrekt bérezés mellett.

Szeretem a szakmám, ebben érzem jól magam, de szerintem semmi rendkívüli nem történik, ha vasárnap nem nyit ki a bolt. Azt mondják, ne visszafelé nézzünk, hanem előre, de régen sem dőlt össze a világ, amikor hétvégén az üzletek zárva voltak. Szombat déltől hétfő reggelig mindenki megvolt a vásárlás öröme nélkül!

Vrankó József, Budapest

 

Nemcsak az üzletek nyernének – Reál

Számos érv sorolható fel mind a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartása mellett, mind ellene, a hazai kereskedelemnek azonban több szempontból is kétségtelenül kedvezne a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása. A Reál Hungária Élelmiszer Zrt. vezetése a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett foglal állást.

Az üzletek vasárnapi nyitva, illetve zárva tartásáról szóló vita nem újkeletű. Az ügyben legutóbb elsősorban a vasárnapi nyitva tartás gazdaságossági tényezői kerültek előtérbe. Megoszlanak a vélemények arról, hogy megéri-e nyitva tartaniuk az üzleteknek a hét utolsó napján, amikor a forgalom ingadozó és kiszámíthatatlan. Az ilyenkor felmerülő plusz bérköltségek gyakran nem állnak arányban a napi forgalommal. A GfK Hungária Piackutató Intézet adatai igazolják, hogy a teljes heti forgalom legkisebb részét a vasárnapok teszik ki, a hét bármely más napjával összehasonlítva.

A fentieken túl azonban számos más érv is a vasárnapi nyitva tartás ellen szól. „A vásárlók jogos és alapvető igénye, a kereskedőknek pedig elemi érdeke a frissáru-készletek állandó jó minőségének fenntartása. Ez egyfelől a kényelmet és a megbízhatóságot jelenti a vásárló számára, azonban a hétvégi készletezés az üzletekre komoly terheket ró. A probléma viszont ennél jóval összetettebb: az üzlettulajdonosokon kívül a gyártókra, nagykereskedőkre, beszállítókra, az ellátási lánc szinte valamennyi tagjára kiterjed. A vasárnapi nyitva tartás korlátozása tehát a hazai háttéripar számára is egyértelmű gazdasági előnyöket hozhat” – véli Kujbus Tibor, a Reál cégvezetője.

A közúti szállítás költségein kívül további, nem elhanyagolható tényező annak környezetkárosító hatása. Az évegyes időszakaiban az amúgy is megnövekedett hétvégi forgalom okozta nehézségeket pedig tovább súlyosbítja az áruszállítás.

Mindezeket figyelembe véve, a Reál álláspontja szerint szükség van a vasárnapi nyitva tartás korlátozására, azzal a kitétellel, hogy a családi vállalkozásban működő, jórészt kisebb alapterületű üzletek – a tulajdonosok saját döntése alapján – továbbra is nyitva tarthassanak, amennyiben ezeken a napokon csak a családtagok dolgoznak. Erre vonatkozó szabályozás jelenleg is létezik, amely a hivatalos állami ünnepeken is megengedi a magánvállalkozók üzleteinek működését. A vasárnapi nyitva, illetve zárva tartás szabályozása ügyében hangsúlyos szerephez jutnak továbbá a zöldség-gyümölcs piacok. Több évszázados hagyományok bizonyítják, hogy a kereskedelem e formája az év bármely szakában, a hét minden napján létjogosultsággal bír. A kis üzletek és a piacok vasárnapi nyitva tartásának engedélyezése pedig egyúttal biztosítja az élelmiszer-ellátás folyamatosságát.

A Reál Hungária Élelmiszer Zrt. vezetése szerint a vasárnapi nyitva tartás szabályozásának ügyét széleskörű társadalmi vita keretében szükséges megvitatni. A vezetők meggyőződése, hogy valódi megoldást a törvényi szabályozás jelenthet, amely nemcsak az üzletek vasárnapi, de éjszakai nyitva tartását is szabályozza. Fontos továbbá, hogy a törvénymódosítások magukban foglalják az egyes kiskereskedelmi kategóriák pontos meghatározását. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy egyes üzletek az esetleges kiskapukat, a kategóriák közötti „átjárhatóságot” kihasználva hágják át a törvényi kereteket.

 

Kompromisszum kellene – Coop

Csepeli Lajos elnök, a Coop Csoport tulajdonosainak nevében megfogalmazta, hogy a kereskedelmet és a vásárlókat is megosztó kérdésben – hogy a vasárnapi nyitva tartás általános legyen, vagy sem – a Coop a szabad vasárnap mellett érvel. Ezt szakmai és emberi szempontok mérlegelése alapján teszi. A kereskedelemben dolgozóknak is szükségük van a pihenésre, a tradicionális családi életre. A Coop elsősorban országos üzletlánc, 32.000 dolgozójának többsége nő, családanya, akiknek nehéz a mindennapokban alkalmazkodni a rendszeres vasárnapi munkához. Bár a Coop túlóra díjat fizet a hétvégi munkáért, de ez nem kárpótolja a családjuktól távol maradásért a munkavállalókat. Ezért a Coop kompromisszumos szakmai megoldásért küzd.

 

Hat nap is elég – CBA

A CBA Kereskedelmi Kft. az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szorgalmazza. A jelenlegi gyakorlatot annak ellenére nem tartják helyénvalónak, hogy mára – elsősorban a nagy bevásárlóközpontok megjelenése következtében – gyökeresen megváltoztak a korábbi vásárlási szokások. Miközben Európa legtöbb hagyományos piacgazdaságában jelentős korlátozás alá esik a vasárnapi nyitva tartás, addig Magyarországon a hét utolsó napján a liberális kereskedelmi és foglalkoztatási szabályok következtében az üzletek szinte a hétköznapival megegyező feltételekkel tarthatnak nyitva. A CBA vezetőinek és a hálózatukban dolgozó mintegy 30.000 munkatársnak a véleménye szerint a korlátozás bevezetése egyáltalán nem lehetetlenítené el az élelmiszer-kereskedelem helyzetét, miközben a munkavállalók és a vásárlók számára jelentős előnyöket hordozna.

„A jelenlegi gyakorlat feleslegesen húzza szét egész hétre a bevásárlást” – véli Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezérigazgatója. – „Az amúgy is szűkös szabadidő szétforgácsolása többet árt, mint használ. A vasárnapi nyitva tartás korlátozását annak ellenére támogatjuk, hogy ez a mi egységeinket is jelentős mértékben érintené, hiszen a legtöbb üzletünk nyitva tart vasárnap.”

Magyarországon az 1978-as belkereskedelmi törvény, majd a Munka Törvénykönyvének 1992. évi XXII. törvénye teremtette meg a lehetőséget a kereskedelemben munkát vállalók vasárnapi foglalkoztatására. A nagy bevásárlóközpontok megjelenésével vált széleskörűvé a „folyamatos üzem”. Jelenleg Magyarországon mintegy százezer főre becsülik a kereskedelemben vasárnap dolgozó munkavállalók számát.

Európa hagyományos piacgazdaságainak többségében jelentős korlátozás, sőt helyenként szinte teljes tiltás alá esik a hét utolsó napján történő nyitva tartás. A korlátozás módját illetően részben bizonyos üzletméretig bezárólag, részben pedig csak bizonyos – például a hónap első, vagy a decemberi – vasárnapokon engedélyezett a működés.

Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kis- és középvállalkozások helyzete egyre elszomorítóbb, az üzletek száma és ezzel a foglalkoztatottak köre rohamosan csökken. A nagy egységek vasárnapi zárva tartása számukra is túlélési esélyt jelenthetne. „Több ezer kis- és középvállalkozással állunk napi kapcsolatban, akik valamennyien egyetértenek a nagy élelmiszerkereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával. Ami pedig saját munkavállalóinkat illeti, hiába kapnak magasabb bért ezekre a napokra, a közülük megkérdezettek túlnyomó többsége is szívesebben töltené idejét szerettei körében. A vásárlókat sem érné kár, hiszen indítványunk szerint a kis alapterületű családi vállalkozásban, családtagok által üzemeltetett 100 négyzetméter alatti eladóterű üzletek vasárnap a jövőben is nyitva lehetnének” – mondta Neubauer Katalin.

 

Megjelent a Progresszív Magazin 2007. októberi számában. Közzétéve a kiadó engedélyével.

Kép [cc] Thomas Mues, Monocle

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás