fbpx

| Bruchman Lili

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vásárlási szenvedély – akinél a karácsony egész évben tart

Közeleg a karácsony, és fáradságot nem kímélve igyekszünk bevásárolni. Azonban van, akinél ez a láz az év 365 napján jelen van – ők a vásárlásfüggők, akik kényszeresen költik a pénzt, és nem tudják kontrollálni a viselkedésüket. Ez is komplex betegség, szakember segítsége nélkül nehéz megoldani. 

A Shopaholics Anonymous (Anonim Vásárlásfüggők) című weboldal szerint, többféle vásárlásmánia létezik:

·       A kényszeres vásárlók, akik akkor vásárolnak, amikor szorongást, levertséget éreznek.

·       A trófea vásárlók, akik folyton a tökéletes árucikk után kutatnak.

·       Azok, akik a gazdagság látszatát akarják kelteni, és odavannak a felvágós darabokért.

·       “Takarékoskodók”, akik megveszik az olyan leárazott termékeket, amelyekre valójában nincs is szükségük.

·       A bulimiás vásárlók, akik folyton visszacserélik a megvásárolt cikkeket.

·       Gyűjtők, akik a teljesség érzése érdekében minden színben megvásárolják az adott cikket.

Ruth Engs, az Indiana-i Egyetem professzora szerint némely emberben azért alakul ki vásárlásmánia, mert rászoknak arra az érzésre, ami vásárláskor a hatalmába keríti őket. Amikor költekeznek, az agyukban endorfinok és dopamin szabadul fel, és egy idő után függővé válnak ezektől. Engs, az alkalmazott egészségtudományok professzora szerint az amerikai lakosság mintegy 10-15%  hajlamos vásárlásfüggőségre.

 

A vásárlásmánia érzelmi tünetei

Néhány esetben ugyancsak nehéz felismerni, ha mi magunk vagy egy szerettünk vásárlásmániás. Sokan szeretnek vásárolni, és sokan költekeznek felelőtlenül plázabeli kirándulásaik során. Ha egyszer-egyszer túlzásba esünk vásárláskor, az még nem feltétlenül jelent függőséget. Azonban a vásárlási mániának számos jele és tünete van, amire fontos odafigyelni.

Mint minden függő, a vásárlás mániások is igyekeznek eltitkolni függőségüket szeretteik elől. Aki elrejti a számlakivonatait és a bevásárló táskáit, lehetséges, hogy már függővé vált. Néhány esetben a függők beismerik ugyan, hogy vásárolni voltak, „csak” arról hazudnak, hogy mennyit költöttek.

További tünetek:

·         többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak

·         mérgükben vagy szomorúságukban vásárolnak

·         azért vásárolnak, hogy az előző vásárlási láz okozta bűntudatot enyhítsék

·         a vásárlásfüggő kapcsolatai is mániája áldozatául eshetnek

·         a kontroll teljes elvesztése vásárlási magatartásuk felett

 

A vásárlási függőség fizikai tünetei

Habár a legtöbb függőséghez fizikai tünetek is társulnak, ez a vásárlásfüggőség esetében nem jellemző. A legtöbb tünet érzelmi természetű, a függőség fizikai bizonyítéka “csupán” a függő anyagi helyzetének romlása.

 

Rövid- és hosszú távú következmények

A függőség rövidtávon elégedettséggel tölti el a függőt, például egy sikeres bevásárlótúra után. Azonban ezek az érzések bűntudattal és szorongással vegyesek, így a mániákust visszahajthatják a boltok rengetegébe.

A függőség hosszú távú következményei is különbözőek lehetnek. Számos vásárlásmániás küzd anyagi problémákkal, majd a felhalmozódott adósággal. Esetenként egyszerűen túlterhelik a hitelkártyáikat, de olykor felvesznek egy második hitelt az otthonukra.

A függőséget emberi kapcsolataik is megszenvedik, a függők házassága válásba torkolhat, eltávolodhatnak szüleiktől, gyermekeiktől és más szeretteiktől.

 

Önértékelési teszt esetleges függőség kimutatására

Ha még mindig nem vagy biztos abban, hogy vásárlásfüggő vagy, avagy sem, a következő teszt kitöltésével remélhetőleg sikerül eldöntened. Amennyiben a következő kérdések nagy részére “igen” a válaszod, lehetséges, hogy a vásárlás szenvedélyeddé vált, érdemes szakember segítségét kérni.

·         Akkor vásárolsz, amikor mérgesnek vagy csalódottnak érzed magad?

·         Okozott már problémát az életedben a túlköltekezés?

·         Tapasztaltad már az örömkitörések és a szorongás sorozatos váltakozását shoppingolás közben?

·         Érezted már azt vásárlás után, hogy éppen valami vad és veszélyes dolgon vagy túl?

·         Gyakran van lelkiismeret-furdalásod vásárlás után?

·         Rendszeresen veszel olyan dolgokat, amiket végül nem használsz vagy viselsz?

·         Majdnem mindig a pénz körül forognak gondolataid?

Elvonási tünetek, depresszió  

Az elvonási tünetek esetenként változhatnak, de a Chicago Tribune (Chicago Tribunus) szerint egy shoppingőrült elvonási tünetei egy drogfüggő vagy egy alkoholista tüneteihez hasonlíthatóak. Amennyiben a függő idegesnek, levertnek érzi magát vásárlás után, lehetséges, hogy ezek az elvonás tünetei, így segítségre van szüksége.

Donald Black, az Iowa-i Egyetem professzora szerint a vásárlásfüggők kétharmada depresszióval és szorongással küzd. A függőség leküzdése érdekében az alany egyéb mentális betegségeit is kezelni kell. Ahhoz, hogy életük visszatérjen a normális kerékvágásba, egy olyan orvost, terapeutát kell választaniuk, aki több szempontból is megvizsgálja és gyógyítja a vásárlási mániájukat.

 

Professzionális segítség a vásárlásfüggőség kezelésére

Nem szabad félvállról venni azt, ha az ember levertnek és tehetetlennek érzi magát függősége miatt, sem azt, ha a vásárlásmániás eltávolodik szeretteitől a függőség okozta viták miatt. Amennyiben te vagy egy szeretted vásárlásfüggő, itt az ideje, hogy segítséget kérjetek szakembertől.  

 

A cikk a psychguides.com cikke alapján készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

   Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás