fbpx

| Sebestyén Éva

Vásárlás közvetlenül a termelőtől: egy nemzetközi találkozó tapasztalatai

Idén év elején a Tudatos Vásárlók Egyesülete volt a házigazdája annak a nemzetközi találkozónak, amelynek célja a közösség által támogatott mezőgazdaság szélesebb körű megismertetése volt. A visszajelzések alapján nemcsak a szép számmal megjelent érdeklődők, hanem a külföldi előadók is új élményekkel és információkkal gazdagodtak.

Az Urgenci (nemzetközi hálózat, amely a vidéki és városi közösségek közötti aktívabb kapcsolat és szolidaritás megerősítéséért dolgozik) nemrég tette közzé a beszámolóját a honlapján. Ennek összefoglalóját közöljük itt. 

A találkozó négy napja alatt az érdeklődők és a meghívottak számos programon vehettek részt. Ezeken elméleti és gyakorlati szempontból is megismerhették a közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA, comunity supported agriculture) működését.

Első nap a Bosnyák téri piacon tett látogatás után az érdi Natúr Kosár bevásárló közösség szervezőivel találkoztak a külföldi vendégek.

Délután a Francia Intézet adott otthont annak a beszélgetésnek, amelyen a meghívottak megosztották tapasztalataikat arról, hogy hogyan is lehet létrehozni és működtetni egy ilyen közösséget. Az előadók Angliából, Franciaországból és Németországból érkeztek, és mindannyian évek óta termelői, szervezői ezeknek a csoportoknak. 

Mi is az a CSA? Olvasd el külföldi CSA-król szóló cikkünket!

A közösség által támogatott mezőgazdaság iránti egyre nagyobb érdeklődést mutatja, hogy több mint kétszáz érdeklődő hallgatta meg előadásukat. Az este legnagyobb sikere az volt, hogy magyarországi termelők és fogyasztók találtak egymásra a helyszínen, így a már működő közösségek újabb tagokkal bővülhettek.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a részvételt, és büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sikeres rendezvényt hoztunk veletek együtt tető alá! – Tudatos Vásárlók Egyesülete, a szerk.

Második nap a gödöllői egyetemen rendezett workshopra látogattak el az érdeklődők, ahol az egyetem környezeti társadalomkutató csoportja (ESSRG, Environmental Social Science Research Group, Gödöllő), az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet képviselői és tíz olyan termelő is jelen volt, akik tagjai valamely CSA-közösségnek.

A találkozó remek alkalmat biztosított a tapasztalatcserére, és a tervek szerint első állomása volt egy hosszabb távú együttműködésnek, amely a fent intézmények és a termelők között jön létre a hazai CSA ügyének előmozdítására.

Az előadások és beszélgetések után a harmadik és a negyedik napon a gyakorlati tapasztalatoké volt a főszerep, hiszen a meghívott vendégek a TVE kíséretében ellátogattak a tahitótfalui (Három Kaptár) és a szegedi (Évkerék Ökotanya) CSA-csoportokhoz.

Mindkét közösség rövid, de annál sikeresebb múltra tekinthet vissza. 2011-ben indultak. Szegeden hat család, Tahitótfaluban pedig harminc család tagja a csoportoknak és fogyasztja az ott termelt zöldségeket, gyümölcsöket.

 

Tapasztalatok és fejlődési lehetőségek

A négynapos találkozó során világossá vált, hogy Magyarországon két fő nehézséggel kell megküzdeniük a termelői-fogyasztói közösségeknek.

  • Hazánkban egyelőre komoly bizalomhiány érezhető az ilyen típusú megmozdulásokkal szemben. A termelők és a fogyasztók is egyetértenek abban, hogy nem elég a közösség által támogatott mezőgazdaság népszerűsítése, szükség van arra is, hogy azok, akik már tapasztalatokkal rendelkeznek e téren, részt vegyenek a további közösség-építésben és a bizalom erősítésében.
  •  Bár egyre több fogyasztó és termelő érdeklődik a CSA-gazdaságok iránt, sajnos nehezen valósul meg a párbeszéd közöttük, és nehezen találnak egymásra. Ráadásul rengeteg kérdés merül fel a részletekkel kapcsolatban, amelyeket valamiféle „útmutató” nélkül csak hosszadalmas és komplikált egyeztetéseken lehetne tisztázni. Ezért is fontos lenne, hogy minél több olyan találkozó/workshop/megbeszélés jöjjön létre, ahol a termelők és a fogyasztók nemcsak egymással találkozhatnak, hanem olyan (külföldi) CSA-tagokkal is, akik meg tudják osztani tapasztalataikat egy ilyen gazdaság működéséről.

A nehézségek ellenére is biztatóak azok az eredmények és főként az a növekvő mértékű érdeklődés, ami hazánkban tapasztalható.

A találkozó idejére Magyarországra látogató külföldi CSA-termelők mind arról számoltak be, hogy rendkívül pozitív élmény volt számukra, hogy látták, szükség van ezekre a gazdaságokra, és érdemes kitartóan dolgozni értük az akadályok ellenére is.

Jade Bashford valamint Ann és Norman Stainer, akik az angliai Soil Association (a fő angol biotanusító) szervezettől érkeztek, kiemelték, hogy a négynapos találkozó alkalmával nemcsak arra volt lehetőség, hogy új embereket és gazdaságokat ismerjenek meg, hanem arra is, hogy részletesebb információkat szerezzenek a CSA működéséről a különböző csoportok mintáján keresztül.

Ez nemcsak azért hasznos, mert a résztvevők elleshették egymástól a hatékonyabb megoldásokat, hanem azért is, mert komoly motiváló erőt jelent, hogy a különböző országok gazdaságai mind hasonló kihívásokkal néznek szembe, ám eltérő módokon, de áthidalják a felmerülő problémákat.

A Németországból érkezett Jan Hendrikk (egy freudenthali gazdságból), Cropp és Fabian Kern (a freiburgi GartenCoop közösségtől) azt is hozzátették, hogy adott esetben akár a politikai rendszerből adódó akadályokkal is érdemes szembe szállni.

Isabelle Doumenc és Benoît Hertz (a franciaországi AMAP közösségtől) üdvözölték azt a hozzáállást, hogy a gödöllői példához hasonlóan egyetemek és kutatócsoportok is a CSA ügye mögé állnak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tapasztalataik szerint a legfontosabb teendő, hogy a már működő vagy az alakulófélben levő közösségek bővítsék és erősítsék az egymással való együttműködést. Reméljük, a közeljövőben sor kerülhet minderre.

 

Fotó: indianapublicmedia.org

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás