fbpx

| Lewis Akenji

Útikalauz Szuper Bevásárlóvároshoz – Az alacsony ár magas költsége

Ma megérkezett a kéthetenként esedékes szupermarketes
reklámkiadvány – állomány a postaládámba. Miért – kérdezem én – küzdenek
egymás ellen oly gyakran e kéretlen küldemények a dobozban, elrejtve a
fontos leveleket?

Akár kezdhetnék
is velük valamit.
Úgy döntök, térkép gyanánt fogom őket
használni, mint egy útikönyvet a szuper bevásárlóvároshoz: a szupermarkethez.

Kiterítem őket az asztalomon, egyiket a
másik mellé. Tudományos alapossággal próbálok felkészülni a vásárlásra.
Nézegetem a ragyogó képeket; tervem az, hogy összehasonlítom az árakat, és
áru-ár-bolt rangsort állítok fel a szupermarketek között, megtervezem a
bevásárló útvonalat, majd uccu, nekifogok a fogyasztói mulatságnak. A
szupermarket új és gyorsan fejlődő úticél: rengeteg útikönyv segíti a
tájékozódást, ráadásul a többitől eltérően mind ingyenes. A képek mind kiváló
minőségűek (gazdag és meggyőző színvilág – köszönjük, Kodak), – de a
sertésbordák mégis műanyagszerűek. A
disznók sose álmodtak volna húsuk ily megkülönböztető, kifinomult kezeléséről!

A másik szembeötlő dolog, rögtön a csillogó
képek után, az árak: erős kontraszttal odabiggyesztve, nehogy elkerülje a
figyelmünket. Ahogy várható volt, a szuperár-háború nagyban zajlik; a küzdelem
tétje az, hogy ki tudja mélyebbre nyomni az árakat a termelési minőség csökkentése
és a forgalom, valamint a szuperprofit magasan tartása mellett. Ezt akarják a
fogyasztók – állítják. A kisboltok adjanak utat; a helyi kínálat, a helyi
fajták provinciálisak; a termelők adják az árut termelési költség alatt, ha ez
a fogyasztók kívánsága. A mélységbe tart a verseny: legalacsonyabb árak,
legalacsonyabb minőség, legalacsonyabb társadalmi értékek. Természetesen mindez
nem a Szupermarket hibája, hanem a fogyasztóké, akiknek ő csak kielégíti az
igényeit.

Nos, én is fogyasztó vagyok, mondom
magamban, most az lesz, amit én akarok. Kiterítve előttem fekszenek tehát a prospektusok;
egyik szuperkönyvről a másikra nézek, körutazom a képeken, árakon, az „akció”, „új!”
„kedvezmény!” feliratokon. Bízom benne, a Szupermarket ki tudja választani,
mire van szükségem. Veszem az útikönyvet és a pénztárcámat, mi több kéne egy
látogatáshoz és a válogatáshoz a szuper bevásárlóvárosban.

Ezen a héten egy kiló banán – fényes, az
egészségem baktériumoktól való védelme érdekében műanyagba szépen becsomagolt szőlő
– ára „csak 169 Ft” az Au…-nál. De várjunk csak, „különleges ár, 159 Ft!” a Te…-ban!
10 Ft a különbség. „A legkisebb is számít” – dúdolom bágyadtan a
tudatalattimban lejátszott reklám dallamát, miközben jobb lábam üti a ritmust
az asztal alatt. Felírom a listámra: „banán, 159 @ Te…”. Sorra veszem a tej,
a csirke, a kenyér, a virsli, a lekvár árait – ügyelek arra, hogy mindig a
leggondoskodóbb szupermarketet válasszam, azt, ahol legalacsonyabb az ár.
Elégedett vagyok a matekommal.

Aztán észreveszem, hogy bár a
szupermarketek akár 25 000 különféle terméket is árulhatnak – a választék
mennyországai! -, a reklámkiadványokban mindegyik ugyanazt a párat jelenteti
meg: tejet, sajtot, marhahúst, banánt, kenyeret, bort stb. Ezek az árindikátor
termékek; azért hívják őket így, mert e termékek árai alapján tájékozódik a
vásárló a bolt árszínvonaláról. Reprezentatívak ezek az árak? A versenytársak legyőzése
érdekében a szupermarketek ezeket az árindikátorokat használják, amikor a
vásárlók meggyőzésére a reklámbrosúrákban alacsony árakon hirdetik őket,
miközben a többi termék árát úgy alakítják, ahogy akarják, hiszen a fogyasztók
nem hasonlítgatják össze az árakat, amikor már a boltban vannak. Ez a
versenyzési taktika lehetővé tette a szupermarketeknek, hogy piaci erejük
kihasználásával bizonyos termékek árát mesterségesen alacsonyra kényszerítsék –
a gazdálkodók és a minőség rovására.

Cuccok

Belépek a szuper bevásárlóvárosba, próbálok
tájékozódni a polcfolyosókon. A bevásárlólistám a térképem, a bevásárlókocsi a
járművem. A lista élén a lekvár. Csak egy üveggel szeretnék, de hogyan
válasszak 30 különböző fajtájú közül, ha az összes különbség csak a márka
nevében és a mesterséges adalékanyagok színében van? Gabonapelyhek tucatjai,
egész polcnyi vécépapírok, folyosónyi ivóvíz, csokoládéosztály, sonkaterem. A
két oldalról fölém tornyosuló, cuccokkal megpakolt plafonkarcolók elárasztanak,
összeroppantanak. A választék fogalmával szó szerint visszaélnek. Leparkolom a
bevásárlókocsit, kiköp egy százast, aztán futok, menekülök a Szupermarketből,
mint a közmondásbeli falusi az első városnézés után. Kell, hogy legyen a
létezésnek más módja, olyan, amiben nem kell szuperbevásárló polgárnak lenni.

A szuper- és hipermarketek megkedveltették,
és szükségessé tették magukat, dobozépületeikkel megjelentek szerte a magyar
gazdasági változás tájképén; méretük és erejük egyre nő. A hipermarketek bruttó
alapterülete Magyarországon 1,68 millió m² (ez több mint 260 futballpálya
területe). A központi és helyi (ön)kormányzat(ok) minden évben a fejlődést,
modernizációt fémjelző statisztikaként idézik e számokat. Mindeközben egyre
több közösség és aktív állampolgár ellenkezik: ők már túllátnak a dobozokon. Csakúgy,
mint számos országban, ahol már ráuntak a szupermarketek káros mellékhatásaira,
Magyarországon is egyre nő e hatások listája. (Ma kaptam a hírt, hogy ismét
bepereltek egy kollégát, aki a szupermarketek csodái ellen merészelt írni – így
eltekintek a konkrét nevektől és számoktól. Üdvözlet a civilizált piaci
társadalmak dzsungelében!)

A
kistermelők kihalófélben vannak
– hitelt vesznek
fel, hogy a szupermarketek által igényelt terményt termesszék, majd ezeket a
szupermarketek által diktált feltételek szerint adják el, általában az utolsó
pillanatban rájuk kényszerített, termelői költségeknél alacsonyabb áron. A
kistermelők öngyilkosságainak száma évről évre nő.

Sorra
tűnnek el a helyi boltok
– minden új szupermarket
megnyitásával egy időben bezár néhány környékbeli bolt. A közösségi érzés
oszlik szét a helyi találkozási pontok megszűnésével. 2005-ben a hipermarketek
piaci részesedésüket 24%-ra növelték, a 2003-as 21%-ról. Ennek az ellenkezője
történt a láncokhoz nem tartozó, független kisboltokkal, amelyek részesedése
21%-ról 16%-ra esett vissza ugyanabban az időszakban. Mindezek ellenére
Magyarország még mindig jobban áll a legtöbb nyugati országnál, amelyeket –
ironikus módon – utol akar érni.

Gazdasági
paraziták
– a szupermarketek különféle módokon
élősködnek az adófizetők pénzén: például állami támogatások és kedvezmények által.
Ezen túl, mivel általában külföldi tulajdonban vannak, tőkét vonnak ki a befogadó
országból a külföldi tulajdonosok részére.

Csökken
a biodiverzitás
– a szupermarketek bizonyos
terményfajtákat preferálnak, mert azok gazdaságilag kedvezőbb tulajdonságokkal
rendelkeznek (azáltal, hogy a termesztésük ipari méretekben zajlik, illetve
mert jobban reagálnak a vegyszeres kezelésre stb.). Mivel a regionális, helyi
fajták nem annyira alkalmasak az ipari mezőgazdasági termelésre, és nem
termeszthetők elég nagy mennyiségben a szupermarket-populációk etetésére, megszüntetik
termesztésüket (és a kis, specializált boltokkal együtt eltűnnek), helyet adva
a szupermarketeket kiszolgáló ipari mezőgazdasági területeknek.

Környezeti
és egészségügyi károk
– az ipari növényvédő és
hozamnövelő szerek vegyi anyagai bekerülnek a földbe, az ételbe és az ivóvízbe.
A szupermarket-építések felélik a maradék városi zöldterületeket, betakarják
azokat komplex struktúráikkal, parkolóikkal és bonyolult, a bolthoz vezető
útrendszerükkel. Minden évben újabb és újabb közösségek vagy települések
tiltakoznak a környékükön tervezett szupermarket-építés ellen.

Gazdasági
stagnálás
– a hiper- és szupermarketek emberek
ezreit alkalmazzák (néhány ilyen cégnek több mint 12 000 alkalmazottja van). Jó
hír, mondanád. De csak rövid távon. A legtöbb munkavállalót minimumfeltételekkel
foglalkoztatják, és úgy bírják őket maradásra, hogy az előmenetelükre nem sok
esély van – ez az idő előrehaladtával elzárja előlük a jobb jövőt ígérő
tanulási lehetőségeket. Méretükkel, gazdasági erejükkel, a helyi törvények
figyelmen kívül hagyásával és a munkások rovására növelt profit iránti
szomjukkal a szupermarketek a jövő alacsonyan képzett munkásainak gyárai. A
képzettség alacsonyan tartásával rontják az ország gazdasági kilátásait, és
kiszolgáltatottá teszik a külföldi szakértelemnek.

Miért
drágább az olcsó

Az a cinikus az egészben, hogy a
Szupermarket állítása szerint az alacsony árak és a széles kínálat
biztosításával a fogyasztók érdekeit képviselik. Ezt részben azért tehetik,
mert a magyar fogyasztói társadalom nagy részének még meg kell tanulnia az alacsony
árak mögé nézni, hogy lássák, hogyan is érhetők el ezek a mesterséges árak. A
magyaroknak több mint harmada választ boltot a termékek árai alapján (miközben
a csehek negyede és a lengyeleknek csak a tizede teszi ezt), és nem veszi
figyelembe az odautazás, az eltöltött idő költségét és a vállalat működési
módszereit.

Csupán 2005-ben a magyar Tesco 473 milliárd
Ft forgalmat produkált, és 25 új szupermarket és 17 új benzinkút megnyitását
tervezték 2006-ra. A pénzügyi igazgató, Antal Erzsébet elismerte, hogy a magyar
piac „nagyon árérzékeny” volta miatt az általuk kínált termékek kiválasztásának
elsődleges szempontja az ár. Az általuk kínált termékek alacsony minőségét beismerő,
könnyelmű és ritkaságszámba menő kijelentése szerint „az ár a meghatározó
tényező a minőséggel szemben”. Az alacsony árak hajtása nem kizárólag a Tesco
gyakorlata, a versenytársak nagy része beismeri, részese ennek a -mélységeket
célzó – versenynek. De az olcsó áruknak nagy ára van, különösen, amikor az árak
nem tükrözik a termékek igazi költségeit.

Az alacsony árak nyomásának nagy része a
szupermarketekről a beszállítókra tevődik át. A szupermarketek erősen markukban
tartják a kínálati oldalt, és taktikák sokaságával a beszállítókra hárítják a
termelési költség alatti árak következményeit. Jól dokumentáltak azoknak a
kistermelőknek az esetei, akik bankhitelt vettek föl a szupermarketekkel való
megegyezésüknek megfelelő termékek előállítására és szállítására, ennek ellenére
minden teketória nélkül kitették őket vagy rákényszerítették arra, hogy
termékeiket az utolsó pillanatban a termelési költség alatt adják át.

Ahogyan az várható, az alacsony árak
fenntartásának érdekében a szupermarketek az alacsony minőséget választják. Az
olcsó és alacsonyabb minőségű termékek megvásárlása azt is jelenti, hogy az
illető terméket gyakrabban kell megvenni, javíttatni, vagyis összességében több
a kiadás. Az alacsony minőségű villanykörték előbb kiégnek, ruhák előbb
elszakadnak, az esernyők hamarabb tönkremennek.

Az egészségügyi kockázat különösen az
élelmiszerek esetében magas. A legtöbb szupermarketételt iparilag állítják elő,
mesterséges adalékanyagokat adnak hozzá, vagy több gyomirtót, hozamnövelőt és
egyéb vegyszereket alkalmazó gazdaságokban termelik. E termékek rendszeres
fogyasztása révén a mesterséges és vegyi anyagok kis dózisai felhalmozódnak a
szervezetben, ami bizonyítottan az illető egészségi állapotának romlását okozza.
Amit megtakarítasz a Szupermarket-túrákon, annak többszörösét költöd gyógykezelésre.
Elvégre, a legkisebb is fáj.

A szupermarketek – jelenlegi működési
gyakorlatukban – ideiglenes, látszatmegoldásokkal termelik újra a gazdasági és
fogyasztói dinamikát, de ezeknek csak rövid távú előnyei vannak a maradandóbb,
hosszú távú problémákkal szemben. A kormányok (rövid távú beszédmondók egy
rövid választási ciklus pórázán) és a kapitalisták (rövid távú törtetők az
azonnali profit pórázán) imádják a szupermarketeket. Takaros menedzsmentrendszereiket
és a fogyasztókat kézben tartó materiális uralmukat bármely kormány elirigyelné
a szupermarketektől; méretgazdaságossági előnyeik, a beszállítói láncra
gyakorolt befolyásuk és tekintélyes forgalmuk és profitjuk követendő például
állítja őket más iparágak vállalatai számára. Kormányok és kapitalisták imádják
a szupermarketet, és nemcsak azonnali eredményei miatt, vagy mert gondtalanul
félresöpörhetik a hosszú távú következményeket! De miért is kéne ilyenekkel
foglalkozniuk, a ma kapitalistái és politikusai már nem lesznek itt holnap,
hogy szembesüljenek a hatásokkal. Úgy tűnik, e cuccokra szomjazó szuperjáték
igazi vesztese a fogyasztó.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 10. számában

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás