fbpx

| Sebestyén Éva

Újra támadnak a nyári allergének, ha nem vigyázunk

A fűtési szezon kezdetén pár egyszerű tanács megfogadásával sokat javíthatunk lakásunk levegőminőségén. Tippek, nemcsak allergiásoknak. 

A fűtés beindítása rossz hatással lehet a lakás levegőjének minőségére. Nemcsak a páratartalom ingadozása okozhat problémát, hanem a megnövekedett szén-dioxid tartalom, és a különböző allergének megjelenése is. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsait mutatjuk be fűtésszezon idejére.

 

Penész és poratkák

Sajnos a virágpor-szezon lecsengése után sem lélegezhetünk fel. Télen a penész és a poratkák okozhatnak problémát, melyek a túl magas páratartalom miatt jelennek meg. A probléma gyökerei a túlzott párásítás és a hideg felületekre lecsapódó vízcseppek, de megfelelő szellőztetés segíthet.

Szellőztessünk naponta többször, de csak rövid ideig, sarkig tárt ablakokkal. Így gyorsan kicserélődik a levegő, mielőtt még a falak és a bútorok kihűlnének.

Amennyiben megoldható, építsünk be légbevezető rést az ablakokba, melyek biztosítják a folyamatos levegőcserét.

 

Újrafelszálló pollenek

Nem érdemes megfeledkezni arról sem, hogy tavasszal és nyáron jócskán megtelik a lakás különféle pollenekkel, melyek megtelepednek a fűtő berendezéseken, bútorokon, eldugott sarkokban, azonban a fűtés beindulásával a meleg levegővel együtt ismét a légtérbe kerülnek, egészségi panaszokat kiváltva az arra érzékenyekben.

Alaposan takarítsuk le a fűtőtesteket, és portalanítsuk a lakás zegzugosabb részeit, hogy eltűnjenek a nyárról bent ragadt allergének.

 

Szén-dioxid és szén-monoxid

Télen az igazán komoly veszélyt a szén-monoxid megjelenése jelenti a lakásban, amely elsősorban a nem megfelelő kéményen keresztül, vagy a hibás fűtőberendezésből származhat. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, így fontos, hogy minden óvintézkedést megtegyünk annak érdekében, hogy ne kerüljön be a lakás levegőjébe.

A fűtés megkezdése előtt szakemberrel nézessük át a fűtő és tüzelőberendezéseket, és folyamatosan tartsuk is karban őket. A legfontosabb a szellőzésük megfelelő biztosítása.

Szerezzünk be olyan műszert, amely érzékeli, ha szén-monoxid kerül a lakás levegőjébe. Helyezzünk el ilyet minden olyan helyiségben, ahol nyíltlángú fűtő berendezés van.

Arra is érdemes figyelni, hogy a szén-dioxid koncentrációja ne növekedjen meg a lakásban, mivel ez rossz közérzethez, fejfájáshoz, fáradtsághoz és koncentrációs zavarhoz vezet. Megfelelő szellőztetéssel azonban ezek a problémák elkerülhetőek.

 

Vegyi anyagok a levegőben

Otthonunkban is számtalan vegyi anyag vesz körül minket. Az ezekből kipárolgó anyagok mennyisége a nem megfelelő szellőztetés következtében feldúsulhat, és akár egészségi problémákhoz is vezethet. A különböző takarítószerek, a dohányzás, a használati és berendezési tárgyakból származó szennyeződések mind rontják a levegő minőségét.

Használjunk természetes és/vagy ökocímkével ellátott tisztítószereket, melyekben nincsenek egészségre káros vegyi anyagok.

Felújítási vagy karbantartási munkálatokat ne a fűtésszezon idejére időzítsünk, és lehetőleg olyan anyagokat válasszunk, melyeknek kevésbé veszélyesek környezetünkre és szervezetünkre.

Új bútorokat is lehetőleg nyáron vásároljunk, és amennyiben megoldható, szellőztessük ki őket, mielőtt bevinnénk a lakásba.

 

 

Forrás: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Fotó: Daniel Horacio Agostini, Flickr

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás