fbpx

| Flórián Norbert

Újra gyerekek lehetnek – Földhangoló Ökotábor felnőtteknek

Sokan szeretnék újraélni gyerekkorukat: fűben feküdni, tehenet fejni, patakban turkálni, lekvárt főzni, íjászkodni. Ezt az igényt ismerték fel néhányan, és megszervezték a felnőtteknek szóló, immár két éve sikeres nagybörzsönyi ökotábort. 

Felnőttkorban táborozni? Miért ne? Ez fogalmazódott meg a szervezőkben, miután a gyerekeknek szóló Látó-Mező Közösségi Ökotáborukba számos felnőtt szeretett volna elmenni.

A Kisközösségi Program munkatársai 2013-ban indították útjára a Földhangoló Ökotábort. Az egy hetes tábor ideje alatt igyekeznek mindenkinek bepillantást nyújtani a fenntartható életmód módszereibe, a közösségi létbe, vagy – akár életre szóló – kiszakadást biztosítani a mindennapok mókuskerekéből.

A táborozókat interaktív módon igyekeznek a természetre hangolni. Az önismereti és közösségi pszichológia, művészkedés a természetben (land art), az ökofilozófia mind-mind segítségükre van abban, hogy megnyíljanak, befogadóbbá váljanak, mind a természet, mind pedig közösségük iránt.

 

A következő Földhangoló Ökotábor időpontja: 2015 augusztus 15-22. Még lehet jelentkezni! 

Van is mire megnyílni… Helyileg a tábor Nagybörzsönyben található. A falu és környezete már önmagában képes magával ragadni az embert. A Rustok-oldal talán az egyik legszebb része a Börzsönynek, főleg, ha kora reggel, a felszálló párában látogatjuk meg. A Pánholczról megtekinteni a falut sem egy utolsó élmény.

 

Az egész napos, vagy a reggeli rövid túrákon a résztvevők megismerhetik a környék élővilágát, ehető- és gyógynövényeit: patakban turkálnak, gombásznak. Mindemellett pedig különböző technikák segítségével ráhangolódnak a természetre. Mezítláb az erdőben, bekötött szemmel a patakparton, tapintásukra, hallásukra és egyéb érzékeikre hagyatkozva az erdő, a rét újabb és újabb arca tárul fel előttük.

Amikor épp nem túráznak, szakemberekkel vitázhatnak fenntarthatósági kérdésekben: alternatív energia, permakultúra, alternatív pénzek, szívességbankok, kisközösségek szerepe a fenntarthatóságban. A szakértők mellett azonban érdemes odafigyelni a tapasztaltakra is: sok falusiban még értékes helyi tudás rejlik!

 

A szervezők törekszenek arra, hogy tábort szervesen beépítsék a falu életébe. A lehetőségekhez mérten a helyiektől illetve az erdőből beszerzett alapanyagokból főznek: helyi tejből készítenek sajtot, börzsönyi lepényt sütnek, hajnali túráik során mentát, kakukkfüvet, szamócát, vagy szedret szednek a reggeli teához, amelyhez az általuk készített lekvárból kennek a kenyérre. Beszélgetést szerveznek egy helyi borásszal, akinél végigkóstolgathatják a jobbnál jobb börzsönyi borokat.

Beleássák magunkat a hétköznapi zöld praktikákba is, hogy ne csak beszéljenek róla: mindenféle “elixírt”, öko-fogkrémet is készítenek.

 

A mozgás sem marad el: íjászkodnak, vívnak és önvédelmet is tanulhatnak. Reggeli előtt, aki korán kel, vagy épp visszaér a hajnali túrából, különböző mozgásgyakorlatokon (jógán, meditáción) vehet részt.

 

Nagybörzsönyben este fantasztikus az égbolt. Kiválaszthatják kedvenc csillagképüket, vagy csatlakozhatnak a tábortűz mellett zajló zenéléshez, énekléshez. Esetleg bekapcsolódhatnak egy kis néptáncba, vagy közösségi játékokba.

A tábor maga is nagy kaland, de remélhetőleg nem ér véget az egy hét elteltével. Nagyon fontos, hogy a táborban hasonló érdeklődésű, általában tenni akaró emberek ismerkednek össze. Az előző évek táborozói a hét letelte után hamar megszervezték magukat: filmklubokat, túrákat, beszélgetéseket, közös projekteket indítottak.

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás