fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Újabb magyar vállalkozás nyerte el az Európai Ökocímkét

Az Európai Ökocímke a címkét viselő termékek és szolgáltatások kiváló minőségét és környezetkímélő tulajdonságait garantálja – most újabb virággal gazdagodott a magyar piac.

Az alsópáhoki Kolping Hotel és a környezetbarát tisztítószereket gyártó Bio Cleaner Kft. után Magyarországon harmadikként a szarvaskői Öko-Park Panzió is elnyerte az Európai Ökocímkét.

Az Európai Ökocímke, az európai “Virág” a környezetbarát termékek és szolgáltatások megkülönböztetésére szolgál. Garantálja, hogy az ilyen termékek és szolgáltatások nemcsak kiváló minőségűek, hanem egyben megfelelnek az Unió által elfogadott egységes és szigorú környezetvédelmi kritériumoknak. Az EU Ökocímkét eddig 600 vállalat, köztük 177 idegenforgalmi szálláshely nyerte el. A minősített szálláshelyek takarékoskodnak a vízzel és az energiával, lehetőség szerint megújuló energiaforrásokat használnak, kerülik a környezetre veszélyes tisztítószerek és növényvédőszerek alkalmazását, csökkentik a hulladékképződést, és kiemelt figyelmet fordítanak az alkalmazottak és a vendégek környezetvédelmi szemléletformálására.

Az Öko-park Panzió idegenforgalmi vonzerejét a közeli Bükki Nemzeti Park, Eger, az izgalmas és egyben környezettudatos programkínálat adja. A panzióhoz tartozó Kalandpark kialakításakor ügyeltek arra is, hogy a lomkoronaszinten létrehozott élménypályák rögzítése során egyetlen szöget se üssenek a fák törzsébe.

A panzióban a bioklimatikus viszonyoknak megfelelő, helyi alapanyagokból épült épületnek és az ablakok jó hőszigetelésének köszönhetően nincs szükség légkondicionálásra, télen pedig a Panzió cserépkályháinak hőterébe ágyazott vízvezeték az allergénmentes burkolatú szobákba és a konferenciatermekbe is eljuttatja a meleget. A szobákban a hőmérséklet egyedileg szabályozható. A tulajdonos fűtési és vízmelegítési célra napkollektorok üzembe állítását tervezi. Az épületben és a kertben egyaránt energiatakarékos égőkkel világítanak. A keletkező hulladék csökkentése céljából a panzió nem használ egyadagos kiszerelésű élelmiszereket, toalettszereket, illetve egyszer használatos evőeszközöket, az étteremben pedig bio-alapanyagokból készült fogások is fogyaszhtatóak.

A keletkező hulladékot – beleértve a veszélyes hulladéknak számító elemeket és gyógyszereket is – szelektíven gyűjtik. A kertben a gyomot kapával, kézzel irtják. A környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok beépülnek a panzió személyzetének munkaköri leírásába. A szobákban elhelyezett információs dossziékból pedig a vendégek is megtudhatják, hogy ők mit tehetnek annak érdekében, hogy ott-tartózkodásuk ideje alatt a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljék.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás