fbpx

| Tudatos Vásárló

Új energiacímke a háztartási gépeken

Idén már találkozhatunk a boltokban a háztartási gépek új energiacímkéjével. A nyelvsemleges ikonok az egész EU területén egységesek lesznek.

Az elmúlt 15 év innovációjának köszönhetően az elektronikai berendezések címkéjén feltüntetett energiaosztályok elavulttá váltak. Ma a boltokban kapható készülékek több, mint 90%-a az „A” vagy ennél magasabb energiaosztályba tartozik. Így a címke már nem nyújt információt a vásárlóknak a gépek közötti különbségről, ezért volt szükség a megújítására.

Tavaly nyáron lépett hatályba az Európai Unióban az a keretirányelv, amely meghatározta az új energiacímkére vonatkozó alapkövetelményeket. A keretirányelv alapján folyamatosan kerülnek módosításra az egyes készülékek energiacímkéiről szóló rendeletek.

Első körben 2010 decemberében a hűtőgépek, a mosógépek és a mosogatógépek energiacímkéi módosultak. Újdonság, hogy tavaly decemberben energiacímkét kaptak a borhűtők és a televíziók is, ezek a berendezések eddig ugyanis nem rendelkeztek energiacímkével.

Az új címke egységes és nyelvsemleges lesz az egész Unióban, ami azt jelenti, hogy a feliratokat piktogramok helyettesítik a jövőben, ezekből tudhatjuk meg a készülékre vonatkozó legfontosabb információkat. A címke használata 2010 decemberétől önkéntes alapon működik, 2011 végétől viszont kötelező érvényű helyszíni értékesítés esetén, a távértékesítők 2012 tavaszáig kapnak haladékot.

Az energiahatékonyság minden készüléktípuson egységesen az éves fogyasztást tünteti majd fel, s az osztályok fölfelé A+++ -ig bővíthetők. A címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabbat a zöld csík jelöli.

További információ az új címkéről >>>

 

Forrás: CECED Magyarország

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás