fbpx

| Tudatos Vásárló

Tűzifavásár: csak megbízható helyről

A tűzifa esetében is igaz, hosszabb távon az olcsó nem feltétlenül olcsóbb, nem mindegy honnan vásárolunk. Néhány fontos szabályt érdemes betartani, hogy annyit kapjunk, amennyit kifizettünk.

A bizonytalan eredetű, nem legális vállalkozástól vásárolt tüzelőanyag még a látszólag olcsóbb ár ellenére is szinte biztosan nem lesz jó üzlet. Vannak működési engedéllyel rendelkező tűzifa-értékesítő helyek, mint pl. egyes TŰZÉP telepek, vagy tűzifa értékesítő telepek, ahol térfogatra (négyzetméterben, esetleg kalodában) vagy tömegre értékesítenek. Nem mellesleg a pontos mérés ellenőrizhető módon biztosított. Köbméterben való elszámolása a lehető legpontosabb mennyiség. Míg a nedves tűzifa kb. kétszer annyit nyom, mint a száraz, a fa térfogata állandónak tekinthető, így a térfogatot a legegyszerűbb leellenőrizni. Egy köbméter ömlesztve feltöltött vizes kályhakész tűzifa nagyjából, fajtánként az alábbi súlynak felel meg:

  • Bükk-tölgy: 7,0 mázsa
  • Gyertyán: 7,5 mázsa
  • Akác: 5,5 mázsa

A tüzelőanyagok vásárlásánál elsődleges szempont, hogy adott pénzösszegből mennyi fűtőértéket, energiát lehet vásárolni. A felhasználás előtt jóval korábban javasolt megvásárolni a tűzifát. A nedves tűzifa nagyon nehezen vagy egyáltalán nem ég, és sokkal kisebb a fűtőértéke. A fűtőértéket tekintve a legjobb, ha legalább egy nyáron át, de még jobb, ha két nyáron át szárad a tűzifa a tárolónkban, fedett, szellős helyen. A frissen vágott, illetve magasabb víztartalmú fa a begyújtást követően először csak azért ég, hogy a vizet kipárologtassa a fából. Meleget csak ezután képes adni.

A magasabb fűtőértékű száraz tűzifa kedvezőbb négyzetméter áron jön ki, a magasabb víztartalmú tüzifával ellentétben nem terheli a környezetet a keletkező szén-dioxiddal és nem károsítja a fűtőeszközt, a kéményt, mint a magasabb víztartalmú fa. Tűzifaként értékesített leggyakoribb fafajták az akác, tölgy, bükk, gyertyán és a cser. Összefoglalva tehát érdemes térfogat alapján vásárolni (kalodában ill. a lerakás után megmérve), mert a térfogat nem függ a fa nedvességtartalmától. Ha mégis az utcáról, illetve csak telefonszámos hirdetés alapján vásárolunk, mindenképpen olyan szállítótól vegyük, aki számlával igazolja a tűzifa eredetét és a mennyiség ellenőrizhető.
 

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Kép (CC) omphale44

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás