fbpx

| Tudatos Vásárló

Túllőttünk a Földön… Mutatjuk mit tehetsz ellene

2017-ben augusztus 2-ra esik a globális túlfogyasztás vagyis Túllövés Napja. Idén hét hónap alatt elhasználtunk annyi ökológiai erőforrást, amennyit a természet egy év alatt képes lenne megújítani. Te is tehetsz azért, hogy a Túllövés Napja jövőre később  legyen. 

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja.

Míg 1970-ben december 23-ig használtuk el az évi „kvótát”, 1990-ben a Túllövés Napja már két hónappal előbb, október 13-án volt, és 2010-től már csak nyárig tartanak ki a Föld adott évre való erőforrásai. Ha ez így megy tovább, becslések szerint 2030-ban már júniusban meghaladjuk a Föld éves erőforrás kapacitását.

 

Évente 5 nap csúszás kéne ahhoz, hogy csak „1 Földön éljünk”

Ha sikerülne a globális széndioxid-kibocsátást a felére csökkenteni (ami az ökolábnyomunk 60%-a), akkor augusztus helyett novemberben tartanánk meg a túllövés világnapját. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi 1,7 bolygónyi erőforrás helyett „csak” 1,2 Földre lenne szükségünk.

Ha évente csak 5 nappal későbbre tudnánk tolni a Túllövés Napját akkor 2050-re elegendő lenne 1 Föld bolygó a szükségleteink fedezésére.

Az ENSZ tagországok képviselői által 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok (MDGs), megoldást kívántak nyújtani a szegénységre és az abból adódó egészségügyi, környezeti és társadalmi problémákra, de csak részben értek el sikert. 2015-ben a következő 15 évre újabb célokat tűztek ki Fenntartható Fejlődési Célok néven (SDGs), annak érdekében, hogy 2030-ra olyan gyakorlati megoldások álljanak rendelkezésre, amelyek a Föld erőforrás-készletének meg tudnak felelni.

 

Íme, amit te is megtehetsz…

 

Étkezés

Ha az élelmiszerpazarlást világszerte a felére csökkentjük, 11 nappal későbbre tolódna a Túllövés Napja. 

Te is tehetsz ezért! 

Olvass tovább itt!

 

Közlekedés

Ha a világon az összes autóhasználatot 50%-kal csökkentenénk, 10 nappal későbbre tolódna a Túllövés Napja. 

Te is tehetsz ezért! 

Olvass tovább itt!

 

Energia

 
 

Ha a globális ökológiai lábnyomért felelős széndioxid-kibocsátást a felére csökkentenénk, 2030-ra a bolygónk évi természeti erőforrása nem augusztusban, hanem csak novemberben merülne ki. 

Te is tehetsz ezért! 

Olvass tovább itt!

 

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának!


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás