• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tudatos pénzügyeink 3. – Hogyan válasszunk bankot?

2018.03.26. /

1.       Bankszámla

Manapság ahhoz, hogy például munkabért, ösztöndíjat vagy akár családi pótlékot kapjunk, szükségünk van bankszámlaszámra. Melyik a legjobb bankszámla? A válasz egyszerű: ami a bankszámla-használati szokásainknak leginkább megfelel! A választáshoz a következő szempontokat szükséges végiggondolni:

-          Hány éves vagyok? Diák, közalkalmazott vagy nyugdíjas?

-          Havonta rendszeresen mennyi pénz érkezik számomra? Hány részletben?

-          Mekkora az átlagos számlaegyenlegem?

-          Hány kimenő utalást indítok havonta? Mekkora csoportos beszedések száma?

-          Mennyi készpénzt veszek fel havonta? Milyen gyakorisággal?

-          Milyen bankkártyát szeretnék, mennyit használom a bankkártyát és mire?

-          Hogyan intézem a banki ügyeimet: személyesen a fiókban, telefonon vagy netbankon keresztül?

-          Milyen kényelmi szolgáltatásokat szeretnék?

Ha ezekre a kérdésekre már megvan a válaszunk, akkor indulhat a bankszámlák „versenyeztetése”. Személyesen is el tudunk menni a bankokba, de könnyebb a bankok internetes felületeit használva részletes információkat nyerni a számlákról. Ehhez hasznos a Magyar Nemzeti Bank bankszámla választó összehasonlító programja, de fordulhatunk pénzügyi tanácsadóhoz is a testreszabott megoldás kiválasztására.

A bankszámláknak sajnos költségei is vannak. Amikor a megfelelő bankszámlát keressük, ne csak abból induljunk ki, hogyan lehet a legolcsóbban bankolni. A választáskor vegyük figyelembe az egyéb szolgáltatásokat, elektronikus bankolást, mobil-alkalmazások meglétét vagy akár a fiókhálózat kiterjedtségét.

Amennyiben megtaláltuk a megfelelő bankszámla-terméket, akkor a bankváltást az új bankban kezdeményezzük. A bankok többsége a bankváltással járó adminisztratív terhek nagy részét átvállalja (csoportos beszedések és állandó megbízások átvétele a korábbi banktól).

2.       Banki megtakarítások

A bankszámlákhoz jellemzően megtakarítási termékeket, lekötési lehetőségeket is kínál a bankunk. A jelenlegi gazdasági környezetben (alacsony jegybanki alapkamat, alacsony infláció) ne várjunk csoda hozamokat a banki megtakarításoktól. Ha mégis emellett döntünk, akkor a következőket kell figyelembe venni:

-          likviditás : nem érdemes a teljes megtakarítást egy összegben lekötni, hiszen váratlan kiadás esetén veszteséggel lehet csak pénzhez jutni

-          hozam: pénzünk a banknál biztonságban van, de nem produkál magas hozamot

-          kockázat: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénzintézetenként 100 ezer euróig fedezi bankbedőlés esetén a betéteseket érő veszteségeket

3.   Átláthatóság, társadalmi felelősségvállalás 

Egyre többeknél fontos szempont a jövedelmezőség mellett, hogy mibe fekteti a bank az általunk otthagyott pénzt. Érdmes utána nézni, hogy mennyire átláható a bank befektetési politikája, van-e olyan plusz társadalmi felelősségvállalási tevékenysége, ami kiemeli a többi versenytárs közül. Ez lehet a profit bizonyos részének rendszeres felajánlása egy jó ügyért, vagy jótékonysági akciók, adományozások szervezése. 

Erre jó példa a hazánkban több éve tevékenykedő Magnet Bank, akikről korábbi cikkünkben is olvashatsz.

 

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében