fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tudatos pénzügyeink 3. – Hogyan válasszunk bankot?

Mire érdemes figyelni, ha bankszámlát nyitunk. Ez a látszólag egyszerű kérdés is sok buktatót rejthet. Pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunk legújabb részében ebben segítünk.

1.       Bankszámla

Manapság ahhoz, hogy például munkabért, ösztöndíjat vagy akár családi pótlékot kapjunk, szükségünk van bankszámlaszámra. Melyik a legjobb bankszámla? A válasz egyszerű: ami a bankszámla-használati szokásainknak leginkább megfelel! A választáshoz a következő szempontokat szükséges végiggondolni:

–          Hány éves vagyok? Diák, közalkalmazott vagy nyugdíjas?

–          Havonta rendszeresen mennyi pénz érkezik számomra? Hány részletben?

–          Mekkora az átlagos számlaegyenlegem?

–          Hány kimenő utalást indítok havonta? Mekkora csoportos beszedések száma?

–          Mennyi készpénzt veszek fel havonta? Milyen gyakorisággal?

–          Milyen bankkártyát szeretnék, mennyit használom a bankkártyát és mire?

–          Hogyan intézem a banki ügyeimet: személyesen a fiókban, telefonon vagy netbankon keresztül?

–          Milyen kényelmi szolgáltatásokat szeretnék?

Ha ezekre a kérdésekre már megvan a válaszunk, akkor indulhat a bankszámlák „versenyeztetése”. Személyesen is el tudunk menni a bankokba, de könnyebb a bankok internetes felületeit használva részletes információkat nyerni a számlákról. Ehhez hasznos a Magyar Nemzeti Bank bankszámla választó összehasonlító programja, de fordulhatunk pénzügyi tanácsadóhoz is a testreszabott megoldás kiválasztására.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A bankszámláknak sajnos költségei is vannak. Amikor a megfelelő bankszámlát keressük, ne csak abból induljunk ki, hogyan lehet a legolcsóbban bankolni. A választáskor vegyük figyelembe az egyéb szolgáltatásokat, elektronikus bankolást, mobil-alkalmazások meglétét vagy akár a fiókhálózat kiterjedtségét.

Amennyiben megtaláltuk a megfelelő bankszámla-terméket, akkor a bankváltást az új bankban kezdeményezzük. A bankok többsége a bankváltással járó adminisztratív terhek nagy részét átvállalja (csoportos beszedések és állandó megbízások átvétele a korábbi banktól).

2.       Banki megtakarítások

A bankszámlákhoz jellemzően megtakarítási termékeket, lekötési lehetőségeket is kínál a bankunk. A jelenlegi gazdasági környezetben (alacsony jegybanki alapkamat, alacsony infláció) ne várjunk csoda hozamokat a banki megtakarításoktól. Ha mégis emellett döntünk, akkor a következőket kell figyelembe venni:

–          likviditás : nem érdemes a teljes megtakarítást egy összegben lekötni, hiszen váratlan kiadás esetén veszteséggel lehet csak pénzhez jutni

–          hozam: pénzünk a banknál biztonságban van, de nem produkál magas hozamot

–          kockázat: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénzintézetenként 100 ezer euróig fedezi bankbedőlés esetén a betéteseket érő veszteségeket

3.   Átláthatóság, társadalmi felelősségvállalás 

Egyre többeknél fontos szempont a jövedelmezőség mellett, hogy mibe fekteti a bank az általunk otthagyott pénzt. Érdmes utána nézni, hogy mennyire átláható a bank befektetési politikája, van-e olyan plusz társadalmi felelősségvállalási tevékenysége, ami kiemeli a többi versenytárs közül. Ez lehet a profit bizonyos részének rendszeres felajánlása egy jó ügyért, vagy jótékonysági akciók, adományozások szervezése. 

Erre jó példa a hazánkban több éve tevékenykedő Magnet Bank, akikről korábbi cikkünkben is olvashatsz.

 

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás