fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tudatos pénzügyeink 1. – Pénzügyi szereplők

A pénzügyi tudatosság célja, hogy kezünkbe vegyük, és átlássuk mindennapi pénzügyeinket. Fontos, hogy az anyagiak terén is saját döntéseink legyenek, ne csak sodródjunk az eseményekkel és hónapról-hónapra (túl)éljünk. Ehhez szükségünk lesz néhány alapvető ismeretre. Cikksorozatunkban ehhez nyújtunk segítséget. 

A pénzpiac a különböző pénzügyi szolgáltatók által kínált termékek összessége. Az alábbiakban sorra vesszük és röviden bemutatjuk, hogy melyik mire való, mire használhatjuk.

Bankszámla, biztosítás, lakástakarék, egészségpénztár – mit, hol, hogyan?

1. Amit a bank nyújt

Mindennapi pénzügyeink elengedhetetlen eszköze a bankszámla, a bankkártya. Előfordulhat olyan élethelyzet, hogy nem áll rendelkezésünkre elegendő pénz, ilyenkor hitelre, lízingre lehet szükségünk. Az ilyen pénzügyi szolgáltatásokat bankoknál érhetjük el. A bankok a pénzpiac egyik fontos szereplői, szolgáltatásaik jellemzően a

–          betétgyűjtés,

–          hitelnyújtás,

–          számlavezetés és pénzforgalmi szolgáltatások (pl. átutalások),

–          pénzhelyettesítő eszközök (hitelkártyák és bankkártyák) kibocsátása,

–          pénzkiadó automaták (ATM-ek) üzemeltetése,

–          értéktárgyak őrzése széfekben,

–          befektetési tevékenység, stb.

Speciális bank a Magyar Nemzeti Bank. Egyrészt jegybank (központi bank), amelynek feladata a monetáris politika, a pénzügyi- és az árstabilitás fenntartása, a devizatartalékok kezelése, pénzkibocsátás. A bankok és hitelintézetek itt vezetik számláikat, betéteket helyezhetnek el és hiteleket kaphatnak. Másik fontos feladata a pénzpiacon szereplő szervezetek, intézmények és személyek felügyelete (korábban ezt a tevékenységet a PSZÁF, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete látta el).

Mire jó a biztosítás?

A következő nagy pénzügyi terület az előre nem látható, véletlenszerűen bekövetkező események okozta károk elleni védelem, ezt nevezzük biztosításnak. Biztosítási szolgáltatást hazánkban csak biztosítótársaságok végezhetnek.

Mi is a biztosítás lényege? A biztosító – meghatározott biztosítási díj ellenében és a megadott szabályoknak megfelelően – megosztja a biztosítás tárgyát képező kockázatot. Amennyiben a biztosítási esemény (vagyis a bevállalt kockázat) megtörténik, a biztosító a kedvezményezettnek kifizeti a biztosítási összeget. A biztosítótársaságokon keresztül megtakarítási termékeket is vásárolhatunk.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Lakástakarék

A megtakarítások különleges formája a lakástakarék, amely keretében a lakás célú megtakarításunkhoz (lakásvásárlás, felújítás stb) az állam 30%-os támogatást ad.

 

Egészség-, nyugdíjpénztár

Egyre gyakrabban hallott fogalom az öngondoskodás. Ennek jellemző példái az egészség-, nyugdíj- és önsegélyező pénztárak. Ezek olyan, jellemzően alacsony havi befizetésekkel és alacsony költségekkel járó pénzügyi megoldások, amelyekbe a magánbefizetések (tehát nem a munkáltató által vagy nem cafetéria keretében nyújtott) után az állam a befizetett személyi jövedelemadónkból a befizetés 20%-át adójóváírásként az adott pénztárba visszafizeti. Így nő az adott célra félretett pénzünk.

Ha tőzsdézni szeretnénk

A pénzpiacon belül van egy különleges piac, ahol meghatározott áruk és értékpapírok központosítottan cserélnek gazdát – ez a tőzsde. A tőzsde fajtái: árutőzsde és értéktőzsde, az utóbbin belül devizatőzsde és értékpapír tőzsde. Az eladni és vásárolni szándékozók csak tőzsdeügynökön (alkusz vagy bróker) keresztül tudnak tőzsdei ügyletet kötni.

Maga az állam is fontos pénzpiaci résztvevő. Azon túl, hogy az adók, illetékek és járulékok kivetője, valamint állampapírok, államkötvények kibocsátója, különböző adójóváírások és állami támogatások nyújtásával fontos része pénzügyeinknek.

 

Mekkora ez a piac?

A fent felsorolt főbb szereplők, valamint az egyéb szervezetek, mint például a takarékszövetkezetek, hitelintézetek igen nagy piacot képviselnek. Több mint 30 bank, több mint 60 takarékszövetkezet, körülbelül 26 biztosító, 4 lakástakarék-pénztár, nagyjából 30 egészség-, nyugdíj- és önsegélyező pénztár van jelenleg a pénzpiacon.

A pénzintézetek száma változik – hiszen új bankok jönnek Magyarországra, mások felszámolják hazai leányvállalataikat, egybeolvadással, felvásárlással, különválással a biztosítók száma is változó. Egy dolog biztos, a pénzpiaci szereplők összesen sok száz termékkel vannak jelen, amelyeket átlátni, közülük a megfelelőket kiválasztani nem egyszerű feladat.

 

Nézzük meg kire bízzuk a pénzünket!

Az MNB nyilvántartást vezet a pénzügyi szolgáltatókról, tartalmazza mindazon szereplők adatait, melyeket a 2013. évi CXXXIX. törvény az MNB felügyelete alá rendel, illetve amelyek közzétételét más jogszabály előírja, vagy az MNB a befektetők védelmében publikálását elengedhetetlennek tartja. Ha számunkra eddig ismeretlen pénzügyi szereplővel (pl. bank, biztosító, pénzügyi tanácsadó) kerülünk kapcsolatba, itt utána nézhetünk annak, hogy valóban van-e engedélye és ha igen mire, az adott személynek, cégnek.

 

Köszönjük a közreműködést Magyari Ildikónak! 

 

A pénzpiaci termékek igénybevétele során különböző közvetítőkkel, személyekkel lépünk kapcsolatba, a következő cikkünk róluk szól.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás