fbpx

| Tudatos Vásárló

Tudatos gazdálkodók Európában

Gazdálkodó gyerekek, a természet körfolyamataira odafigyelő biodinamikus gazdaság és a közösségi gazdaság jövőjéről döntő felelős fogyasztók. Nemzetközi képzésen jártunk, és sok-sok érdekes kezdeményezést ismertünk meg.

A közösség által támogatott mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture, CSA) több választ is ad jelen korunk kihívásaira, például elszigetelődés a vidéki élettől vagy az emberektől, hozzáférés minőségi élelmiszerekhez, szolidaritás és a kontinenseken átutaztatott „friss” élelmiszerek kérdésköre.

Januárban az Urgenci (Közösségi Mezőgazdálkodás Európai Hálózata) szervezésében egy nagy csapat találkozott a Milano melletti Cascina Santa Brera gazdaságban. Az Európa több országából érkező résztvevők (PL, CZ, UK, FR, I, RO, HU, GR, D), mind egy-egy gazdaságot vagy közösséget képviseltek. Az együtt töltött pár napban megismerhettük, hogy miként működnek az egyes országokban a közösségi gazdaságok, a fenti kérdésekre milyen válaszokat adnak.

Biodinamikus gazdaság Görögországban

A The Trinity Farm az első olyan minősített biodinamikus gazdaság Görögországban, amely nem csak zöldségeket, hanem gabonaféléket is termel. Palettájukon megtalálható a fokhagyma, burgonya, répa mellett a lencse vagy a csicseriborsó, továbbá szemesekből a zab, búza, rozs és árpa is.

A 40 hektáros területen működő 3. generációs családi gazdaság (!) jelenlegi formája a véletlenek sorozatával kezdődött, ugyanakkor semmiképpen sem akartak megelégedni a ma már hétköznapinak mondható biogazdálkodási sémák alkalmazásával, ezért egy lépéssel előrébb, a biodinamikus gazdálkodásnál kötöttek ki. Az emberek és a környezet iránt tanúsított elkötelezettségüket az egész ökoszisztémára alkalmazzák gazdaságukban. Mindezen igyekezetük a csomagolt termékeikben is test ölt (tészták, lisztek), különös hangsúllyal arra, hogy a Demeter minősítésnek megfelelve nem alkalmaztak vegyszereket és műtrágyát. Habár a biodinamikus gazdálkodással szorosan együtt jár a helyben történő értékesítés, eddig elért eredményeik és a visszajelzések arra ösztökélik őket, hogy szélesebb réteg számára tegyék elérhetővé a kínálatukat. Ezért új értékesítési csatornák felé is nyitnak, jelenleg webshop formában is árulnak és a közösségi mezőgazdálkodási formát is fontolgatják.

Gazdálkodó gyerekek és ajándékcsomagok

A Lengyelországban gazdálkodó Marcin gazdaságának egy kis területét a közösség kiskorú tagjai művelik, a maguk módján. Marcin elmondása szerint az itt élő növények ezt le sem tagadhatnák, másként növekednek és teremnek. Marcin a hagyományos közösségi gazdálkodást is tovább gondolta: a közösség számára megtermelt zöldségeken felül a fennmaradó, nem szétosztható adagokat exkluzív, díszes csomagolással, ajándéknak árusítja. Erre a célra egy étteremmel kötött partnerséget, mert felismerte, hogy az ebédidőben arra sétáló emberek szívesen költenek ilyen célra (is).

Elkötelezett tagok Csehországban

A Csehországban működő KomPot nem sokban különbözik a Magyarországon megismert közösségi gazdaságoktól. 2012-ben 0,5 hektáron kezdtek el gazdálkodni a Prágához közeli Středokluky-ban, átlagosan 30-50 részre osztódik a termésmennyiség. Az egyediség pedig itt kezdődik: a csatlakozás egy bizonyos összegű belépődíj befizetésével történik, ezzel egyfajta elköteleződést tesz a leendő tag a közösség irányába. Ezen túl kétféle tagság választható: a szezonális tagság 1 évre való elköteleződést jelent, amivel a gazdaságban megtermett finomságokra szereznek jogosultságot, míg a rendes tagság esetén az élelmiszereken felül bekapcsolódhatnak a közösségbe, látogathatják az eseményeket, részt vehetnek a gazdaság munkálataiban, illetve döntéseikkel befolyásolhatják a közösség jövőbeli működését/életét.

Ezek a példák csak kis részét adják vissza annak, hogy a különböző országokban az egyes közösségi gazdaságok milyen kihívásokkal és megoldásokkal találkoznak egyéni szinten. Ami viszont összekapcsolja ezeket a kis csoportokat,  hogy meghatározó elemük a közösségi szerveződés,  elkötelezettek a helyi, friss és minőségi élelmiszer előállítás iránt, valamint hosszú távra terveznek és emiatt komolyan veszik a partnerséget. Nem csak termelő és fogyasztó között, hanem a természettel is.

Köszönjük a cikket Végh Árpádnak, a B10 közösségi gazdaság gazdálkodójának.

Fotók: Marcin Migała, Kom Pot, The Trinity Farm, Mayer Barbara


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A CSAct! képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás