fbpx

| Szendrei Veronika

Tömbösített ökofalu: faluház felújítás Óbudán

Az óbudai Faluház kitűnő példája annak, hogy több ezer ember összefogásával is megvalósítható egy lakóház energiatakarékos átalakítása. A felújítás után a gigantikus panel teljes energiafelhasználása 42%-kal csökkent. Lássuk a számokat!

A hetvenes években átadott panelházak élettartama kezd a végéhez közeledni. Ez az egyszerű tény azonban nagyon súlyos problémákat okozhat, hiszen a magyar lakosság jelentős része él panelházakban, amelyek nagyon nehezen kiválthatók vagy helyettesíthetők. A kormány és az önkormányzatok számos pályázattal, Uniós segítséggel igyekeznek megoldani a problémát, aminek vannak biztató, látható sikertörténetei.

Az egyik ilyen sikersztori az ország legnagyobb lakóházának felújítása Óbudán. [Egy másik budapesti panelház hasonló korszerűsítéséről korábbi cikkünkben olvashatsz.]

A Faluházként ismert épület nem véletlenül kapta a nevét. Gigantikus méreteivel hatalmas egységként terül el a Szőlő utcában. A 886 lakást és 15 lépcsőházat magában foglaló, 315 méter hosszú épület egy átlagos falunyi embernek ad otthon.

Az 1970-ben épült ház élettartamát eredetileg 50-60 évre becsülték, ami akár háromszorosára is emelkedhet a felújításoknak köszönhetően. A 3000 itt élőnek már csak a 15%-a az eredeti, 1971-ben beköltözött lakó.

Sok régi panelház lakónak még mindig megvan az a beidegződése, hogy az ablak kinyitásával szabályozza a benti hőmérsékletet, még télen is. Mindemellett a rossz szigetelés, az elavult nyílászárók is sokat rontottak a helyzeten, a ház energiapazarlása hatalmas volt. Az áldatlan állapot enyhítésére 2003-ban már tettek lépéseket, a fűtési rendszert korszerűsítették, a radiátorokra szabályozót szereltek.

2009-ben, amikor alkalom nyílt újabb korszerűsítésre, a lakók nagy többsége egyetértett a felújítással. Az 1,2 milliárd forint értékű beruházásra több forrásból érkezett a pénz. Az EU és az önkormányzat állta a nagyobbik részét, így a lakóknak csak a fennmaradó 27%-ot kellett befizetni. A felújításra beszedett összeg lakásonként (3000Ft/hó 8 éven keresztül) lényegesen alacsonyabb, mint amennyit elvárhatnánk a felújítás mértékétől.

A projekt előzményeként az óbudai önkormányzat 2005-ben csatlakozott az EU Concerto II. elnevezésű energetikai kutatás-fejlesztési program STACCATO projektjéhez. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a hollandiai Amsterdam Noord és a bolgár főváros, Szófia Oboriste kerületeivel pályázott együtt az uniós keretprogramra, amelyen egymillió eurós támogatást nyertek egy tömbház energiahatékonysági mintaprogramjának megvalósításához.

A felújítás végső fázisaként a ház új, színes homlokzati festést kapott. A 300 méter hosszú épülettömb markánsan határozza meg a környék látképét, így nagyon fontos volt a megjelenése.

Szokolyai Gábor tervei alapján került kivitelezésre a szőlőfürt ihlette homlokzati minta. Fontos volt, hogy az épület kapcsolatot teremtsen a természeti környezettel, a Budai hegyekkel és kissé lágyítsa a hatalmas épülettömb éles kontúrjait. A színes homlokzat, a „rendetlen” színezés a lakók tetszését is elnyerte, hiszen így az egyes lakások is egyedivé, könnyen azonosíthatóvá váltak.

A választás a Faluházra esett. A ház erősen befolyásolja Buda látképét az Árpád-híd felől, így tényleg megfelelő volt mintaprojektnek, továbbá rengeteg ember lakáskörülményeit javította a beruházás. A kivitelezés hosszas, közel 3 éves előkészítési munka után mindösszesen 6 hónap alatt zajlott le (2009 júliusától decemberig).

A felújítás során a teljes homlokzatra mintegy 24.000 négyzetméteren került fel 10 centiméter vastag polisztirol hab. A szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és a tetőre elhelyezett 1500 négyzetméternyi napkollektorral a ház energiafelhasználása körülbelül 45%-kal csökkent.

A homlokzat felújítása és a napkollektor rendszer egy lakásra számítva, annak méretétől függően, 260 ezer és 573 ezer forintba kerül, amihez hozzájöhet még az ablakcsere és radiátorok költsége. A finanszírozó bank segítségével olyan pénzügyi konstrukciót sikerült létrehozni, ami nem jár jelentős pluszteherrel a lakók számára, és a társasház is ki tudja gazdálkodni.

Az így kikalkulált 8 éves részletfizetés során a lakóknak csak havi 3000 forint körüli összeg pluszterhet jelent a felújítás, ami azonban a fűtésszámla csökkenésével kiegyenlítődik.

A beruházásnak köszönhetően nőtt a ház élettartama és nem utolsó sorban nőtt az ingatlanok értéke. A pozitív környezeti hatások és az élhetőbb környezet pedig felbecsülhetetlen minden lakó számára.

 

A projekt számokban:

– 886 lakás; 3000 lakos; 43.500 m2; 15 darab 10 emeletes lépcsőház

– 1,2 milliárd Ft összköltség

  • Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat + EU: 40% (420 mFt)
  • Állami forrás (Panel Plusz program): 33 % (400 mFt)
  • Lakóközösségi önrész: 27% (320 mFt)

– 10 cm hőszigetelés a homlokzaton és a tetőn.

– 1800 db 5 kamrás nyílászáró.

– 1500 m2 napkollektor a tetőn, 100 m3-es puffer tartály a hőközpontban a földszinten.

– A napkollektor-rendszer évente 240 tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményez, és éves szinten a melegvízszükséglet 52%-át biztosítja.

 

Fotó [cc] Szendrei Veronika

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás