fbpx

| Tudatos Vásárló

Többet költünk élelmiszerre, de kevesebbet fogyasztunk belőle

100 ezer forinttal többet költöttünk élelmiszerre 2014-ben, mint 2000-ben, viszont drasztikusan csökkent a gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk.

A TudatosVásárló.hu az egy főre jutó élelmiszer-fogyasztást vizsgálta a KSH adatai alapján. A háztartásokban az egy főre jutó élelmiszerkiadások 2014-ben közel 100 ezer forinttal meghaladták a 2000. évi értéket. Összességében többet költünk élelmiszerre, de az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás mennyisége csökkenő tendenciát mutat. Az alábbi táblázatban láthatóak az egyes élelmiszertípusok egy főre jutó fogyasztási mennyiségei a vizsgált időszakban:

A gabonafélékből, melyben benne vannak a kenyerek és pékáruk is, 23%-kal kevesebbet fogyasztottunk. Az utolsó vizsgált évben 37 kg kenyeret és 11 kg pékárut ettünk.

Úgy tűnik, a húshoz ragaszkodunk, hiszen a húsfogyasztás mindössze 3,3 kg-mal csökkent a vizsgált időszakban. Míg 2000-ben még 180 tojást evett átlagban egy magyar, ma csak 133-at eszik. Hasonlóan, több mint 30%-kal csökkent a tejfogyasztás is, ami 2014-ben évi 46.5 liter volt.

A zöldség, gyümölcs és a külön mért burgonya összfogyasztása együtt 50 kilóval csökkent 2000 óta. 35%-kal kevesebb gyümölcsöt, 40%-kal kevesebb burgonyát ettünk, míg a zöldségek fogyasztása 20%-kal csökkent.

A cukrokból is 20%-kal kevesebbet fogyasztottunk 2014-ben, mint 2000-ben. A cukorfogyasztás értéke 20,6%-kal esett vissza 2014-ben az előző évhez képest, viszont 25%-kal megnőtt a mesterséges édesítőszerekre fordított kiadás.

 

Forrás: KSH
Kép: Dreamstime

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás