fbpx

| Pat Thomas

Több kárt okoz, mint hasznot a szója II.

A szójafogyasztás növekedése számos egészségügyi problémát is felvet. A GM termékek nagy aránya a szóján belül, pedig tovább növeli a kockázati tényezők számát – írja az Ecologist cikk szerzője.

 

 

 

 

 

Allergiás reakció – A szójafogyasztás növekedésével a szójaallergia is intenzívebbé válik. Napjainkban a szójafehérje által kiváltott allergia – amelynek tünetei között szerepel a bőrkiütés, hasmenés, hányás, gyomorgörcs és légzési nehézségek – legalább olyan gyakori, mint a tejallergia.

 

A cikk első része itt olvasható.

Fitátok – Ezek az anyagok blokkolják az alapvető ásványi anyagok – mint például a kálcium, magnézium, vas és különösen a cink – felvételét a bélrendszerben. Minden babféle tartalmaz fitát savat, azonban a szójabab fitát-szintje magasabb az összes többinél. Azoknál a keleti gyerekeknél, akik nem fogyasztanak hal- vagy hústerméket a magas fitátszint hatásának ellensúlyozására, a szója és rizs alapú étkezés táplálkozási hiánybetegségekhez, növekedési és fejlődési problémákhoz vezet.

 

Enzimgátló – A szója erős enzimgátló anyagokat tartalmaz, amelyek blokkolják a tripszin és egyéb – a fehérjék emésztéséhez szükséges – enzimek működését. A főzés nem hatástalanítja ezeket az anyagokat, ami komoly gyomorbántalmat, csökkent fehérjeemésztést okozhat, valamint a legfontosabb aminosavak felvételében krónikus elégtelenséghez vezet: itt elsősorban a metionin, a leucin, az izoleucin és a valin hiányáról van szó. Mindezen anyagok a stressz és a depresszió legyőzéséhez és az egészséges immunrendszer fenntartásához szükségesek.

Hemagglutinin – A szójatermékek egyéb kémiai anyagokat is tartalmaznak, például a hemagglutinint, amely a vörösvérsejtek összetapadását idézi elő. Az összetapadt vörösvérsejtek a véráramban nem képesek oxigént felvenni és szállítani a szervezet szöveteihez és szerveihez. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a hemagglutinin daganatcsökkentő hatással is bír. Míg a fermentálás hatástalanítja a szója hemagglutinin tartalmát, a főzés során ez nem történik meg.

Fitoösztrogének – A szója ösztrogénszintje magas. Az izoflavonként is ismert anyag zavart okozhat a nők és férfiak hormonműködésében. A vérben áramló nagy mennyiségű ösztrogén bizonyos ösztrogénfüggő rákbetegségek – mell-, petefészek- és hererák – kockázatát hordozza. Állatokon végzett kísérletek bizonyították, hogy az izoflavon nagy mértékű fogyasztása terméketlenséghez és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

Pajzsmirigy működés – A növényi eredetű ösztrogének csökkenthetik a pajzsmirigy működését, illetve hozzájárulhatnak a pajzsmirigyrák kialakulásához. Gyerekeknél a szója alapú tápszer fogyasztásához kötik az autoimmun pajzsmirigy-betegségeket.

Alumínium – A szójaprotein-izolátum (ez a szója magas fehérjetartalmú származéka, amelyet snackekben, tápszerekben, fehérje rudakban, reggeliző pelyhekben, péksüteményekben, fagylaltban és joghurtban használnak) előállításához a szójababot először összekeverik egy alkálioldattal a rostok kivonásához, majd savas mosást alkalmazva megtörténik a szétválasztás, végül pedig semlegesítésre kerül sor egy újabb alkálioldatban. A savas mosás alumínium kádakban történik, ahol a termékbe alumínium is bekerül. A folyamat végén a hagyományos tej alapú tápszerekhez képest egy kb. 1000%-kal magasabb alumíniumtartalmú tápszert kapunk.

 

Genetikailag módosított termékek

A szójatermékek nagyon magas hányada – több mint 90%-a – genetikailag módosított élelmiszer, ráadásul az általunk fogyasztott ételek közül a szóját kezelik a legmagasabb arányban rovarirtó szerekkel.

Élelmiszer és takarmány esetében a 1829/2003EK rendelet előírja, hogy 0,9% feletti GMO tartalom esetén a címkén jelölni kell a génmódosítás tényét abban az esetben, ha a GMO tartalom véletlenszerű, vagy technikailag elkerülhetetlen szennyeződésből származik. Amennyiben azonban a GMO szándékosan, vagy technikailag elkerülhető módon került be a nem GM termékbe, akkor 0,9% alatt is jelölni kell a génmódosítás tényét. A rendelet nem vonatkozik a GM takarmánnyal etetett állatokból származó termékek nyomonkövetésére.

Forrás: KvVM

 

Az általános ajánlás szerint bioszója fogyasztásával elkerülhetjük a genetikailag módosított termékeket. Azon kívül azonban, hogy az esőerdők szempontjából a bioszója termesztése sem kedvező, további rossz hír, hogy genetikailag módosított szóját találtak „bio” vagy „genetikailag nem módosított” címkékkel ellátott élelmiszerekben is.

A glamorgani egyetem 2004-ben készített, majd a British Food Journal hasábjain publikált tanulmánya szerint a bioboltokban található szója alapú termékek ötöde legalább 0,7% genetikailag módosított anyagot tartalmazott. A vizsgált termékek között szerepelt a vegetáriánus hamburger, különféle sajtpótló készítmények, a szójatej, vegetáriánus kolbászfajták, szójabab és a szójaliszt is. Habár a gyártóknak csupán a 0,9%-ot meghaladó szint esetében kell a genetikailag módosított tartalmat jelezni, a Soil Association előírása alapján biotermékek esetében a genetikailag módosított összetevő nem haladhatja meg a 0,1%-os szintet.

 

Az eredeti cikk az Ecologist 2008. decemberi számában jelent meg. Lefordítva és megjelentetve a kiadó engedélyével. Fordította: Csapka Ivett.

 

Kép [cc] wabu


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás